Fatsia japonica – Vingerplant

Fatsia japonica

Fatsia japonica – Vingerplant

Fatsia japonica wordt in het Nederlands Vingerplant genoemd. Het is een groenblijvende plant, die vorstgevoelig is en daarom bij vorst bescherming kan gebruiken. Geef je de struik geen bescherming, dan kan het blad schade oplopen.

Algemene informatie

Fatsia japonica kan 1,5 m tot zelfs wel 4 m hoog worden. De plant bloeit laat in het jaar, als de meeste andere planten in de tuin net beginnen af te sterven.

Fatsia japonica kan binnen als kamerplant gehouden worden. Mensen zetten hem vaak buiten in de tuin, zodra de plant voor binnen te groot begint te worden. Wil je dit doen, doe het dan in het voorjaar. De plant kan dan zowel als kuipplant worden gehouden als in de border.

Als de plant in de wind staat heeft hij een steun nodig. Fatsia japonica is zeer geschikt om te planten in het kustgebied.

De plant houdt ervan om gesproeid te worden.

Voorzichtigheid is geboden, want Fatsia japonica is, buttonzoals overigens zoveel planten, giftig. De plant heeft een exotische uitstraling vanwege het mooie, glanzende grote blad.

Standplaats Fatsia japonica

Deze groenblijvende plant staat niet graag in de volle zon, halfschaduw of schaduw is prima. Wij hebben overigens meerdere Fatsia’s in de tuin, waarvan er één in de zon staat. In de zomer verliest hij wat meer blad dan de andere exemplaren, maar verder blijft hij het goed doen.

De plant kan in iedere grond, zolang het maar gedraineerde en wat voedzame grond is.

Blad en bloei

Fatsia japonica heeft groot blad, tot wel 40 cm. Het blad is donkergroen en glanzend en is diep gelobd. Er zitten zeker 8 lobben aan een blad. De nerven in het blad zijn goed zichtbaar, het blad zit met een grote steel aan de plant.

Fatsia japonica is een langbloeiende plant die bloeit in oktober en november. Aan een lange steel komen bolletjes te zitten, met kleine crèmewitte bloemen. De bloemen trekken mieren, vliegen en bijen. Als het niet te hard gaat vriezen, komen er na de bloei bessen aan de plant.

Snoeien

Fatsia japonica kan eigenlijk beter niet gesnoeid worden. Houdt er dus rekening mee met planten, dat de plant veel ruimte in zal gaan nemen.

Mijn ervaring

Mijn drie Fatsia japonica planten deden het de laatste jaren steeds beter en bloeiden in 2011 beter en mooier dan ooit. Helaas volgde na een te warme tijd in januari en periode van flinke vorst in februari 2012. Dit bleek teveel voor zeker twee van de planten. De ene was meteen helemaal dood, de andere is nu in april helemaal kaal en lijkt bovenaan helemaal te verrotten. Of deze plant nog blijft leven? Ik houd jullie op de hoogte. Nummer drie is wel veel blad kwijt, maar lijkt het te redden. Zonde, want ze waren erg mooi…

Het is nu januari 2013 en er zijn nog twee Fatsia’s in leven. Van één plant is echter maar de helft overgebleven.., jammer!

Het is nu december 2013 en de twee Fatsia planten doen het goed en staan weer volop in bloei!

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

31 Reactiesnaar “Fatsia japonica – Vingerplant”

 1. cor schreef:

  Hoi Willemien.Mooie site, met bruikbare tips. Even een vraagje? Al mijn fruit is geoogst. WANNEER kan je het best de appel en pruim snoeien.?

  • Beste Cor,
   Een jonge appelboom (jonger dan 4 jaar)kan het best in maart/april gesnoeid worden. Oudere appelbomen het best tussen december en maart, als het niet vriest.

   Pruimenbomen moeten in de winter met rust worden gelaten, de snoei kan plaatsvinden tussen april en september.
   Groeten en succes ermee, Willemien

 2. annette schreef:

  Hoi willemien,

  Begrijp ik je goed dat je een vingerplant ip het hele jaar buiten kan laten? Mijn huis is te klein voor een plant van 4 meter maar mijn tuin niet. Of moet ik hem in de winter binnen halen?
  Ik zou hem, gesteund, tegen mijn pui willen zetten op het noordoosten zal dat een succes worden?
  Ik hoop snel je antwoord te krijgen.
  Met vriendelijke groeten
  Annette

  • Hoi Annette,
   Als de plant in de volle grond komt te staan, dan hoeft hij in de winter niet naar binnen. Komt hij in een pot, dan wel. De beste tijd om hem vanuit huis naar de tuin te verhuizen is laat in het voorjaar, als er geen nachtvorst meer verwacht wordt. Succes ermee! Groeten,Willemien.

