Nerium Oleander – Oleander

Nerium Oleander

Nerium Oleander is een niet winterharde langbloeiende plant. Omdat de plant ’s winters naar binnen moet is de plant het best te houden in een kuip op het terras of balkon. In de kuip kan de plant tot 2 meter hoog worden. Houd er rekening mee dat alles aan deze plant erg giftig is! Bij inname is alles aan de plant giftig (vooral gevaarlijk voor kleine kinderen en huisdieren) en het sap kan bovendien ook huisirritatie veroorzaken. Draag dus handschoenen bij verplanten en snoeien.

Standplaats Nerium Oleander

De kuipplant staat graag op een warme plek in de volle zon, maar houdt wel van een hoge vochtigheidsgraad. Als je een vijver hebt, zet hem dan daar in de buurt. Verder kun je een schotel gevuld met water onder de pot zetten. In de zomer heeft de Oleander veel water nodig, het liefst regenwater.

De grond moet voedzaam zijn en het liefst kleihoudend zijn. In de winter moet de plant op een koele plek staan, waar het niet kouder wordt dan 5 graden Celsius. Geef in de winter spaarzaam water.

Oleander kopen

Oleander is te koop in verschillende vormen (boom, leivorm) en kleuren (wit, roze, rood). Je ziet ze veel in het voorjaar, vanwege de lange bloei van de plant vanaf het begin van de zomer tot laat in het jaar.

Wanneer bloeit Nerium Oleander?

Nerium Oleander bloeit langdurig van begin zomer tot in het najaar. De bloemen staan op stelen en kunnen oranje, roze, rood, wit of geel van kleur zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen om uitputting van de plant tegen te gaan en om ziekten en schimmels te voorkomen. Let wel op, de plant is erg giftig, dus draag handschoenen en maak het gereedschap goed schoon.

Blad

De plant heeft donkergroen blad, wat ongeveer 12 cm lang is en een lancetvorm heeft. Het blad voelt leerachtig aan.

Ziekten

Nerium Oleander is gevoelig voor de volgende ziekten; luis, rode spint, schildluis, roetdauw en rupsen.

Nerium Oleander bemesten

Geef de plant 1 à 2 maal tijdens het bloeiseizoen organische mest. ’s Winters niet bemesten.

Hoe snoei je Nerium Oleander?

Een oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar het is zeker mogelijk. Zeker als de plant jaren oud is kan hij onderaan wat kaal worden en dan kan er flink gesnoeid worden. Na drastische snoei kan het wel weer een paar jaar duren voor de plant weer uitbundig gaat bloeien. Eind februari of begin maart is de beste tijd om te snoeien. Bedenk van te voren hoe je de plant wilt snoeien. Je kunt de plant wat minder vol maken door enkele takken tot op enkele centimeters van de stam af te knippen. Vanuit deze takjes zullen nieuwe takken gevormd worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

12 reacties


 • Frank Hogema

  Ik heb een prachtige 1,5 mtr hoge oleander. Hij wil dit jaar niet in bloei komen terwijl hij toch vol zit met knoppen. Wat kan ik hieraan doen?
  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Frank Hogema


 • Peter N.G. Vlasveld

  Dag Frank,
  Het is met mijn oleanders niet anders. Gewoon een gevolg van het erg matige en koude weer. Maar nog enkele dagen, zoals vandaag en gisteren en de bloemen zullen zich tonen verwacht ik.

  Succes.


 • henny de man

  Onze 80 cm hoge mooi bloeiende roze olenader heeft lange takken. Die gaan slap hangen. Hoe kan dit komen? Voldoende of te veel Water? staat met pot op balcon in een schotel water in de volle zon in de morgen.
  Wie heeft de oplossing?


 • Cobes

  Ook onze oleanders hangen slap, en ik heb geen idee hoe dat kan, ik zit in zuid spanje heb klei grond en paardemest eebij gedaan.


 • iris

  mijn nieuwe oleander hangt ook slap. steeds meer takken en nu ook bloemtrossen hangen er treurig bij… wat te doen???


  • karain van bakel

   irisjuni 2, 2013 @ 4:03 pmReageer
   mijn nieuwe oleander hangt ook slap. steeds meer takken en nu ook bloemtrossen hangen er treurig bij… wat te doen???

   Ik heb nieuwe oleanders gekocht en deze hangen slap, steeds meer takken en ook bloemtrossen wat te doen.


 • [email protected]

  Mijn oleander is 1,50 m hoog en kan niet meer binnen. Wat te doen om te overwinteren ?


 • Niek

  Ik heb oleanders die vorig jaar laat in het jaar nog nieuwe knoppen kregen. En met deze knoppen die niet meer zijn opengegaan, is de oleander de winter door gekomen. Hij zit nu vol met knoppen van vorig jaar. Wat moet ik hier aan doen? Of komen de knoppen dit jaar uit?


 • Mart

  Ik heb zo’n 10 jaar geleden een witte oleander georven. Na een paar jaar werd hij steeds meer roze. Hoe krijg ik hem weer witter? Zoiets als bij de hydrangea?


 • Desiree

  Hallo, ik heb een oleander, hij is al behoorlijk groot en een paar jaar oud, elk jaar mooi gebloeid en steeds weer verpot, dit jaar hangen de toppen slap en krijgt hij geel blad, hoe kan dat? hij heeft nog wel wat bloemen maar minder dan vorige jaren.


  • Marga van Velsen

   Mijn Nerium Oleanderboompje is een halve m. hoog. Dit jaar gekocht. Ik vind hem prachtig; wat ik nog nooit in mijn 50 jarige ervaring met oleanders heb gezien, is dat deze oleander zaadhulzen van wel 8cm. heeft. Is dat normaal? en moet ik die laten “rijpen” en kan ik dan zaaien??? Of, moet ik ze er van af halen?
   Met dank,
   Marga


 • marga

  moet ik deze plant ook snoeien .en deze plant staat in de tuin wat moet ik met de winter doen … ik hoor graag van u djw ..