Thymus citriodorus Silver Queen – Citroentijm – Tijm

Thymus citriodorus Silver Queen

Thymus citriodorus Silver Queen – Citroentijm

Thymus citriodorus Silver Queen of Citroentijm is een laagblijvende heester, met bontgekleurd groen/wit blad en roze bloemen. Behalve dat het een mooie plant is om te zien, wordt het ook toegepast in de keuken als kruid.

Deze groenblijvende plant is winterhard en wordt ongeveer 25 cm hoog. Het is een goede bodembedekker die langs de rand van een border of in de rotstuin of in een pot op het terras kan worden toegepast. Plant voor een mooi resultaat in de border 9 stuks per vierkante meter.

Standplaats Thymus citriodorus Silver Queen

De plant staat graag op een warme plek in de zon of lichte schaduw.

De grond kan het best waterdoorlatend zijn en voedselarm en kalkrijk zijn. Zorg er zeker in de wintermaanden voor dat de wortels niet lang nat blijven.

Bloei en blad

Thymus citriodorus Silver Queen is een buttonlangbloeiende plant met kleine geurende roze bloemen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De bloei is van juni t/m augustus.

Het ovale tot eironde blad is groen met een zilverwitte rand en geeft een citroengeur af, zeker bij kneuzen van het blad. Thymus citriodorus Silver Queen is groenblijvend in de wintermaanden.

Toepassing in de keuken

Thymus citriodorus Silver Queen is een keukenkruid wat zowel vers als gedroogd gebruikt kan worden. Gedroogd is de smaak sterker aanwezig.

Het kruid kan geoogst worden van mei tot november. Wilt u het kruid drogen, snij dan vlak voor de bloei enkele delen van de heester af en hang de takjes te drogen op een donkere droge plek.

Het kruid is lekker in soepen, salades, vlees- en visgerechten.

Verzorging Thymus citriodorus Silver Queen

  • Snoei in het voorjaar dode takjes en oud hout weg in het vroege voorjaar. Na de bloei kan de heester licht worden terug geknipt.
  • Vorstbescherming kan plaatsvinden door de plantjes licht te bedekken met blad.

Tijm soorten