Kamperfoelie – Lonicera; tips over de verzorging
Er zijn zeer veel verschillende soorten Kamperfoelie of Lonicera, waarbij er bladhoudende en bladverliezende soorten zijn. In het Nederlandse klimaat zie je meestal de bladverliezende soorten. Je kunt hier van alles lezen over de verzorging, snoei, het kopen van en de beste standplaats voor Kamperfoelie.
Algemene informatie over Kamperfoelie
Lonicera heeft een slingerende groei en is goed in staat om een complete muur, pergola, schutting of hek te bedekken. Kamperfoelie is een klimplant die in staat is om een jonge boom totaal te verstikken, let er dus goed op om de Kamperfoelie op tijd bij andere planten/ bomen weg te snoeien.
De plant staat graag met de wortels in de schaduw (net als Clematis) en met de rest van de plant in de zon. Hoe meer zon de struik vangt, hoe meer bloemen erin zullen komen.
De bloemen geuren sterk en hebben daardoor een grote aantrekkingskracht op vooral nachtvlinders.
Standplaats
Deze bloeiende klimplant kan in schaduw en in de zon. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe meer bloemen eraan zullen komen. Kamperfoelie staat graag beschut tegen een muur in vochtige, maar goed waterdoorlatende grond, die humusrijk is. Maar veel soorten zijn erg gemakkelijk en groeien op vrijwel iedere plek in de tuin.
Kamperfoelie kopen
Er zijn veel verschillende soorten; groenblijvende en bladverliezende en soorten met bloemen in allerlei kleuren. Zo is er voor elke tuin een prachtig exemplaar te vinden wat past bij het kleurenschema van de tuin.
De bloei
Er zijn zeer veel verschillende soorten met bloemen in allerlei kleuren geel, wit, roze, rood en paars en combinaties ervan. Na de bloei worden er rode, blauwe of zwarte bessen gevormd, die meestal giftig zijn voor de mens. De plant bloeit lang en overvloedig als hij op de juiste plaats staat.
Snoei en ziekten
Snoei de plant half maart door te lange en oude takken flink terug te knippen, je wordt beloond met veel jonge scheuten en een overvloedige bloei. Ook na de bloei is het mogelijk om erg lange takken terug te snoeien, zodat de plant er wat meer verzorgd uit blijft zien. Geef de plant na de snoei koemestkorrels en voldoende water, zodat de plant weer snel in goede conditie komt.
Kamperfoelie is gevoelig voor bladluis en meeldauw, dit is te bestrijden met middelen die te koop zijn en de luis kan ook met een mengsel van groene zeep en spiritus bestreden worden.
Kamperfoelie stekken
Het is mogelijk om zelf Lonicera te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd hiervoor is november en december. Snijdt een stuk af van een tak die het afgelopen jaar goed gegroeid en gebloeid heeft. Maak een schuin snijvlak en doop het in stekpoeder. stop de tak met het stekpoeder in de grond in een pot die binnen staat, zodra de tak veel wortels gekregen heeft kan de plant buiten geplant worden.
Enkele soorten Lonicera
- Henryi: bloemkleur rood/ paars
- japonica: bloemkleur wit/ geel
- periclymenum Belgica: bloemkleur roodpaars met geelwit
- brownii Dropmore Scarlet: bloemkleur oranje
- nitida Maigrun: bloemkleur roomwit
- tatarica: bloemkleur wit tot rozerood
- periclymenum Serotina:bloemkleur rood/roze met wit verkleurend naar geel
- nitida Red Tips:bloemkleur crème wit
- Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum): bloemkleur wit/geel
- Japanse Kamperfoelie (Lonicera japonica Halliana): bloemkleur wit/licht geel
De tijd van bloei is afhankelijk van de soort die is aangeschaft. Veel soorten bloeien in het voorjaar en de zomer.
Kamperfoelie snoei je in maart. Te lange scheuten en oude takken kunnen flink worden terug gesnoeid
Om veel bloemen te krijgen zet je Kamperfoelie bij voorkeur in de zon. Zorg echter wel dat de wortels van de plant in schaduw staan.
