Sorbus aucuparia – Gewone Lijsterbes

Sorbus aucupariaSorbus aucuparia of Gewone Lijsterbes heeft sierwaarde vanwege het geveerde blad met herfstverkleuring, witte bloemschermen, oranjerode bessen en een mooie bast.

De struik/boom kan tot 15 m hoog worden en is goed winterhard en bladverliezend.

Je ziet de Gewone Lijsterbes veel in het straatbeeld, in parken en bossen, maar kan ook goed in de tuin staan.

Standplaats Sorbus aucuparia

De boom/struik staat graag op ene plek in de zon, maar hij kan ook halfschaduw verdragen.

Sorbus aucuparia voelt zich het best thuis in humusrijke, wat vochtige grond, die waterdoorlatend is. Maar hij kan ook arme en vrij droge grond verdragen.

Wanneer bloeit Gewone Lijsterbes?

De heester bloeit in mei en juni met witte bloemschermen.
De bloemen geuren vrij sterk, maar het is geen lekkere bloemengeur.

In het najaar komen er oranje rode bessen, waar lijsters en andere vogels dol op zijn. Op deze wijze verspreidt de struik/boom zich, doordat de vogels de bessen eten en de zaden die erin zitten op een andere plek weer uitpoepen.

Het blad is geveerd en heeft 9 tot 15 lancetvormige zijbladeren. Het blad is donkergroen en verkleurd in de nazomer naar geeloranje. In de herfst valt het blad af.

Verzorging Sorbus aucuparia

  • Snoei. Sorbus aucuparia hoeft niet gesnoeid te worden. Wilt u toch snoeien doe dit dan in de winter, tussen oktober en februari in.
  • Bemesten. Geef in het voorjaar organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier