Malva moschata – Kaasjeskruid

Malva moschata – Kaasjeskruid

Malva moschata of Kaasjeskruid is een winterharde, bladverliezende vaste plant met een rijke bloei. Deze plant staat mooi in de border en is ook geschikt voor de natuurtuin en verwildering. De plant zaait zichzelf uit.

Malva moschata is een aantrekkelijke plant voor vlinders, bijen en hommels. De volwassen plant wordt ongeveer 60 cm hoog. Kan als snijbloem gebruikt worden.

Standplaats Malva moschata

Deze langbloeiende plant houdt van een zonnige plek, of eventueel halfschaduw. Zet de plant niet in de schaduw onder bomen of struiken. De grond moet voedselrijk en humusrijk zijn en goed waterdoorlatend. Zandgrond is perfect.

Bloei

Malva moschata bloeit van juni t/m September met roze  of witte (Malva moschata ‘Alba’) bloemen. De bloei is zeer rijk.

De bloemen trekken veel vlinders, hommels en bijen  en kunnen als snijbloem gebruikt worden.button

Blad

Malva moschata ‘Alba’ – Kaasjeskruid

Aan de behaarde ronde stengels komt groen gelobd en gedeeld blad, wat enigszins kleverig is. Bij kneuzen van het blad komt een muskusgeur vrij, om die reden heet de plant ook wel Muskuskaasjeskruid.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door zomerstekken te nemen van een stuk stengel met blad. De plant moet na een aantal jaren gescheurd worden.

Mijn ervaring

Deze plant is erg gemakkelijk in het onderhoud. Ik vind het een erg leuke plant vanwege de vele bloemen en de langdurige bloei. Op de bloemen komen veel insecten af en er is vrijwel altijd wel een vlinder op te vinden.

 

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

6 Reactiesnaar “Malva moschata – Kaasjeskruid”

 1. Jeanette Windels schreef:

  Hallo,

  Ik ben benieuwd of je de malva struik ook via zaad kan vermeerderen en zoja wanneer moet ik dit zaaien en waar? In de volle grond of in potjes voortrekken?

  Met vriendelijke groet,
  Jeanette Windels

  • admin schreef:

   Hoi Jeanette,
   De plant zaait zichzelf al uit, maar je kunt het zaad ook verzamelen en tussen juli en oktober op de gewenste plek inzaaien. Verder kun je in een kas van maart t/m mei zaaien en de plantjes daarna uitplanten in verschillende potjes. Het jaar erop kunnen ze de grond in en zullen zei.p. ook gaan bloeien.
   Succes en groetjes van Willemien.

 2. Brenda Smeele schreef:

  Beste Willemien,

  Ik heb een net uitgebloeide Kaasjekruid van wel twee meter hoog. Hij ziet er wat afgepeigerd uit. Moet ik hem nu snoeien of komt er nog een tweede bloei?

  Graag je reactie

  Vriendelijke groet
  Brenda Smeele

 3. […] Malva moschata – Kaasjeskruid; bloeit gedurende de zomermaanden en is geschikt voor een plek in de zon of halfschaduw. Hoogte tot 60 cm. […]

 4. waltrude schreef:

  Maart 2014

  mijn kaasjeskruid is bijna een meter hoog en heeft nog blad. Moet ik ,m snoeien?
  groet

 5. carla schreef:

  Hallo,
  Mijn malva bloeit geweldig, maar heeft hele lelijke takken gekregen. Is deze plant te snoeien/knippen en zo ja, in welk maand zou dat dan moeten?
  Groet, Carla

Plaats een reactie