 3. Rianne schreef:

  Dag!
  Wanneer een vingerplant van 1.50 meter in een grote bak wordt geplaatst van 1 x 1 meter, maakt hij dan een kans (Aangezien je schrijft dat wanneer hij in een bak komt, hij in de winter naar binnen moet)?

  Nog een vraag: de dode stukjes van de bloemen (circa 20 cm tak), moet je die ook niet snoeien?

  Groet!!!!

 4. Ellen schreef:

  Ik heb prachtige fatsia’s, maar ze worden te groot in verhouding tot de rest van de tuin. Wat kan ik hieraan doen ?

  • U kunt overwegen om de Fatsia in te korten ergens boven een uitloper. Ik heb dat laatst zelf gedaan bij een lelijk geworden Fatsia en hij loopt nu weer overal uit.

   • Ellen schreef:

    Dank je Willemien, en sorry voor mijn late reactie. Dus je denkt wel dat ik hem ‘gewoon’kan afknippen ? er mag wel een halve meter af van één plant. De andere twee mogen groot worden. Ik stel prijs op je reactie. Hartelijke groet

    Ellen

    • Bij mij is de Fatsia al weer ruim een halve meter gegroeid na het verwijderen van lelijke delen. Ik weet natuurlijk nooit of iedere plant het overleven zal, maar die van ons is er in ieder geval mooi van opgeknapt. Succes ermee!

     • Ellen schreef:

      dank je !!!!

      Fijn hoor, jouw site en je feedback; daar ben ik heel blij mee !

      hartelijke groet

      Ellen

 5. Ellen schreef:

  Hallo Willemien daar ben ik weer. Ik heb een Fatsia gesnoeid, en hij loopt weer uit ja, maar de bladeren krijgen een minder mooie vorm ! Ik heb de afgeknipte stukken in het water gezet en twee stukken hebben al veel wortels !! Leuk he ! Ik wil ze in de tuin zetten, maar kan ik ze beter eerst in een pot zetten, zodat ze even wennen aan wat ‘zand’ is ?
  Een hartelijke groet

  Ellen

 6. Berth schreef:

  De bessen die nu in mei zwart worden, zitten daar
  zaadjes in ?
  En zo jamoet ik dan eerst wachten dat de bessen
  droog zijn en eraf vallen ?
  Wie kan mij daarbij iets vertellen/

  grtjes. Berth

 7. Niels schreef:

  Hallo Willemien,

  Wij hebben nu een x aantal weken een fatsia japonica gekocht, toen we hem kochten was deze mooi groot en vol met blad, echter na een paar weken bleven de bladeren uitvallen.

  Momenteel heeft hij bovenin nog redelijk wat blad en onderin ook, in het midden is hij kaal..

  We vinden het een mooie plant, maar niemand weet wat we moeten doen..

  Hij staat gewoon in de woonkamer, ons is verteld dat hij 1x per week water moest hebben. naar een paar dagen staat hij helemaal droog, dus nu geven we om de paar dagen wat water. Kan vloerverwarming kwaad voor deze plant?

  Ik las dat nu ongeveer de bloei periode is, echter heeft hij nog niet gebloeit.

  Ik hoop dat u misschien wat tips heeft om de plant weer voller te krijgen.

  Mvg Niels

  • Ik zou de plant toch wat vaker water geven, maar zorg wel dat hij niet in te natte grond blijft staan (het moet weg kunnen lopen). Zet de plant verder niet in de volle zon en niet voor centrale verwarming (vloerverwarming is juist wel goed). Sproei de plant regelmatig en dan maar hopen dat het weer goed komt. Bloeien doen ze misschien alleen als ze buiten in de volle grond staan? Succes ermee.
   Groetjes, Willemien

   • Niels schreef:

    Hallo,

    Bedankt voor uw antwoord, de plant zelf staat halver wegen de woonkamer, vangt soms een beetje zon wat door het raam komt.

    Ik voel meestal of de potgrond zelf nog nat is om te bepalen of hij niet teveel water krijgt.

    Het is dus maar hopen en afwachten hoe dit uitpakt. Kan extra voeding misschien helpen?

    Mvg Niels

 8. Anja schreef:

  Hallo,
  Al jaren hebben wij een vingerplant in onze achtertuin, geplant door de vorige bewoners (al meer dan 18 jaar zeker). Omdat de struik heel dicht op een boompje staat, hebben we jaren geleden de hele struik bij de grond afgezaagd, maar die kwam in volle glorie weer helemaal terug!
  Eigenlijk willen we de struik liever 2 meter verderop zetten, maar dat durven we niet want de plant met wortel en al verplaatsen zal waarschijnlijk niet lukken. Een topje van de plant in water zetten om wortels te krijgen lukt niet: het stukje plant blijft wel mooi leven, maar er komt geen wortel aan!
  Tips?

