Tuinaanleg en tuinbeplanting

Tuinaanleg en tuinbeplanting

In het onderstaande artikel kunt u informatie vinden, over wat er allemaal zoal komt kijken bij de aanleg van uw tuin en de beplanting.

Of u nu een bestaande tuin wilt veranderen of een heel nieuwe tuin wilt (laten) aanleggen bij een nieuwbouwhuis, het is verstandig om eerst eens goed te bedenken wat voor een soort tuin u wilt hebben. Een goede voorbereiding is van belang voor het verkrijgen van een resultaat waar u helemaal tevreden mee kan zijn.

Denk eerst goed na over de tuinaanleg en tuinbeplanting

Hoe is de ligging van de tuin.
Of er in de tuin veel of weinig zon komt is van belang bij de inrichting van de tuin als geheel. Wilt u een terras in de zon of in de schaduw, en moet dit dus juist vlak bij het huis worden aangelegd, of meer achter in de tuin?

Wat voor soort tuin wilt u hebben.bij op bloem
Houdt u van tuinieren of moet het een onderhoudsvriendelijk geheel worden? Komen er veel bloemen en planten in de tuin, of is de tuin meer bedoelt voor de kinderen om te voetballen e.a.

Wat voor een afscheiding wilt u om de tuin heen hebben.
De soort afscheiding die wordt gekozen is zeer bepalend voor de uitstraling van de tuin. Er is een ruime keuze in materialen; hout, gemetselde muur, betonnen muur, gaaswand waar klimplanten doorheen kunnen groeien, gazen korven gevuld met stenen, maar een groenblijvende haag is ook een mooi alternatief.

Wat voor een materialen wilt u gebruiken om terrassen en paden mee aan te leggen.
Ook dit is zeer bepalend voor de sfeer in de tuin. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van split, klinkers, beton tegels, grind en bij een tuin aan het water geeft een vlonder een mooi resultaat.

Komt er een vijver of een water ornament in de tuin.  De vijver in mijn tuin
Als u kiest voor een vijver, dan is de soort tuin die u wilt hebben bepalend voor de soort vijver die daar bij past. Een vijver kan heel strak worden aangelegd, maar kan juist ook heel speels worden vormgegeven.

Wilt u alleen werken met bomen, klimplanten en heesters of wilt u het hele jaar door bloeiende planten in borders hebben.
Zodra u weet wat u ongeveer wilt is het handig om in goede tuinboeken planten, heesters en bomen uit te zoeken die op de gewenste tijden bloeien of mooi blad vormen. Kijk ook goed naar hoe hoog en breed de planten op den duur zullen worden.

Wat voor soort grond zit er in uw tuin.
De grondsoort is zeer bepalend voor de planten keus die er gemaakt kan worden. Zet u een plant in grond waar het niet geschikt voor is, dan zal de plant of boom al snel wegkwijnen. Denk er ook aan dat bij een nieuwbouwhuis de grond vaak door grote machines, die eroverheen gereden hebben, de grond ingeklonken is. Er zal een graafmachine aan te pas moeten komen om de verschillende grondlagen weer los te krijgen. Bij een nieuwbouwhuis is de grond vaak ook niet geweldig en kan het raadzaam zijn om het bovenste gedeelte af te graven en er goede tuingrond te laten storten.

Hoe pak je de aanleg van je tuin aan?

P1010277Of u nu de gehele aanleg van de tuin en de beplanting zelf  wilt doen of het wilt uitbesteden, het is verstandig om een plattegrond te maken van de tuin en daarop in te (laten) tekenen wat de wensen en bedoelingen zijn. Zorg dat het terras voldoende groot wordt en houdt bij het leggen ervan er rekening mee dat regenwater de goede kant op wordt afgevoerd. Bedenk ook of het terras in de zon of juist in de schaduw moet komen.

