Tips voor het aanleggen van de tuin bij je nieuwe huis

Als je een nieuwbouwwoning koopt dan moet de tuin in de meeste gevallen nog helemaal worden aangelegd. Tegenwoordig kan het zijn dat hiervoor aanvullende bepalingen gelden. Zo zijn er gemeenten die eisen dat maximaal 30 procent van de tuin wordt betegeld. Dit heeft te maken met het goed afvoeren van hemelwater bij langdurige of hevige regenval. Ook moet je rekening houden met regels ten aanzien van de maximale hoogte van schuttingen, hagen en tuinpoorten. Maar binnen deze regels zijn er volop mogelijkheden om je tuin naar je eigen smaak in te richten.

Een tuin voor groene vingers

Als je van tuinieren houdt dan leg je je tuin natuurlijk aan met veel planten en struiken en misschien ook wel één of meer bomen. Dit hangt uiteraard van de beschikbare ruimte af. Als je een boom in je tuin plant moet die de ruimte hebben om te kunnen groeien. Ook mag je een volwassen boom niet zomaar omzagen, daar is toestemming van de gemeente voor nodig. Enthousiaste tuinliefhebbers maken een jaarplanning wanneer welke taken in de tuin gedaan moeten worden. Denk aan snoeien, planten van bollen of het vullen van plantenbakken met eenjarige plantjes voor de nodige kleur in de tuin.

Een andere bestemming voor de tuin

Niet iedereen heeft zin om in de aarde te wroeten en minstens een halve dag per week in de tuin bezig te zijn. In dat geval kun je kiezen voor planten die weinig onderhoud vragen of je beperkt je tot het planten van eenjarige planten die in september kunnen worden verwijderd omdat ze dan uitgebloeid zijn. Je kunt in je tuin ook een mooi terras maken van houten vlonders. Heb je voldoende ruimte dan is een tuinhuis met overkapping een optie. Deze vind je onder meer bij Lugarde. Je kunt het tuinhuis gebruiken als extra opslag als je schuur of garage te weinig ruimte biedt. Maar het kan ook een leuk speelhuisje zijn voor de kinderen of een plek om rustig te werken.

Soorten tuinhuizen

Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Voordat je een mooi Douglas tuinhuis kiest is het belangrijk te weten hoeveel ruimte je hebt. Doorgaans is het niet toegestaan om je tuin volledig te ‘bebouwen’. Meestal geldt hiervoor een maximum percentage. Het is verstandig om dit eerst bij de gemeente na te gaan. Informatie hierover is vaak te vinden op de website. Als je je bij het plaatsen van een tuinhuis niet aan de regels houdt is de kans aanwezig dat je het bouwsel weer moet afbreken of dat het moet worden aangepast zodat het alsnog aan de voorschriften voldoet. Kies voor een tuinhuis van duurzaam hout zodat je er lange tijd plezier van hebt. Het hout dient daarvoor wel te worden bewerkt met beits. Dit beschermt het hout tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Sommige tuinhuizen zijn gemakkelijk te demonteren. Mocht je gaan verhuizen dan kun je overwegen om het tuinhuis mee te nemen naar je nieuwe adres.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.