Vingerplant – Fatsia japonica

Vingerplant
Vingerplant – Fatsia japonica

Vingerplant of Fatsia japonica is een groenblijvende plant, die vorstgevoelig is en daarom bij vorst bescherming kan gebruiken. Geef je de struik geen bescherming, dan kan het blad schade oplopen. Lees hier meer over de verzorging, giftigheid, snoei, blad, bloei en standplaats!

Algemene informatie Vingerplant

De plant bloeit laat in het jaar, als de meeste andere planten in de tuin net beginnen af te sterven  en kan 1,5 m tot zelfs wel 4 m hoog worden. De plant heeft een exotische uitstraling vanwege het mooie, glanzende grote blad.

Vingerplant kan binnen als kamerplant gehouden worden. Mensen zetten hem vaak buiten in de tuin, zodra de plant voor binnen te groot begint te worden. Wil je dit doen, doe het dan in het voorjaar. De plant kan dan zowel als kuipplant worden gehouden als in de border.

Als de plant in de wind staat heeft hij een steun nodig. De plant is zeer geschikt om te planten in het kustgebied.

De plant houdt ervan om gesproeid te worden.

Voorzichtigheid is geboden, want Fatsia japonica is, zoals overigens zoveel planten, giftig. Je moet er niets van in je mond stoppen en pas ook op dat je met je vingers niet je mond aanraakt, nadat je met het sap van de plant in aanraking gekomen bent. Het is verstandig om tijdens snoeien handschoenen te dragen, want het sap kan ook huidirritatie veroorzaken.

Vingerplant kopen

Wil je deze prachtige groenblijvende plant kopen, klik dan op onderstaande button om hem te bestellen!

Koop deze plant!

Standplaats

Deze groenblijvende plant staat niet graag in de volle zon, halfschaduw of schaduw is prima. Wij hebben overigens meerdere Vingerplanten in de tuin, waarvan er één in de zon staat. In de zomer verliest hij wat meer blad dan de andere exemplaren, maar verder blijft hij het goed doen. In volle zon is de kans op geel blad groter.

De plant kan in iedere grond, zolang het maar gedraineerde en wat voedzame grond is.

Blad en bloei

Vingerplant heeft groot blad, tot wel 40 cm. Het blad is donkergroen en glanzend en is diep gelobd. Er zitten zeker 8 lobben aan een blad. De nerven in het blad zijn goed zichtbaar, het blad zit met een grote steel aan de plant.

Het is een langbloeiende plant die bloeit in oktober en november. Aan een lange steel komen bolletjes te zitten, met kleine crèmewitte bloemen. De bloemen trekken mieren, vliegen en bijen. Als het niet te hard gaat vriezen, komen er na de bloei bessen aan de plant.

Snoeien

Fatsia japonica kan eigenlijk beter niet gesnoeid worden. Houdt er dus rekening mee met planten, dat de plant veel ruimte in zal gaan nemen.

Mijn ervaring

De plant blijft bij ons in de tuin jaarrond erg mooi. In de winter valt hij op vanwege het groenblijvende bijzondere blad en de aparte bloemen. Ik heb zelf al een paar keer een Vingerplant terug gesnoeid, omdat hij te hoog werd, en hij is steeds weer netjes terug gegroeid.

Print Friendly, PDF & Email

31 Comments

 • cor
  december 3, 2013 @ 10:05 pm

  Hoi Willemien.Mooie site, met bruikbare tips. Even een vraagje? Al mijn fruit is geoogst. WANNEER kan je het best de appel en pruim snoeien.?

  • december 4, 2013 @ 10:12 am

   Beste Cor,
   Een jonge appelboom (jonger dan 4 jaar)kan het best in maart/april gesnoeid worden. Oudere appelbomen het best tussen december en maart, als het niet vriest.