Auteur
Over Willemien Mostert
Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier
61 reacties
Ik bracht vorig jaar een kamperfoelie mee uit Samos (de best geurende plant op Samos – en dat wil al wat zeggen – en de bestgeurende kamperfoelie die ik tot nu toe ontdekt heb – lonicera japonica enz… staat ook in mijn tuin) Ik vermoed dat het Lonicera Etrusca Superba is.
Mijn lonicera is ook groenblijvend
Mijn japonica bloeit 2x per jaar uitbundig maar in de winter is ze kaal.
Mijn kamperfoelie groeit goed maar, er komen géén bloemen aan. Wat doe ik fout? Hij staat op een plek waar anders een clematis stond. De clematissen in mijn tuin doen het prima.
Sorry voor de late reactie, ik was weg op vakantie. Ik zou denken dat de kamperfoelie misschien niet genoeg zon krijgt. Er zijn Clematis soorten die het juist goed doen in schaduw. Een Kamperfoelie bloeit alleen als hij zich prettig voelt op de standplaats.
Mijn kamperfoelie maakt alleen blad (geen bloemen). Staat (voor 2e jr) op plek waar voorheen een clematis stond. Wel veel regen gehad dit jaar.
Net voor de zomer een kleine kamperfoelie gekocht. Nu ik terugkom van vakantie is het 3 meter hoog, diverse scheuten met volop blad, maar geen enkele bloem. Wat is er mis?
Heb eerder over mij kamperfoelie gemaild zonder duidelijk antw. gekregen te hebben.
De kamperfoelie staat nu het 2e jr groeit goed maar, vormt nog steeds geen bloemen.
Staat ae schutting waar voorheen een clematis stond. In de winter een knauw gekregen en vj en zomer teveel water. Geef matig voeding. Graag advies!
Dat ken meerdere oorzaken hebben… Meestal gaat het over te weinig zon, fout gesnoeit of de bodem is te arm. ( ik stel voor om het te verjongen in de maand maart, voeding geven en meer in de zonkant te plaatsen)
Wat is de beste tijd om kamperfoelie te planten?
Planten kan goed in het voorjaar gebeuren, maar later in het jaar kan het ook nog wel, als u de planten maar voldoende water blijft geven( vooral op zonnige warme dagen).
Waarom ruikt mijn kamperfoelie nergens naar? Vroeger had ik er een die heerlijk rook, maar hij moest wijken voor een verbouwing. Ik heb wel 4x andere gekocht. Een heeft heel veel bloemen, maar ruiken doen ze niet. Zijn dit de doorgekweekte?
Ik ben gisteren op zoek geweest naar een kamperfoelie bij Intratuin en las bij een heleboel soorten dat ze niet ruiken. De Lonicera J. Red World schijnt wel te ruiken. Op de infokaarten van Intratuin staat of ze wel of niet geuren, bladverliezend of bladhoudend zijn.
Op de foto van de kamperfoelie stan blauwe pluimachtige bloemige planten.
Ik vind deze erg mooi van kleur. Welke plant is dit?
Dat is Ceanothus Concha.
https://plantnu.nl/ceanothus-concha
Wanneer kan ik het best een nieuwe kamperfoelieplant poten?
U kunt nu het best wachten tot in het voorjaar, zeker als u een groenblijvend exemplaar wilt planten. Die loopt nu kans om de winter niet te overleven bij vorst.
Ik heb onlangs 2 kamperfoelie gekocht, na een maand begint het blad van een te vergeelen en het oudste blad ervan af te vallen, is dit teken van een ziekte?
Van verplanten of planten kunnen planten het even moeilijk krijgen. Misschien heeft hij ook wel te weinig water gekregen. Blijf net geplante planten, zeker in voorjaar en zomer, vaak en voldoende water geven.
hallo,
Mijn kamperfoelie staat al jaren in de tuin. Dit voorjaar weer goed gegroeid en gebloeid. Nu verschijnen er allemaal zwarte stippen op de bladeren en verdorren de bladeren. Vorig jaar gebeurde dit ook na de bloei en zijn vrijwel alle bladeren verdord en afgevallen. Wat kan het zijn en wat kan ik eraan doen?
