Giftige tuinplanten; pas op met kinderen en huisdieren

Zaaddozen Ricinus communis

Zaaddozen Ricinus communis

Giftige tuinplanten komen in bijna iedere tuin voor, vaak zonder dat de tuineigenaren daar van op de hoogte zijn.

De planten kunnen gevaarlijk zijn bij inname van de bessen of het blad (vaak door kinderen), maar er zijn ook planten die al gevaarlijk zijn bij contact met de huid of slijmvliezen.

Pas dus op met wat u in de tuin plant, zeker als er kinderen in de tuin spelen, er zijn veel giftige tuinplanten!

Giftige tuinplanten, ze komen vaker voor in de gemiddelde tuin dan de meeste mensen in de gaten hebben. Het is dan ook aan te raden om te tuinieren met tuinhandschoenen en tijdens het tuinieren niet aan de mond en ogen te zitten voordat de handen goed gewassen zijn!

Als u hier goed rekening mee houdt, dan is er geen reden om de planten uit de tuin te weren. Pas wel op als er kinderen of huisdieren in de tuin spelen.

Kinderen en giftige tuinplanten

Kinderen stoppen graag van alles in de mond. Kleurige bessen en bloemen hebben dan ook zeker een grote aantrekkingskracht op kinderen.

Spelen uw kinderen veel in de tuin, kijk dan uit met wat u in de tuin plant, er zijn meer giftige tuinplanten dan u denkt en vele ervan zijn populaire planten die veel voorkomen.

Maar ook buiten de tuin stoppen kinderen van alles in hun mond. Leer uw kind dan ook van jongs af aan om van planten af te blijven en nooit plantendelen, zoals de aantrekkelijk gekleurde bessen, in de mond te stoppen.

Enkele populaire giftige tuinplanten

 • Taxus. Overal in het straatbeeld zie je de Taxushaag. Een mooie donkergroene, dichte haag die veel gebruikt wordt als tuinafscheiding en waar kinderen dus ook vaak mee in aanraking kunnen komen. Wat weinig mensen weten is dat bijna alle onderdelen van Taxus giftig zijn, behalve het vruchtvlees van de bessen. De pit die in de rode, aantrekkelijk uitziende bessen zit is echter wel erg giftig. Pas zeker ook op met paarden, die zijn erg gevoelig voor het gif uit deze haag.

  Giftige tuinplanten

  Aconitum

 • Monnikskap of Aconitum. Deze prachtige plant, die laat in het jaar bloeit met paarsblauwe bloemen is een sieraad voor de tuin. Echter, bedenk dat alle onderdelen van de plant giftig zijn, vooral de knollen en het zaad van de uitgebloeide bloemen. Trek handschoenen aan als u met deze plant in de weer gaat en waarschuw uw kinderen om eraf te blijven.
 • Wonderboom of Ricinus communis. Deze prachtige plant krijgt mooie grote bloemen en na de bloei worden er grote zaden gevormd. De zaden zijn erg giftig. Als een kind er een paar binnenkrijgt dan kan dit dodelijk zijn.
 • Goudenregen of Laburnum. Deze prachtige boom met hangende trossen gele bloemen zijn giftig wat betreft de wortels, de bloemen en de peulen die na de bloei gevormd worden. Vooral de peulen zijn gevaarlijk voor kinderen maar ook voor honden.
 • Wolfsmelk of Euphorbia. Bijna iedereen weet hoe giftig Wolfsmelk is. De mooie plant moet zeker niet zonder handschoenen te dragen aangeraakt worden. Het melksap uit de plant is schadelijk voor de huid en slijmvliezen. Bent u er toch mee in contact gekomen, spoel de huid dan goed met veel water. Is het sap in de ogen gekomen spoel dan zo snel mogelijk het oog met veel water en neem zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts. De zaden zijn dodelijk bij inname. Deze plant is dus echt erg gevaarlijk in een tuin waar kinderen spelen.

  Laburnum anagyroides

  Laburnum

 • Vingerhoedskruid of Digitalis purpurea. Deze plant met prachtige bloemen komt in veel tuinen voor. In het blad en de zaden zit de stof Digitalis, wat invloed heeft op de hartwerking. Als medicijn is het een prima middel, maar ga niet zelf experimenteren met het innemen van de plantendelen, het is niet alleen erg vies, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
 • Lupine of Lupinus species is een mooie bloeiende plant, die zaden vormt. De zaden van de plant bevatten gif en zijn dus gevaarlijk bij inname. Waarschuw uw kinderen om van deze zaden af te blijven!
 • Peperboompje of Daphne mezereum. Alle delen van deze plant zijn giftig, vooral de bessen en zaden. Als een kind een aantal bessen opeet dan kan het al dodelijk zijn. De hars van de plant is irriterend voor de huid.
 • Oleander of Nerium Oleander. Veel mensen hebben deze prachtige plant in een kuip op het terras staan. Alle delen van de plant zijn giftig bij inname. Zorg dat kinderen eraf blijven en kom zelf alleen aan de plant met handschoenen en was de handen goed.

Giftige tuinplanten vanwege de bessen

Veel planten vormen bessen en zijn daarmee lange tijd erg aantrekkelijk voor mens en dier. Echter, bessen waar vogels lekker van snoepen kunnen voor de mens erg giftig zijn bij inname.

Kinderen voelen zich vaak erg aangetrokken door bessen van wege de felle kleuren en willen ze nog wel eens in hun mond stoppen. Pas dus op wat u in de tuin plaatst en waarschuw uw kinderen dat ze nooit bessen in de mond stoppen!

Enkele voorbeelden van giftige bessen

 • Sneeuwbes

  Kamperfoelie

  Kamperfoelie

 •  Salomonszegel
 • Wilde Wingerd
 • Klimop
 • Lijsterbes
 • Hulst
 • Kamperfoelie
 • Peperboompje
 • Kardinaalsmuts
 • Laurierkers
 • Gelderse Roos

Giftige tuinplanten  als bessen onrijp zijn

 • Vlierbes
 • Karmozijnbes

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


 • P.N. Lankhuijzen

  Kan iemand mij zeggen of de Red Robin giftig is voor mensen en zeker voor Paarden. Ook de witte bloesem of rode bessen?