Verbena rigida – IJzerhard

Verbena rigidaVerbena rigida of IJzerhard is een prachtige langbloeiende plant met veel paarse bloemen. Lees hier alles over de verzorging, standplaats, bloei en snoei!

Deze Verbena soort blijft lager dan Verbena bonariensis en is zeer geschikt om in de border tussen andere planten te plaatsen, maar kan ook prima in een pot op het terras staan. Plant voor een mooi opvallend resultaat in de border 7 à 9 stuks per vierkante meter. Verbena rigida is matig winterhard en kan tijdens vorst wel wat bescherming gebruiken. De plant wordt ongeveer 40 cm hoog, met steel en bloem erbij tot 80 cm.

Standplaats Verbena rigida

De plant staat graag op een plek in de zon en heeft een voorkeur voor humusrijke licht vochtige grond die goed waterdoorlatend is.  Maar ook op droge zandgrond doet deze plant het vaak verrassend goed.

Verbena kopen

Er zijn meerdere soorten Verbena te koop, de meeste soorten bloeien met paarse bloemen, maar er is er ook één verkrijgbaar met witte bloemen. Klik op onderstaande button om Verbena te kopen:

IJzerhard kopen

Wanneer bloeit IJzerhard?

Dit is een langbloeiende plant met paarse bloemen van juni tot in november. De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
Het groene blad is langwerpig, de rand is getand. IJzerhard is bladverliezend in de winter.

Vorstbescherming

IJzerhard is matig winterhard en heeft bescherming nodig tijdens vorstperioden, d.m.v. afdekken van de grond.

Planten en verplanten

Verbena rigida kan het best in het late voorjaar, als er geen vorst meer voorspeld wordt, geplant of verplant worden.

Verbena bonariensis is een paars bloeiende soort die tot 2 m hoog kan worden.

Langbloeiende planten Diervriendelijke planten

Wanneer kun je Verbena rigida snoeien?

In het voorjaar kunnen de stengels van de plant worden weggeknipt. Doe dit bij voorkeur niet in de herfst vanwege vorstgevoeligheid.