Dat klinkt als een schimmel. Verwijder afgevallen blad (niet op de composthoop gooien), en geef eventueel wat goede mest als u dat niet al gedaan hebt. Zo blijven planten beter bestand tegen ziekten en plagen.
Hallo,
Ik heb al jaren een gele kamperfoelie in mijn tuin staan en dat ruikt altijd heerlijk als je er langs heen loopt.
Dit jaar staat hij weer volop in de bloei, maar hij geurt totaal niet!
Ik vind dit zo vreemd…
Wat zou dit kunnen wezen?
Ik zoek iets wat 1 schuttingdeel bedekt, s winters groenblijvend is en zomers bloemen geeft en wat niet door de schutting heen gaat groeien. Iseen kamperfoelie hiervoor geschikt en zoja welke? De Lonicera henryi bijvoorbeeld)
Kamperfoelie is hiervoor een prima keuze.
Kamperfoelie groeit wél door de schutting heen. Ik heb dit opgelost door de takken die er tussen kropen terug te halen en langs een touwtje verder te laten kruipen.
Ivm werkzaamheden aan mijn woning wordt mij gevraagd om de kamperfoelie die nu nog weelderig tegen de muur aangroeit te verwijderen omdat er een steiger tegen de muur moet komen staan.
Kan ik mijn kamoerfoelie nu op de een of andere “redden”? Kan ik hem bijvoorbeeld platleggen ? Of hem hem heel kort afsnoeien zodat er daarna nog maar een stompje staat waar men geen last van heeft ?
Zal hij daarna nog wel opnieuw gaan bloeien ?
Door hem plat te leggen ligt hij waarschijnlijk nog steeds in de weg? Snoeien zal wel de enige uitweg zijn. Of hij weer gaat uitlopen is afwachten…
Ik vraag me af of de bloemen van de kamperfoelie eetbaar zijn en of je er bijvoorbeeld thee van kan maken. Weet een van jullie hier meer over?
Wie weet om welke sorten eetbare zijn?
We hebben een heel hoge muur, zonnekant (tussen 12 en 18u zon). Is het goed idee om kamperfoelie te plaatsen? En moet deze geleid worden of klimt hij zelf helemaal langs de bakstenen naar boven?
Veel dank.
Dit zou wel moeten lukken. De plant heeft wel houvast nodig, hij slingert zich rond ieder steunpunt wat hij maar tegen komt (ook andere planten).
Jaren geleden heb ik een klein scheutje van een kamperfoelie die in het bos groeide meegenomen.
Deze is aangeslagen en staat op een plek waar hij niet erg veel zo’n krijgt, pas later in de middag.
Hij heeft het steeds prima gedaan en ruikt erg lekker, maar nu zit hij de laatste 2 jaar helemaal vol plakkerige bladluis. Kan ik de klimmer drastisch terug snoeien zo ja wanneer ?
Het vroege voorjaar is een geschikt moment.
Mijn nieuwe Kamperfoelie heeft goed gebloeid, alleen kon ik niet lang van de bloemen genieten, ze zijn allemaal opgegeten door slakken, tot aan de allerlaatste bloem. Ook de blaadjes lijken wel gatenkaas. Ik wist niet dat slakken het op kamperfoelie gemunt hadden, is dit normaal of alleen bij mij?
Ik heb twee kamperfoelies naast elkaar staan. Één bladhoudend, de ander bladverliezend. Ze zijn nu aardig in elkaar gelopen maar nu wil ik ze graag uit elkaar halen en apart zetten. Wanneer kan ik dit het beste doen? (Vermoed dat ik flink zal moeten snoeien om ze uit elkaar te krijgen )
Het is er nu wel een goede tijd voor, de plant heeft in de relatief warme grond nu nog genoeg tijd om ‘aan te slaan’ voor de winter. Zorg tijdens eventuele droogte voor voldoende water. En aan snoeien ontkom je denk ik niet.