Zorg vervolgens voor goede grond in de tuin, zodat de planten er voor jaren goed in kunnen blijven groeien. Hierna kunnen het terras en paden aangelegd worden. Er is enorm veel keuze wat betreft de materialen. Het materiaal wat u kiest kan zeer bepalend zijn voor de hoeveelheid werk die u er later aan moet besteden. Een terras gemaakt van klinkers heeft bijvoorbeeld als nadeel dat er veel onkruid tussen de voegen kan gaan groeien. Poreuze tegels worden weer snel groen door algen en vragen dus ook veel onderhoud. Bedenk dus van te voren goed of u de gekozen materialen behalve mooi, ook praktisch genoeg vindt voor in uw tuin.

Verbena bonariensisEen eventuele vijver kan nu ook worden aangelegd. Verder kan de tuin worden afgescheiden van buren en/of de straatkant met een afscheiding. Ook hier valt er weer veel te kiezen en de keuze is weer zeer bepalend voor de uitstraling van de tuin.

Enkele mogelijkheden zijn een (groenblijvende) heg, schutting, een muur, maar ook gaas met daardoorheen klimop is een goede manier om de tuin dicht te maken. Wat schuttingen betreft kunt u kiezen voor kant en klare schutting delen, die tussen twee palen worden bevestigd. Maar u kunt natuurlijk ook zelf een schutting (laten) maken met mooie planken. Het ziet er vaak mooier uit en gaat waarschijnlijk ook langer mee.

Wat ook mooi is, is een afscheiding met wilgentenen. Je kunt gevlochten wilgentenen kopen en deze horizontaal plaatsen, waarbij moet worden opgelet dat de wilgentenen de grond niet raken. Is dit wel het geval, dan zullen er wortels gevormd worden en groeit er opeens het één en ander door uw schutting heen, en dat is waarschijnlijk niet uw bedoeling.

Verlichting kan in de tuin worden aangelegd. De soort verlichting die wordt gekozen is zeer bepalend voor de gehele uitstraling. Laat u zich dus goed voorlichten over de mogelijkheden. Verlichting in/of bij de vijver kan ook een zeer leuk effect geven.

Een grasveld aanleggen vergt heel wat voorbereiding en ook de verzorging ervan kost veel tijd en aandacht. Gras moet in de zomer meerdere keren per week gemaaid worden en onkruid bestrijding gaat het hele jaar door. Ook heeft het gras mest, kalk en bij langdurige droogte zo nu en dan een besproeiing nodig.  Maar, dan krijg je er ook wel wat moois voor terug!

Als laatste komt de beplanting van de tuin aan bod. Dit vindt ik persoonlijk het leukste gedeelte van alles, omdat ik gek ben op mooie, bijzondere, bloeiende planten en bomen. Hier wijdt ik dan ook een nieuw kopje aan:

De beplanting van de tuin onze tuin 6 juni 2008 010

Of u nu een onderhoudsvrije tuin wilt hebben, of juist veel van tuinieren houdt, in beide gevallen kunt u nog ruime keuze maken uit leuke bomen, struiken en planten, om de tuin toch nog een groen uiterlijk te geven. Als allereerste is het natuurlijk weer van belang om van te voren te bedenken wat voor soort tuin u wilt hebben, en daar de planten keuze op af te stemmen. U kunt overal inspiratie opdoen. Of u nou gaat rondkijken in de buurt waar u woont, naar de Tuinen van Appeltern gaat, of op internet of in boeken zoekt naar mooie tuin beplanting, het kan allemaal.

Zelf houdt ik ervan om lekker rond te struinen bij tuincentra en kwekers en te kijken wat er allemaal staat. Wilt u in de tuin het hele jaar door bloeiende planten hebben, of mooie blad, dan moet u op deze manier wel vaak naar dit soort plaatsen gaan om het jaarrond leuke planten te verzamelen.
Tuinboeken of internetsites over planten en bomen kunnen daarom een goed middel zijn om leuke en voor u geschikte planten te vinden.

