Sarcococca hookeriana – Vleesbes – Sarcococca

Sarcococca hookerianaSarcococca hookeriana of Vleesbes is een leuke wintergroene en winterbloeiende heester die zeer geschikt is voor de kleine tuin. Lees hier alles over de standplaats, de bloei, het blad en de verzorging van  Vleesbes.

Deze heester wordt hooguit 80 cm hoog en heeft veel sierwaarde vanwege een combinatie van mooi glanzend blad, witte bloemen in de winter met daarna de vorming van zwarte bessen en bovendien ook nog een heerlijke bloemengeur. Kortom, een groenblijvende heester die in wel meer tuinen voor zou mogen komen dan nu het geval is.
De verzorging van deze heester is erg eenvoudig.
Sarcococca hookeriana kan solitair in de border geplaatst worden maar staat ook leuk in groepen. Na de bloei kan de heester eventueel licht worden teruggesnoeid om een mooie vorm te behouden.

Standplaats van Sarcococca hookeriana

De heester doet het goed op een plek in schaduw of halfschaduw. Hij kan ook wel in de zon staan al worden de bladeren dan minder mooi glanzend en groen, bovendien moet er dan veel water worden gegeven.

De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn en humusrijk. Verder houdt Vleesbes van een beschutte plek uit harde wind(vooral noordenwind is funest voor de plant) en hij kan vorst tot -15 graden Celsius verdragen.

Bloei en blad

Sarcococca hookeriana bloeit van januari tot in maart met trosjes witte bloemen, die heerlijk geuren. Na de bloei komen er zwarte bessen aan de altijd groenblijvende heester.

Het blad is glanzend groen en is lancetvormig. De heester behoudt in de winter zijn blad.

Lees verder; Sarcococca confusa

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

3 reacties