Dank je, ze staan alleen nu nog prachtig in bloei! Zonde om nu te snoeien. Zou het ook in het voorjaar kunnen? Of redden ze het dan niet?
Zijn de zwarte bessen van mijn kamperfoelie giftig voor tropische vogels? Ik lees daar verschillende verhalen over. Engelstalige sites melden de deze honeysuckle geschikt is voor de voliere, Nederlandse sites melden het tegenovergestelde. Wat is nou waar?
Hallo, mijn kamperfoelie groeit langs een rek om regenpijp. de is onderkant tot halverwege eerste etage helemaal kaal, nauwelijks blad en geen bloemen. Boven wel blad en bloemen. Maar ja, weinig plezier van. Hoe krijg ik ook weer blad en bloemen laag aan stam? Rigoureus snoeien? Is dat mogelijk?
Hallo,
Ik zou een pergola willen bedekken met de kamperfoelie japonica halliana. De pergola staat op het zuiden, dus meer dan 8uur zon. Op diverse websites lees ik dat halfschaduw beter is, op andere lees ik dan weer dat volle zon geen probleem is zolang de voet van de plant in de schaduw staat. Kan iemand mij daarover uitsluitsel geven? En welke planten zijn een goede keuze om aan de voet te zetten? Alvast bedankt!
Hallo. Ik heb een grasdak. Nu groeit er kamperfoelie op. Er zit ook veel mos tussen. Zou dit kwaad kunnen voor het dak? Hoe sterk zijn bijvoorbeeld de wortels van de kamperfoelie?
Ik zou wel oppassen met wat je op een dak laat groeien, voor je het weet ontstaat er lekkage. Kamperfoelie hoort in ieder geval niet thuis op een dak.
Verzot op kamperfoelie. J. Hall’s prolific aangeschaft. Eindelijk volop bloemen. Helaas ook onder de meeldauw. Van alles geprobeerd ter bestrijding., o.a. melkoplossing; deed niets. Daarna met zwavel gesproten. Heeft effect maar gehele plant is te erg aangetast. Kan ik de Hall’s Prol. beter ruimen? En wat moet ik doen om de grond schoon te krijgen van de meeldauw schimmel voor ik andere kan herplanten?
Heb ook 2 Lonicera J. Red World aan weerszijden rozenboog. Niet aangetast gelukkig. Zien er super gezond uit. Doen het nu in 1ste jaar al goed. Lopen deze risico?
Wat is jullie advies?
Beste Marla, ik had dit met mijn druif
die was ook ernstig aangetast van de meeldauw en de druiven niet meer te eten
Ik ben ook naar een antwoord gaan zoeken en
ik heb er 3 voor je : heermoes koken en zeven en daar de bladeren mee besproeien met een sproeifles , of de bladeren [ in de avonduren uiteraard ] met een hele ja echt heel lichte keukenzout oplossing in een sproeifles bespuiten[ook in de avond] want zout is ontsmettend maar kan ook de bladeren doen verbranden bij te veel en te vaak
Maar de allerbeste tip is;zorg voor een goeie beluchting de wind moet lekker door de takken kunnen waaien Haal weg wat overbodig en dor is want vocht plus zomertemperatuur is meeldauw , succes Klazien
3 jaar geleden 6 kamperfoelies gekocht de Lonicera Japonica Halliana en tegen een nieuwe ijzeren doorkijk hekwerk geplaatst
als tuin afscheiding samen met de buren
en ze sloegen meteen geweldig aan op hun nieuwe plek volop in bloei naderhand en ook in de winter prachtig mooi groen blad en volop nieuwe scheuten bij zacht weer
In het voorjaar maakt het oude blad plaats voor de nieuwe de groei begint ook goed op gang te komen en ineens zo in mei zeg maar gaan alle nieuwe scheuten verdorren en dagelijks veel bladval maar wel een weelderige bloei Op advies een jaar lang ‘verwaarloosd’ geen bemesting geen extra water enzo
maar waar ze voor bedoeld zijn , een mooie levendige groene schutting is geen sprake de onderkant is ook dor en kaal
Ze krijgen ochtendzon tot net na de middag
De tuin staat er verder prima bij
Wat doen we fout ?