Het beplantingsplan

Leverkruid
Zodra u heeft bedacht wat voor een soort tuin u wilt hebben, dan kunt u gaan bepalen wat er allemaal in de tuin komt te staan. Vergeet vooral niet om ook in de hoogte te werken. Een grote tuin, met daarin alleen maar plantjes van 30 cm hoog ziet er niet leuk uit. Ook is het wel leuk als er in de winter nog wat groenblijvende planten staan. Minstens één boom in de tuin geeft hoogte aan de tuin. Door klimplanten over een pergola te laten groeien bereik je hetzelfde effect. Klimplanten kunnen ook goed gebruikt worden om saaie muren of schuttingen te bedekken. Je kunt prachtige langbloeiende klimplanten plaatsen, die in de winter hun blad verliezen, maar je kunt ook groenblijvende soorten kiezen, als bijvoorbeeld Clematis Armandii.

Een border kun je mooi opbouwen door groenblijvende planten af te wisselen met bladverliezende planten. Zet achteraan de planten die hoog worden en laat het aflopen in hoogte naar de borderrand aan de voorkant. Let bij het kiezen van planten goed op de bloeitijd, zodat er in de border steeds kleur te vinden is. Er is een ruime keuze in langbloeiende planten. Onder grotere heesters en struiken kun je ook goed bloeiende bodembedekkers aanplanten. Behalve dat het kleur geeft aan het geheel als een struik nog niet in blad staat, beperkt het de groei van onkruid.

Een diervriendelijke tuin maken kikker op waterlelieblad

Als u het leuk vindt om vogels, egels, kikkers, padden e.a. naar uw tuin te trekken, dan is het plaatsen van een vijver of drinkbak van belang. Zorg verder voor veel schuilhoekjes in hagen, onder grote heesters of tussen een stapel houtblokken. Vogels komen verder af op besdragende planten, en plant je zonnebloemen in je tuin, dan krijg je tot laat in het jaar bezoek van vele koolmeesjes en groenlingen. Je kunt de vogels verder helpen door ze regelmatig bij te voeren en nestkastjes op te hangen in de tuin.

Wij hebben een grote vijver in onze tuin, waar windes en goudvissen in zwemmen. De vissen zorgen ervoor dat we geen last hebben van muggen. De vijver trekt veel vogels, die komen drinken of badderen. Verder zitten er veel padden en kikkers in onze tuin, waar reigers dan weer op af komen. De vissen kunnen veilig schuilen onder de brug, zodat we niet met een net hoeven te werken. In de zomer is er ruimte genoeg om te schuilen onder de waterlelie bladeren.
Op de vele bloeiende planten in onze tuin komen veel vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, vliegen e.a. af. Al met al is er in de tuin veel leuks te zien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

4 reacties


 • Marie de Jonge

  Het kan nog een hele klus zijn om een mooi plan voor je tuin te maken. Een hovenier kan goed helpen bij het maken van een indeling en het bepalen van de beplanting. Zo weet je dat alles mooi in harmonie zal zijn.


 • Ivan

  Mijn tuin is nogal schaduwrijk en dat beperkt de opties wat. Ik heb klimop als grondbedekking laten groeien en dat kleedt erg aan. Dieren aantrekken is voor mij erg belangrijk. Met vogels is dat niet zo moeilijk. Een vijver heb ik ook aan laten leggen. Daarbij is het wel uitkijken voor het aantrekken van ongewenste reigers.


 • Reinhard van Lidt

  Voor tuinpaden beveel ik kokossnippers aan. Het is aangenaam zacht aan de voeten en laat water door. Ook werkt het onkruidwerend. Water doorlatende opties zijn voor de tuin altijd beter, vind ik tenminste. Grind is ook een optie. Bovendien werkt dit inbraakwerend.


 • Vincent Rondwijk

  Ik ben zelf ook bezig met het maken van een beplantingsplan. Mijn tuin ga ik eerst geheel leeghalen, omdat er wat oude bomen staan die ziek zijn. Ik vind het belangrijk om vooral veel groen te plaatsen wat makkelijk te onderhouden is.