   Pruimenbomen moeten in de winter met rust worden gelaten, de snoei kan plaatsvinden tussen april en september.
   Groeten en succes ermee, Willemien

 • annette
  januari 23, 2014 @ 12:22 pm

  Hoi willemien,

  Begrijp ik je goed dat je een vingerplant ip het hele jaar buiten kan laten? Mijn huis is te klein voor een plant van 4 meter maar mijn tuin niet. Of moet ik hem in de winter binnen halen?
  Ik zou hem, gesteund, tegen mijn pui willen zetten op het noordoosten zal dat een succes worden?
  Ik hoop snel je antwoord te krijgen.
  Met vriendelijke groeten
  Annette

  • januari 23, 2014 @ 3:32 pm

   Hoi Annette,
   Als de plant in de volle grond komt te staan, dan hoeft hij in de winter niet naar binnen. Komt hij in een pot, dan wel. De beste tijd om hem vanuit huis naar de tuin te verhuizen is laat in het voorjaar, als er geen nachtvorst meer verwacht wordt. Succes ermee! Groeten,Willemien.

 • Rianne
  maart 1, 2014 @ 6:49 am

  Dag!
  Wanneer een vingerplant van 1.50 meter in een grote bak wordt geplaatst van 1 x 1 meter, maakt hij dan een kans (Aangezien je schrijft dat wanneer hij in een bak komt, hij in de winter naar binnen moet)?

  Nog een vraag: de dode stukjes van de bloemen (circa 20 cm tak), moet je die ook niet snoeien?

  Groet!!!!

  • maart 2, 2014 @ 4:42 pm

   Dat zou wel moeten lukken. Ik snoei de uitgebloeide bloemen zelf nooit weg, de resten vallen vanzelf af.

 • Ellen
  juni 17, 2014 @ 9:00 am

  Ik heb prachtige fatsia’s, maar ze worden te groot in verhouding tot de rest van de tuin. Wat kan ik hieraan doen ?

  • juni 17, 2014 @ 11:44 am

   U kunt overwegen om de Fatsia in te korten ergens boven een uitloper. Ik heb dat laatst zelf gedaan bij een lelijk geworden Fatsia en hij loopt nu weer overal uit.

   • Ellen
    juli 25, 2014 @ 10:09 am

    Dank je Willemien, en sorry voor mijn late reactie. Dus je denkt wel dat ik hem ‘gewoon’kan afknippen ? er mag wel een halve meter af van één plant. De andere twee mogen groot worden. Ik stel prijs op je reactie. Hartelijke groet

    Ellen

    • juli 28, 2014 @ 6:43 am

     Bij mij is de Fatsia al weer ruim een halve meter gegroeid na het verwijderen van lelijke delen. Ik weet natuurlijk nooit of iedere plant het overleven zal, maar die van ons is er in ieder geval mooi van opgeknapt. Succes ermee!

     • Ellen
      juli 28, 2014 @ 10:00 am

      dank je !!!!

      Fijn hoor, jouw site en je feedback; daar ben ik heel blij mee !

      hartelijke groet

      Ellen

 • Ellen
  januari 31, 2015 @ 8:36 am

  Hallo Willemien daar ben ik weer. Ik heb een Fatsia gesnoeid, en hij loopt weer uit ja, maar de bladeren krijgen een minder mooie vorm ! Ik heb de afgeknipte stukken in het water gezet en twee stukken hebben al veel wortels !! Leuk he ! Ik wil ze in de tuin zetten, maar kan ik ze beter eerst in een pot zetten, zodat ze even wennen aan wat ‘zand’ is ?
  Een hartelijke groet

  Ellen

  • januari 31, 2015 @ 12:32 pm

   Wat leuk! Ik zou ze nu in het zand zetten, maar wel binnen. In het voorjaar kun je dan uitproberen of ze in de tuin aanslaan. Ben benieuwd of het lukt! Succes en leuk dat je me op de hoogte houdt. Groetjes, Willemien

 • Berth
  mei 9, 2015 @ 4:34 pm

  De bessen die nu in mei zwart worden, zitten daar
  zaadjes in ?
  En zo jamoet ik dan eerst wachten dat de bessen
  droog zijn en eraf vallen ?
  Wie kan mij daarbij iets vertellen/

  grtjes. Berth

 • Niels
  november 23, 2015 @ 7:15 pm

  Hallo Willemien,

  Wij hebben nu een x aantal weken een fatsia japonica gekocht, toen we hem kochten was deze mooi groot en vol met blad, echter na een paar weken bleven de bladeren uitvallen.

