Ricinus communis – Wonderboom

Ricinus communis
Ricinus communis – Wonderboom

Ricinus communis of Wonderboom is een zeer snelgroeiende plant, die in het Nederlandse klimaat eenjarig is en ongeveer 2 m hoog wordt.
In Afrika, waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, kan hij echter wel 15 meter hoog worden.

De plant is giftig, zorg dus voor het dragen van handschoenen als je ermee aan de gang gaat en was goed de handen! Vooral ook de zaden kunnen gevaarlijk zijn. Als een kind een paar zaden eet, kan dit dodelijk zijn!

Standplaats Ricinus communis

De plant doet het goed op een warm plekje in de volle zon.

Ricinus communis staat graag in humusrijke en voedselrijke grond en heeft veel water nodig. Hoe meer water de plant krijgt, hoe groter hij kan worden.

De plant kan goed in een brede border achterin staan, solitair, of als kuipplant worden gehouden in een grote pot.

Blad en bloei

Het blad van Ricinus communis is, afhankelijk van de soort, groen, bruin of rood van kleur. Het blad is behoorlijk groot en mooi van vorm.

De plant bloeit vrij onopvallend met witte bloemen, in de tweede helft van de zomer. Na de bloei worden er zeer opvallende (en vind ik) mooie oranje/rode stekelige zaaddozen gevormd.

Zaaien van Ricinus communis

De zaden zijn vrij groot en bruin/zwart gevlekt en hebben wel wat weg van een volgezogen teek.

Zaaien kan binnen gebeuren in potjes in maart/april. De plantjes kunnen dan in juni buiten geplant worden in humusrijke, voedzame grond. Zaaien kan ook ter plekke in de volle grond gebeuren in mei.
Vooral als het lekker warm is, en de grond voldoende vochtig is, zal de plant in een enorm tempo uitgroeien tot een hoogte van 2 meter.

Mijn ervaring

Ik zag een keer bij een tuincentrum de zaadjes van deze plant en was nieuwsgierig wat eruit zou komen. Ik heb ze in de vensterbank gezaaid, vroeg in het voorjaar.
Bij het uitkomen van de zaadjes, heb ik de kleine plantjes flink uitgedund. In juni heb ik enkele plantjes in de volle grond gezet, op een zonnige plek in de tuin.

Al snel begonnen de planten enorm te groeien. Je hebt er echt wel veel ruimte voor nodig! De tweede helft van de zomer werd ik verrast met de mooie oranje zaaddozen, prachtig!

Samen met het enorm grote blad vind ik dit een erg leuke plant. Jammer alleen dat de plant niet winterhard is. Als hij afgestorven is heb je heel wat (giftig) afval weg te werken.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Truus
  oktober 3, 2018 @ 8:48 am

  Alles kan gewoon in de compostbak. De zaden kun je bewaren voor volgend jaar.

 • november 11, 2018 @ 10:49 am

  kan ik ook de zaai ook later zaaien en waar kan ik de zaatjes kopen groetjes arnold

  • mei 23, 2019 @ 7:24 pm

   de site heeft wel geen belang, maar het antwoord op je vraag : ik kocht de mijne altijd bij Pelkmans in Rijkevorsel, steeds een succes
   groeten

 • Leo Egberts
  mei 4, 2019 @ 11:32 am

  Moet de Ricinus plant gestopt worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.