Saxifraga arendsii – Steenbreek

Saxifraga arendsiiSaxifraga arendsii of Steenbreek is een leuk laag blijvend en bloeiend plantje wat goed in een rotstuin of langs een border kan staan en een mooi groenblijvend tapijt vormt.

De plant wordt ongeveer 20 cm hoog en breed.

Standplaats Saxifraga arendsii

De plant kan zowel in de zon als op een koele plek in halfschaduw staan. Zeker in de zon, maar ook in halfschaduw moet de grond vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Verder stelt deze groenblijvende plant weinig eisen.

Behalve in de rotstuin kan deze plant ook uitstekend fungeren als bloeiende bodembedekker tussen struiken, in een pot op het terras of langs de rand van een border of pad.

Dit leuke bodem bedekkende plantje heeft vele kwaliteiten. De plant blijft groen in de winter en geeft dan kleur aan de border, bodembedekkers gaan de vorming van onkruid tegen en in het voorjaar bloeien de plantjes. Er zijn soorten in allerlei kleuren verkrijgbaar, dus er is voor iedereen wel een leuke soort verkrijgbaar.

Bloei en blad

Saxifraga arendsii bloeit in april en mei met bloemen in de kleur geel,rood, roze of wit, afhankelijk van de soort.

De bloemen groeien op stengeltjes, die boven het blad uitsteken.
Het kleine blad is mooi groen van kleur, en zeker als er meerdere planten bij elkaar staan vormt het geheel een mooi groen tapijt, ook in de wintermaanden. Zet de planten 20 cm uit elkaar voor een mooi resultaat.

Snoei en vermeerderen

Knip na de bloei de bloemen en stengels weg en knip de plant eventueel weer in model om hem mooi te houden.

Na drie jaar kan de plant gescheurd en opnieuw uitgeplant worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier