IJzerhard – Verbena bonariensis; standplaats, bloei, stengel en blad

IJzerhard

IJzerhard – Verbena bonariensis

IJzerhard of Verbena bonariensis is een groenblijvende plant met lila gekleurde bloemen.

Met ons klimaat heeft IJzerhard in een strenge winter bescherming nodig. Je kunt de voet van de plant met stro afdekken. Het kan zijn dat de plant een strenge winter niet overleeft, maar IJzerhard zaait zich zodanig uit, dat de plant nooit verloren gaat.

Het plantje groeit in het voorjaar van niets tot een hoogte van 1,5 tot 2 m. Hoe zonniger hij staat, hoe hoger hij wordt. Verbena bonariensis is een goede weefplant om beplanting aan elkaar te weven. Omdat de plant zo transparant is, kan hij ook goed vooraan in een border staan, ondanks zijn hoogte. IJzerhard komt het mooist uit als het in grote groepen is geplant. Je kunt ongeveer 9 planten per vierkante meter planten.

Verbena bonariensis  is een langbloeiende plant die  veel vlinders en bijen trekt. Het zijn goede snijbloemen. Aan het eind van de winter is het plantje vanzelf afgestorven boven de grond.

Standplaats Verbena bonariensis

De plant staat graag in de zon. Hij heeft een voorkeur voor vochtige grond, die humusrijk is of uit lichte kleigrond bestaat. De grond moet wel waterdoorlatend zijn. Bij ons staat de plant in zandgrond, met humus en daar doet hij het ook goed in.

IJzerhard kopen

Deze mooie plant is een sieraad voor iedere tuin. De plant kan gemakkelijk overal tussen andere planten neergezet worden en zal zeker als het in grote aantallen is aangeplant een opvallend resultaat in de border hebben. Het maakt bij IJzerhard niet veel uit of je de plant groot of klein aankoopt, het plantje groeit snel en zal hetzelfde jaar nog gaan bloeien.
De plant oogt erg iel als je er maar één plant. Het is aan te raden om een flinke hoeveelheid bij elkaar te plaatsen voor een mooi opvallend resultaat. Zorg zeker vlak na het aanplanten voor voldoende vocht in de grond.

Koop Verbena bonariensis door op onderstaande button te klikken!

IJzerhard kopen

Bloei

De plant bloeit langdurig van juni t/m oktober met violet lila bloemschermen. In de schaduw ziet de kleur er weer anders uit, meer lavendelblauw. Ik laat de stengels altijd aan de plant zitten, er komen altijd weer leuke kleine vogeltjes op af, om zaadjes en insecten te pikken.

Stengel en blad

Verbena bonariensis heeft een harde, vierkante stengel. Vandaar de naam IJzerhard. De stengel en ook de blaadjes zijn ruw behaard. De stengels zijn kaal en groeien rechtopstaand. Het blad, wat onderaan de plant zit, is lancetvormig en is grijs/ groen van kleur.

Mijn ervaring

IJzerhard is een plant die eigenlijk in iedere tuin zou moeten staan. De plant combineert goed met allerlei andere tuinplanten en kan zowel voor- als achterin de border staan. Het is een gemakkelijk te houden plant, je moet hem alleen in de winter wat bescherming geven.

Lastig voor sommigen kan zijn het feit dat de plant zich uitzaait. Overal kun je nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Ik vind dit zelf juist erg prettig, want ze zijn gemakkelijk uit de grond te trekken en je kunt ze zo weer op een andere plek in de tuin planten.
De bloemen trekken veel vlinders, wat ik persoonlijk erg leuk vind!

Lees verder