  Momenteel heeft hij bovenin nog redelijk wat blad en onderin ook, in het midden is hij kaal..

  We vinden het een mooie plant, maar niemand weet wat we moeten doen..

  Hij staat gewoon in de woonkamer, ons is verteld dat hij 1x per week water moest hebben. naar een paar dagen staat hij helemaal droog, dus nu geven we om de paar dagen wat water. Kan vloerverwarming kwaad voor deze plant?

  Ik las dat nu ongeveer de bloei periode is, echter heeft hij nog niet gebloeit.

  Ik hoop dat u misschien wat tips heeft om de plant weer voller te krijgen.

  Mvg Niels

  • november 26, 2015 @ 10:15 am

   Ik zou de plant toch wat vaker water geven, maar zorg wel dat hij niet in te natte grond blijft staan (het moet weg kunnen lopen). Zet de plant verder niet in de volle zon en niet voor centrale verwarming (vloerverwarming is juist wel goed). Sproei de plant regelmatig en dan maar hopen dat het weer goed komt. Bloeien doen ze misschien alleen als ze buiten in de volle grond staan? Succes ermee.
   Groetjes, Willemien

   • Niels
    november 26, 2015 @ 12:17 pm

    Hallo,

    Bedankt voor uw antwoord, de plant zelf staat halver wegen de woonkamer, vangt soms een beetje zon wat door het raam komt.

    Ik voel meestal of de potgrond zelf nog nat is om te bepalen of hij niet teveel water krijgt.

    Het is dus maar hopen en afwachten hoe dit uitpakt. Kan extra voeding misschien helpen?

    Mvg Niels

 • Anja
  februari 5, 2016 @ 12:55 pm

  Hallo,
  Al jaren hebben wij een vingerplant in onze achtertuin, geplant door de vorige bewoners (al meer dan 18 jaar zeker). Omdat de struik heel dicht op een boompje staat, hebben we jaren geleden de hele struik bij de grond afgezaagd, maar die kwam in volle glorie weer helemaal terug!
  Eigenlijk willen we de struik liever 2 meter verderop zetten, maar dat durven we niet want de plant met wortel en al verplaatsen zal waarschijnlijk niet lukken. Een topje van de plant in water zetten om wortels te krijgen lukt niet: het stukje plant blijft wel mooi leven, maar er komt geen wortel aan!
  Tips?

 • atie ridder
  april 21, 2016 @ 3:57 pm

  21aprit2016. Hallo Ik heb de plant nu 2 jaar buiten Staan en nu Gaat hij in de bloei is dar erg?? Alvast bedankt voor een reactie gr. Atie

  • april 24, 2016 @ 2:08 pm

   Het kan ook lijken alsof hij gaat bloeien, maar dat het nieuw blad is wat gevormd wordt. Bij mijn struiken is dat nu ook het geval…

 • M. Galle
  april 30, 2016 @ 2:48 pm

  Ook ik heb een flinke Fatsia in de tuin. Leuk om op deze site gevarieerde reacties en tips te lezen. Ik vind de bloei en besvorming mooi, gebruik ze soms zelfs in een kerststukje. Dit jaar zie ik een soort (bloem?)knoppen ontstaan die ik me niet herinner van voorgaande jaren. Of hij gaat gewoon weer nieuw blad vormen en ik ben dat stadium vergeten.. In ieder geval, deze plant blijft me verbazen, door zijn decoratieve verschijning en levenskracht.

  • mei 3, 2016 @ 9:45 am

   Dat is waarschijnlijk het nieuwe blad dat gevormd wordt. Ik vind het zelf ook een prachtige plant!

