Prachtkaars – Gaura lindheimeri

PrachtkaarsPrachtkaars of Gaura lindheimeri is een leuke langbloeiende plant, die je eigenlijk veel te weinig in tuinen ziet staan. Prachtkaars is erg mooi in een gemengde border. De fijne opgaande stengels, met daaraan de witte en/of roze bloemen in aren en de lancetvormige groene bladeren,  combineren prachtig met siergrassen, Verbena bonariensis, Lavendula, Astrantia en nog veel meer.

Geef de plant voldoende ruimte op een niet te natte zonnige plek en hij kan uitgroeien tot een grote pol met een hoogte van 1m.

In de winter verliest de plant zijn blad en kan het best afgeknipt worden vlak boven de grond, om zoveel mogelijk energie te sparen voor de winter. Er zijn veel verschillende soorten Gaura, minstens 20 soorten, waarvan de één beter winterhard is dan de ander. Bij strenge vorst kun je de plant afdekken met vliesdoek en de wortelkluit bedekken met een bladerdak. Plant 7 tot 9 planten per vierkante meter voor een mooi effect in de border.

Gaura Lindheimeri zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem. Insecten komen graag af op de bloemen van deze plant.

Standplaats Gaura Lindheimeri

Deze vaste plant staat graag op een plek in de volle zon of eventueel in halfschaduw. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, staat de plant altijd nat dan zullen de wortels verrotten, bovendien bevriest de plant dan in de winter bij vorst. Zorg voor wat humus in de grond.

Prachtkaars planten

Zorg voor het planten dat de kluit van de plant nat is. Graaf een gat dat 1,5 keer zo groot is als de kluit en maak de grond in het gat goed los. Plaats de plant op dezelfde hoogte in de grond als hij stond in de pot en vul het gat op met de uitgegraven grond, aangevuld met goede compost. Druk de grond goed aan en geef voldoende water. Plaats per vierkante meter 7 à 9 planten, zodat de planten voldoende ruimte hebben om uit te groeien tot grote pollen.

Wanneer bloeit Prachtkaars?

De plant bloeit langdurig met witte en/of roze bloemen in aren aan opgaande stengels. De bloemen zijn stervormig. De plant bloeit van juni t/m september en soms zelfs oktober.

Bemesten

Zoals iedere vaste plant, kan Gaura twee keer per jaar organische mest gebruiken. Bemest niet laat in het jaar, de slappe stengels zijn extra vatbaar voor vorst in de winter. Organische mest bevat goede voeding voor de plant en verbeterd bovendien de grond.

Gaura lindheimeri snoeien

Prachtkaars kan het best afgeknipt worden tot 20cm boven de grond, voordat de zaadvorming begint. Zo zorg je ervoor dat de plant niet al zijn energie verbruikt voor het vormen van het zaad en zo sterker de winter ingaat.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

14 reacties


 • Esther

  Sinds vorige week deze beauty ( Gaura lindheimeri – lila/paars ) in border langs het huis geplaatst in combinatie met gele meisjesogen en phlox…Echt prachtig! Hopen lang plezier te hebben van deze plant!


  • Cynthia

   De gaura is een schitterende plant, met bloemetjes die dansen in de wind. Ik heb ‘m ook. Twee soorten in het wit: de Gaura Lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ en de ‘Corries Gold’ (bontbladig). De eerste bloeit het meest uitbundig.

   Mijn ervaring is dat de plant matig winterhard is. De roze variant had ik 2 jaar geleden, maar die heeft de winter niet overleefd. Deze winter heb ik de Gaura’s uitgegraven en in potten in de schuur gezet, dat ging prima. Ze hoeven niet in het licht te staan omdat er geen blad aan zit. Ook verbruiken ze bijna geen water. Misschien dat afdekken met een dikke laag mulch ook goed werkt, dat heb ik nog niet geprobeerd.
   Groetjes van Cynthia


   • Jan

    Afdekken met een dikke laag mulch helpt zeker. Gaura heeft bij mij op die manier -18 overleefd afgelopen winter. Staat wel op een redelijk beschutte plek.


 • Helen

  Mijn gaura (in pot) wordt te hoog en daardoor vallen de bloemstukken om. Kan ik de plant iets terugsnoeien?


 • Harry

  Het lijkt erop dat ik een spontane kruising heb van de witte Gaura van 50 cm.-100 cm. hoog met de lage geheel roze Gaura, die wat kroezig overkomt. Nu heb ik zaailingen opgekweekt en die lijken wel héél erg op de Gaura ‘Cherry brandy’! De 50 cm. wordt wel royaal gehaald het eerste jaar al. Iemand ervaring met kruisingen?


 • Toos

  Ik heb er 3 in de tuin staan een witte dat zijn net vlindertjes ben ik dol op een rose en een bijna rode nu is mijn vraag kan ik die alle 3 tot 20cm boven de grond afknippen nu in deze maand of nog korter?


 • Christine

  De Gaura heeft vorige zomer tot laat in de herfst gebloeid, maar helaas wist ik niet dat hij voor de winter gesnoeid moest worden. Dat moet ik nu dus nog doen, maar of dat nog kan?


 • Bert

  In november 3 x gaura geplant. Weet iemand wanneer de planten zich onrwikkelen. Tot op heden zie ik noggeen groei
  Bvd voor reacties


 • Vera

  Moet de plant echt van niets terug uitschieten? Tot nu zien we niets meer staan.
  Alvast bedankt


  • Femke

   Als het je wat hoop geeft: bij mij doet de Gaura in pot ook nog niets. Vorig jaar liep hij bij mij wel vanaf niets weer uit, maar ik vind het nu ook laat…


 • Hinnie

  Mijn 1 vierkante meter met gaura foet het heel matig zo half juni, lijkt wrl of er ook siekte in het blad zit , heb tot nu toe in de 6 pollen nog maar 1 bloem gezien
  Wie herkent dit?
  Groeten
  Hinnie


 • Sabine

  Prachtige plant, ik wil deze! Weet iemand wanneer je die het beste kan planten?