 9. atie ridder schreef:

  21aprit2016. Hallo Ik heb de plant nu 2 jaar buiten Staan en nu Gaat hij in de bloei is dar erg?? Alvast bedankt voor een reactie gr. Atie

 10. M. Galle schreef:

  Ook ik heb een flinke Fatsia in de tuin. Leuk om op deze site gevarieerde reacties en tips te lezen. Ik vind de bloei en besvorming mooi, gebruik ze soms zelfs in een kerststukje. Dit jaar zie ik een soort (bloem?)knoppen ontstaan die ik me niet herinner van voorgaande jaren. Of hij gaat gewoon weer nieuw blad vormen en ik ben dat stadium vergeten.. In ieder geval, deze plant blijft me verbazen, door zijn decoratieve verschijning en levenskracht.

 11. Ellen Deimann schreef:

  Hallo Willemien,

  Daar ben ik weer. De fatsia J. loopt nu uit maar gaat weer ter groot worden. Kan ik ‘m nu al snoeien en stekken, of beter wachten ? Mijn stekjes doen het soms heel goed trouwens ! Leuk !

  Hartelijke groet en dank
  Ellen

 12. Gert-Jan schreef:

  Beste Willemien,
  Wij hebben een Fatsia binnen in een ruime pot staan. Sinds een week vertonen de bladeren bruine vlekken, heb je enig idee hoe dat kan komen? ( het is geen spint)
  Groet,
  Gert-Jan

 13. Mia ottenheijm schreef:

  Hallo ik heb1 maand geleden2 fatsia spiderweb gekocht en deze samen in een grote pot geplant.onderin hydrokorrels en daarna in goed doorlatende potgrond .eentje staat er prima bij,en eentje hangt over de pot alsof dat hij te weinig water heeft gekregen.nadat ik hem water had gegeven bleef het resultaat het zelfde.bleef slap hangen. Heb de pot 3dagen geleden buiten onder overkapping gezet omdat ik dacht dat hij misschien te warm stond binnen in de serre. Het resultaat is en blijft hetzelfde….eentje staat mooi en de ander hangt nog steeds slap over de pot. Graag een goed advies ,want ik weet niet meer wat ik er mee moet,,,,b.v.d.

 14. Sarah schreef:

  Hallo.
  In de border aan ons nieuwe huis staat blijkbaar een zéér oude fatsia. De onderkant is +/- 30 cm breed met allemaal donkerbruine, rotte afgezaagde stammen. Er is slechts één stam die het goed doet en waar op ongeveer 1,5 meter hoogte mooie frisgroene bladeren op verschijnen en ook bloemen.
  Ik wil de plant naar binnen halen in de woonkamer, in een grote pot. Hoe doe ik dit het best? De goede stam (+/- 3 cm dik) onderaan afsnijden en laten wortelen met stekpoeder in een pot met turfaarde, afgesloten met een plastic zak om alles vochtig te houden? Of zijn er betere methodes? Alvast dank voor jullie advies.

 15. jack schreef:

  hallo

  ik heb een fatsia japonica in een pot onder de veranda staan
  deze heeft het het afgelopen seizoen erg goed gedaan
  nu na de winter zijn de bladeren gaan hangen en ziet hij er treurig uit
  trekt dit nog bij of heeft de vorst hem de das om gedaan

  jack

 16. Ellen Deimann schreef:

  Beste Willemien, onze Fatsia’s worden te hoog en ook kaler en ik ben ze aan het snoeien…….maar is dit wel de goede tijd van het jaar ? IK hoor heel graag van je voordat ze allemaal dood zijn…….

  met vriendelijke groet

  Ellen Deimann

 17. Ellen Deimann schreef:

  Hallo Willemien daar ben ik weer……..
  De fatsia’s worden veel te hoog en hebben alleen helemaal bovenin nog blad. Verder is de steel kaar geworden. Kan ik ze nu snoeien denk je of beter wachten tot het voorjaar ? Ik doe maar wat maar misschien is dat geen goed idee……
  met dank

  Ellen

 18. peter bakker schreef:

  Hallo Willemien,

  Wij hebben 3 Fatsia’s in de tuin die er nu een jaar staan. Ze doen het prachtig. Ik weet dat de plant vorst gevoelig is. Waarmee kun je ze het beste beschermen tegen de vorst?

  Mvg
  Peter Bakker

Plaats een reactie