 • Ellen Deimann
  mei 5, 2016 @ 11:38 am

  Hallo Willemien,

  Daar ben ik weer. De fatsia J. loopt nu uit maar gaat weer ter groot worden. Kan ik ‘m nu al snoeien en stekken, of beter wachten ? Mijn stekjes doen het soms heel goed trouwens ! Leuk !

  Hartelijke groet en dank
  Ellen

 • Gert-Jan
  juli 15, 2016 @ 5:35 pm

  Beste Willemien,
  Wij hebben een Fatsia binnen in een ruime pot staan. Sinds een week vertonen de bladeren bruine vlekken, heb je enig idee hoe dat kan komen? ( het is geen spint)
  Groet,
  Gert-Jan

 • Mia ottenheijm
  februari 26, 2017 @ 2:40 pm

  Hallo ik heb1 maand geleden2 fatsia spiderweb gekocht en deze samen in een grote pot geplant.onderin hydrokorrels en daarna in goed doorlatende potgrond .eentje staat er prima bij,en eentje hangt over de pot alsof dat hij te weinig water heeft gekregen.nadat ik hem water had gegeven bleef het resultaat het zelfde.bleef slap hangen. Heb de pot 3dagen geleden buiten onder overkapping gezet omdat ik dacht dat hij misschien te warm stond binnen in de serre. Het resultaat is en blijft hetzelfde….eentje staat mooi en de ander hangt nog steeds slap over de pot. Graag een goed advies ,want ik weet niet meer wat ik er mee moet,,,,b.v.d.

 • Sarah
  juni 30, 2017 @ 7:22 pm

  Hallo.
  In de border aan ons nieuwe huis staat blijkbaar een zéér oude fatsia. De onderkant is +/- 30 cm breed met allemaal donkerbruine, rotte afgezaagde stammen. Er is slechts één stam die het goed doet en waar op ongeveer 1,5 meter hoogte mooie frisgroene bladeren op verschijnen en ook bloemen.
  Ik wil de plant naar binnen halen in de woonkamer, in een grote pot. Hoe doe ik dit het best? De goede stam (+/- 3 cm dik) onderaan afsnijden en laten wortelen met stekpoeder in een pot met turfaarde, afgesloten met een plastic zak om alles vochtig te houden? Of zijn er betere methodes? Alvast dank voor jullie advies.

 • jack
  maart 30, 2018 @ 2:50 pm

  hallo

  ik heb een fatsia japonica in een pot onder de veranda staan
  deze heeft het het afgelopen seizoen erg goed gedaan
  nu na de winter zijn de bladeren gaan hangen en ziet hij er treurig uit
  trekt dit nog bij of heeft de vorst hem de das om gedaan

  jack

 • Ellen Deimann
  april 18, 2018 @ 6:18 am

  Beste Willemien, onze Fatsia’s worden te hoog en ook kaler en ik ben ze aan het snoeien…….maar is dit wel de goede tijd van het jaar ? IK hoor heel graag van je voordat ze allemaal dood zijn…….

  met vriendelijke groet

  Ellen Deimann

  • april 23, 2018 @ 2:49 pm

   Ik heb ze zelf ook wel eens in deze tijd terug gesnoeid en dat is toen goed gegaan

 • Ellen Deimann
  augustus 20, 2018 @ 8:46 am

  Hallo Willemien daar ben ik weer……..
  De fatsia’s worden veel te hoog en hebben alleen helemaal bovenin nog blad. Verder is de steel kaar geworden. Kan ik ze nu snoeien denk je of beter wachten tot het voorjaar ? Ik doe maar wat maar misschien is dat geen goed idee……
  met dank

  Ellen

 • peter bakker
  december 18, 2018 @ 1:12 pm

  Hallo Willemien,

  Wij hebben 3 Fatsia’s in de tuin die er nu een jaar staan. Ze doen het prachtig. Ik weet dat de plant vorst gevoelig is. Waarmee kun je ze het beste beschermen tegen de vorst?

  Mvg
  Peter Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.