Ik heb geen antwoord op de vraag maar ik zit met hetzelfde euvel. Dus ook ik wil graag weten wat ik fout doe.
Kamperfoelie laat ieder jaar de knoppen vallen Wat hier de oorzaak van zijn
Beste redactie,
Zoek advies: Heb 30 jaar een Bruidsluier gehand die vanaf de grond tot boven wel 8 mtr. lengte had. Kreeg nieuwe buren, type aso die hebben de plant doorgezaagd.
Wil nu op mijn balkon een bak plaatsen van 30×30 x 210 cm , daarin 1 plant zetten.
Bedoeling is dat de bak buiten blijft staan en de plant minstens 7 mtr. lang kan worden. Hoeft niet breed te groeien.
Vertel me a.u.b. welke plant zou dat moeten worden.
Bij voorbaat mijn dank.
Carlos
Een vraagje ,ik ben gek op kamperfoelie alleen ik heb er nu 1 die niet ruikt!Hoe kan dat ?
Er zijn soorten die wel en soorten die niet geuren
Ik ben op zoek naar klimmers die slakken niet lusten. zie maar 1 vermelding over slakken en lonicera.
Ben ik veilig om lonicera te gebruiken op mijn pergola?
Nog iemand tips?
Alle suggesties zijn welkom, graag jullie hulp.
Kamperfoelie is bij mij echt nog nooit door de slakken opgegeten! En ik heb een slakkentuin. Helaas heb ik wel last van een soort schimmel. Elk jaar opnieuw. 🙁 Mijn uit het bos meegenomen (‘wilde’) doen het echter prima! En let op; niet alle bij tuincentra aangeboden kamperfoelies geuren.
Heb er ooit een groenblijvende gekocht, leuk hoor maar helaas onooglijke bloempjes die niet geuren. Jammer.
Succes.
Mijn kamperfoelie bloeit en zit vol knoppen,echter,zoal vorige jaren komt er luis in en gaan de bloemen niet meer open ?
Hoe kan ik die luis bestrijden ??
Er zijn kant en klare middelen te koop bij tuincentra, maar je kan ook zelf een mengsel maken van spiritus en groene zeep. (een liter water met 20 gr groene zeep en 20 ml spiritus)
hallo
mijn kamperfoelie slingert zich wel omhoog maar verliest onderaan al zijn blaadjes,ligt dat aan de grond
In het bos en duin zie je de kamperfoelie weelderig en uitbundig groeien. Dat zou ik in de tuin ook graag willen maar ik heb geen muur of hek waar ik de plant tegenaan kan zetten. Is de Lonicera Henryi ook geschikt als “kruipplant”?
Je kunt een pergola in de tuin plaatsen. of iets wat daarop lijkt. Daar laat je de plant tegenaan groeien. Lukt meestal.
Ik heb een Lonicera Japonica. Bloeit ieder jaar uitbundig met witte en gele bloemetjes. Van de bloemetjes kun je thee zetten.Bloemetjes wel even laten drogen. Ik verwaarloos de plant , maar dat schijnt geen kwaad te kunnen. In het wild is er ook niemand die voor hem zorgt. Regelmatig knip ik wat half verharde stukken af en zet ze in de grond.
In no time wortelen ze. en die geef ik dan aan kennissen . Die zijn er erg blij mee.
Elk jaar vallen de helft tot driekwart van de blaadjes uit de knoppen af voordat mijn kamperfoelie bloeit. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Ten gevolge van werkzaamheden aan de schutting heb ik een oude kamperfoeli sterk moryen terugsnoeien vorige week tot ca 50cm boven de grond. Voorlopig ziet de struik er droog en levensloos uit. Wanneer zal ik kunnen zien of dd plant de hevige snoei overleeft heeft en begint hij jormaal terug te schieten?
Gr. Jeroen
Hallo allemaal
Ik heb een kamperfoelie staan en hij zit dik onder de Luis wat moet ik doen ?
Water en spiruts al geprobeerd helpt niet helaas