Oleander – Nerium Oleander

Oleander

Oleander – Nerium Oleander

Oleander is een niet winterharde, langbloeiende plant. Omdat de plant ’s winters naar binnen moet is de plant het best te houden in een kuip op het terras of balkon. In de kuip kan de plant tot 2 meter hoog worden. Houd er rekening mee dat alles aan deze plant erg giftig is! Bij inname is alles aan de plant giftig (vooral gevaarlijk voor kleine kinderen en huisdieren) en het sap kan bovendien ook huisirritatie veroorzaken. Draag dus handschoenen bij verplanten en snoeien.

Standplaats Nerium Oleander

De kuipplant staat graag op een warme plek in de volle zon, maar houdt wel van een hoge vochtigheidsgraad. Als je een vijver hebt, zet hem dan daar in de buurt. Verder kun je een schotel gevuld met water onder de pot zetten. In de zomer heeft de Oleander veel water nodig, het liefst regenwater.

De grond moet voedzaam zijn en het liefst kleihoudend zijn. In de winter moet de plant op een koele plek staan, waar het niet kouder wordt dan 5 graden Celsius. Geef in de winter spaarzaam water.

Oleander kopen

Oleander is te koop in verschillende vormen (boom, leivorm) en kleuren (wit, roze, rood). Je ziet ze veel in het voorjaar, vanwege de lange bloei van de plant vanaf het begin van de zomer tot laat in het jaar.

Bloei

Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen. Let wel op, de plant is erg giftig, dus draag handschoenen en maak het gereedschap goed schoon.

BladNerium Oleander

De plant heeft donkergroen blad, wat ongeveer 12 cm lang is en een lancetvorm heeft. Het blad voelt leerachtig aan.

Ziekten

Nerium Oleander is gevoelig voor de volgende ziekten; luis, rode spint, schildluis, roetdauw en rupsen.

Bemesten

Geef de plant 1 à 2 maal tijdens het bloeiseizoen organische mest. ’s Winters niet bemesten.

Snoei

Een oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar het is zeker mogelijk. Zeker als de plant jaren oud is kan hij onderaan wat kaal worden en dan kan er flink gesnoeid worden. Na drastische snoei kan het wel weer een paar jaar duren voor de plant weer uitbundig gaat bloeien. Eind februari of begin maart is de beste tijd om te snoeien. Bedenk van te voren hoe je de plant wilt snoeien. Je kunt de plant wat minder vol maken door enkele takken tot op enkele centimeters van de stam af te knippen. Vanuit deze takjes zullen nieuwe takken gevormd worden.

Klik op onderstaande button voor een overzicht van meer fraaie kuipplanten!

Kuipplanten