Prachtkaars – Gaura lindheimeri

Prachtkaars

Prachtkaars – Gaura lindheimeri

Prachtkaars of Gaura lindheimeri is een leuke langbloeiende plant, die je eigenlijk veel te weinig in tuinen ziet staan. Deze plant is erg mooi in een gemengde border. De fijne opgaande stengels, met daaraan de witte en/of roze bloemen in aren en de lancetvormige groene bladeren,  combineren prachtig met siergrassen, Verbena bonariensis, Lavendula, Astrantia en nog veel meer.

Geef de plant voldoende ruimte op een niet te natte zonnige plek en hij kan uitgroeien tot een grote pol met een hoogte van 1m.

In de winter verliest de plant zijn blad en kan het best afgeknipt worden vlak boven de grond, om zoveel mogelijk energie te sparen voor de winter. Er zijn veel verschillende soorten Gaura, minstens 20 soorten, waarvan de één beter winterhard is dan de ander. Bij strenge vorst kun je de plant afdekken met vliesdoek en de wortelkluit bedekken met een bladerdak. Plant 7 tot 9 planten per vierkante meter voor een mooi effect in de border.

De plant zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem. Insecten komen graag af op de bloemen van deze plant.

Standplaats Gaura

Deze vaste plant staat graag op een plek in de volle zon of eventueel in halfschaduw. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, staat de plant altijd nat dan zullen de wortels verrotten, bovendien bevriest de plant dan in de winter bij vorst. Zorg voor wat humus in de grond.

Prachtkaars kopen

Er zijn verschillende soorten Prachtkaars te koop. Wil je Gaura lindhemeri, of een andere Gaura soort, nu kopen? Klik dan op onderstaande knop!

Prachtkaars kopen

Planten van Gaura lindheimeri

Zorg voor het planten dat de kluit van de plant nat is. Graaf een gat dat 1,5 keer zo groot is als de kluit en maak de grond in het gat goed los. Plaats de plant op dezelfde hoogte in de grond als hij stond in de pot en vul het gat op met de uitgegraven grond, aangevuld met goede compost. Druk de grond goed aan en geef voldoende water. Plaats per vierkante meter 7 à 9 planten, zodat de planten voldoende ruimte hebben om uit te groeien tot grote pollen.

Wanneer bloeit Prachtkaars

De plant bloeit langdurig met witte en/of roze bloemen in aren aan opgaande stengels. De bloemen zijn stervormig. De plant bloeit van juni t/m september en soms zelfs oktober.

Bemesten Gaura lindheimeri

Zoals iedere vaste plant, kan Gaura twee keer per jaar organische mest gebruiken. Bemest niet laat in het jaar, de slappe stengels zijn extra vatbaar voor vorst in de winter. Organische mest bevat goede voeding voor de plant en verbeterd bovendien de grond.

Gaura lindheimeri snoeien

Prachtkaars kan het best afgeknipt worden tot 20cm boven de grond, voordat de zaadvorming begint. Zo zorg je ervoor dat de plant niet al zijn energie verbruikt voor het vormen van het zaad en zo sterker de winter ingaat.

Benieuwd geworden naar andere soorten Prachtkaars? Klik op onderstaande knop voor een overzicht van de verschillende soorten op Plantnu!

Lees verder