Nerium Oleander – Oleander

Nerium Oleander

Nerium Oleander is een niet winterharde, langbloeiende plant. Omdat de plant ’s winters naar binnen moet is de plant het best te houden in een kuip op het terras of balkon. In de kuip kan de plant tot 2 meter hoog worden. Houd er rekening mee dat alles aan deze plant erg giftig is!

Standplaats Nerium Oleander

De kuipplant staat graag op een warme plek in de volle zon, maar houdt wel van een hoge vochtigheidsgraad. Als je een vijver hebt, zet hem dan daar in de buurt. Verder kun je een schotel gevuld met water onder de pot zetten. In de zomer heeft de Oleander veel water nodig, het liefst regenwater.

De grond moet voedzaam zijn en het liefst kleihoudend zijn. In de winter moet de plant op een koele plek staan, waar het niet kouder wordt dan 5 graden Celsius. Geef in de winter spaarzaam water.

Bloei button

Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen. Let wel op, de plant is erg giftig, dus draag handschoenen en maak het gereedschap goed schoon.

Blad Nerium Nerium Oleander

De plant heeft donkergroen blad, wat ongeveer 12 cm lang is en een lancetvorm heeft. Het blad voelt leerachtig aan.

Ziekten

Nerium Oleander is gevoelig voor de volgende ziekten; luis, rode spint, schildluis, roetdauw en rupsen.

Bemesten

Geef de plant 1 à 2 maal tijdens het bloeiseizoen organische mest. ’s Winters niet bemesten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

10 Reactiesnaar “Nerium Oleander – Oleander”

 1. Frank Hogema schreef:

  Ik heb een prachtige 1,5 mtr hoge oleander. Hij wil dit jaar niet in bloei komen terwijl hij toch vol zit met knoppen. Wat kan ik hieraan doen?
  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Frank Hogema

 2. Dag Frank,
  Het is met mijn oleanders niet anders. Gewoon een gevolg van het erg matige en koude weer. Maar nog enkele dagen, zoals vandaag en gisteren en de bloemen zullen zich tonen verwacht ik.

  Succes.

 3. henny de man schreef:

  Onze 80 cm hoge mooi bloeiende roze olenader heeft lange takken. Die gaan slap hangen. Hoe kan dit komen? Voldoende of te veel Water? staat met pot op balcon in een schotel water in de volle zon in de morgen.
  Wie heeft de oplossing?

 4. Cobes schreef:

  Ook onze oleanders hangen slap, en ik heb geen idee hoe dat kan, ik zit in zuid spanje heb klei grond en paardemest eebij gedaan.

 5. iris schreef:

  mijn nieuwe oleander hangt ook slap. steeds meer takken en nu ook bloemtrossen hangen er treurig bij… wat te doen???

 6. Karinelommens@gmail.com schreef:

  Mijn oleander is 1,50 m hoog en kan niet meer binnen. Wat te doen om te overwinteren ?

 7. Niek schreef:

  Ik heb oleanders die vorig jaar laat in het jaar nog nieuwe knoppen kregen. En met deze knoppen die niet meer zijn opengegaan, is de oleander de winter door gekomen. Hij zit nu vol met knoppen van vorig jaar. Wat moet ik hier aan doen? Of komen de knoppen dit jaar uit?

 8. Mart schreef:

  Ik heb zo’n 10 jaar geleden een witte oleander georven. Na een paar jaar werd hij steeds meer roze. Hoe krijg ik hem weer witter? Zoiets als bij de hydrangea?

 9. Desiree schreef:

  Hallo, ik heb een oleander, hij is al behoorlijk groot en een paar jaar oud, elk jaar mooi gebloeid en steeds weer verpot, dit jaar hangen de toppen slap en krijgt hij geel blad, hoe kan dat? hij heeft nog wel wat bloemen maar minder dan vorige jaren.

 10. marga schreef:

  moet ik deze plant ook snoeien .en deze plant staat in de tuin wat moet ik met de winter doen … ik hoor graag van u djw ..

Plaats een reactie