Malva moschata – Kaasjeskruid

Malva moschata

Malva moschata of Kaasjeskruid is een winterharde, bladverliezende vaste plant met een rijke bloei met roze of witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van de plant.

Algemene informatie Malva moschata

Deze plant staat mooi in de border, bloeit lekker lang en is ook geschikt voor de natuurtuin en verwildering. De plant zaait zichzelf uit.

Kaasjeskruid is een aantrekkelijke plant voor vlinders, bijen en hommels. De volwassen plant wordt ongeveer 60 cm hoog. Kan als snijbloem gebruikt worden.

Standplaats Malva moschata

Deze langbloeiende plant houdt van een zonnige plek, of eventueel halfschaduw. Zet de plant niet in de schaduw onder bomen of struiken. De grond moet voedselrijk en humusrijk zijn en goed waterdoorlatend. Zandgrond is perfect.

Wanneer bloeit Malva moschata?

Kaasjeskruid bloeit van juni t/m September met roze  of witte (Malva moschata ‘Alba’) bloemen. De bloei is zeer rijk.

De bloemen trekken veel vlinders, hommels en bijen  en kunnen als snijbloem gebruikt worden.

Blad

Malva moschata 'Alba'

Aan de behaarde ronde stengels komt groen gelobd en gedeeld blad, wat enigszins kleverig is. Bij kneuzen van het blad komt een muskusgeur vrij, om die reden heet de plant ook wel Muskuskaasjeskruid.

Vermeerderen

Vermeerder de plant door zomerstekken te nemen van een stuk stengel met blad. Scheur de plant als hij een aantal jaren oud is, zo blijft de plant vitaal en overvloedig bloeiend.

Mijn ervaring

Deze plant is erg gemakkelijk in het onderhoud. Ik vind het een erg leuke plant vanwege de vele bloemen en de langdurige bloei. Op de bloemen komen veel insecten af en er is vrijwel altijd wel een vlinder op te vinden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

7 reacties


 • Jeanette Windels

  Hallo,

  Ik ben benieuwd of je de malva struik ook via zaad kan vermeerderen en zoja wanneer moet ik dit zaaien en waar? In de volle grond of in potjes voortrekken?

  Met vriendelijke groet,
  Jeanette Windels


  • admin

   Hoi Jeanette,
   De plant zaait zichzelf al uit, maar je kunt het zaad ook verzamelen en tussen juli en oktober op de gewenste plek inzaaien. Verder kun je in een kas van maart t/m mei zaaien en de plantjes daarna uitplanten in verschillende potjes. Het jaar erop kunnen ze de grond in en zullen zei.p. ook gaan bloeien.
   Succes en groetjes van Willemien.


 • Brenda Smeele

  Beste Willemien,

  Ik heb een net uitgebloeide Kaasjekruid van wel twee meter hoog. Hij ziet er wat afgepeigerd uit. Moet ik hem nu snoeien of komt er nog een tweede bloei?

  Graag je reactie

  Vriendelijke groet
  Brenda Smeele


  • Willemien Mostert

   Hallo Brenda,
   Ik denk dat hij door het langdurige warme weer al uitgebloeid is. Je kunt hem afknippen of de resten laten staan en hem de kans geven zichzelf uit te zaaien.
   Groeten, Willemien


 • waltrude

  Maart 2014

  mijn kaasjeskruid is bijna een meter hoog en heeft nog blad. Moet ik ,m snoeien?
  groet


 • carla

  Hallo,
  Mijn malva bloeit geweldig, maar heeft hele lelijke takken gekregen. Is deze plant te snoeien/knippen en zo ja, in welk maand zou dat dan moeten?
  Groet, Carla