Kamperfoelie – Lonicera: standplaats, bloei, snoei, ziekten, soorten

Kamperfoelie

Kamperfoelie – Lonicera

Er zijn zeer veel verschillende soorten Kamperfoelie of Lonicera, waarbij er bladhoudende en bladverliezende soorten zijn. In het Nederlandse klimaat zie je meestal de bladverliezende soorten. Je kunt hier van alles lezen over de verzorging, snoei, het kopen van en de beste standplaats voor Kamperfoelie.

De plant heeft een slingerende groei en is goed in staat om een complete muur, pergola, schutting of hek te bedekken. Kamperfoelie is een klimplant die in staat is om een jonge boom totaal te verstikken, let er dus goed op om de Kamperfoelie op tijd bij andere planten/ bomen weg te snoeien.

De plant staat graag met de wortels in de schaduw (net als Clematis) en met de rest van de plant in de zon. Hoe meer zon de struik vangt, hoe meer bloemen erin zullen komen.

De bloemen geuren sterk en hebben daardoor een grote aantrekkingskracht op vooral nachtvlinders.

Standplaats Kamperfoelie

Deze bloeiende klimplant kan in schaduw en in de zon. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe meer bloemen eraan zullen komen. Kamperfoelie staat graag beschut tegen een muur in vochtige, maar goed waterdoorlatende grond, die humusrijk is. Maar veel soorten zijn erg gemakkelijk en groeien op vrijwel iedere plek in de tuin.

Kamperfoelie kopen

Er zijn veel verschillende soorten; groenblijvende en bladverliezende en soorten met bloemen in allerlei kleuren. Zo is er voor elke tuin een prachtig exemplaar te vinden wat past bij het kleurenschema van de tuin. Benieuwd naar het aanbod en klaar om er één (of meer natuurlijk) te kopen? Klik dan op onderstaande button en bestel!

Kamperfoelie kopen

De bloei

Er zijn zeer veel verschillende soorten met bloemen in allerlei kleuren geel, wit, roze, rood en paars en combinaties ervan. Na de bloei worden er rode, blauwe of zwarte bessen gevormd, die meestal giftig zijn voor de mens. De plant bloeit lang en overvloedig als hij op de juiste plaats staat.

Snoei en ziekten

Snoei de plant half maart door te lange en oude takken flink terug te knippen, je wordt beloond met veel jonge scheuten en een overvloedige bloei. Ook na de bloei is het mogelijk om erg lange takken terug te snoeien, zodat de plant er wat meer verzorgd uit blijft zien. Geef de plant na de snoei koemestkorrels en voldoende water, zodat de plant weer snel in goede conditie komt.

Kamperfoelie is gevoelig voor bladluis en meeldauw, dit is te bestrijden met middelen die te koop zijn en de luis kan ook met een mengsel van groene zeep en spiritus bestreden worden.

Kamperfoelie stekken

Het is mogelijk om zelf Lonicera te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd hiervoor is november en december. Snijdt een stuk af van een tak die het afgelopen jaar goed gegroeid en gebloeid heeft. Maak een schuin snijvlak en doop het in stekpoeder. stop de tak met het stekpoeder in de grond in een pot die binnen staat, zodra de tak veel wortels gekregen heeft kan de plant buiten geplant worden.

Enkele soorten Lonicera

  •   Henryi: bloemkleur rood/ paars
  •   japonica: bloemkleur wit/ geel
  •  periclymenum Belgica: bloemkleur roodpaars met geelwit
  •  brownii Dropmore Scarlet: bloemkleur oranje
  •  nitida Maigrun: bloemkleur roomwit
  •  tatarica: bloemkleur wit tot rozerood
  •  periclymenum Serotina: bloemkleur rood/roze met wit verkleurend naar geel
  •  nitida Red Tipsbloemkleur crème wit
  • Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum): bloemkleur wit/geel
  • Japanse Kamperfoelie (Lonicera japonica Halliana): bloemkleur wit/licht geel

Kamperfoelie soorten  Klimplanten voor de tuin

Wanneer bloeit Kamperfoelie?

De tijd van bloei is afhankelijk van de soort die is aangeschaft. Veel soorten bloeien in het voorjaar en de zomer.

Wanneer snoei je Kamperfoelie ?

Kamperfoelie snoei je in maart. Te lange scheuten en oude takken kunnen flink worden terug gesnoeid