Verbena bonariensis – IJzerhard; standplaats, bloei, stengel en blad

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis of IJzerhard

Verbena bonariensis of IJzerhard is een groenblijvende plant die langbloeiend is, met lila gekleurde bloemen.

Algemene informatie

Met ons klimaat heeft Ijzerhard in een strenge winter bescherming nodig. Je kunt de voet van de plant met stro afdekken. Het kan zijn dat de plant een strenge winter niet overleeft, maar Verbena bonariensis zaait zich zodanig uit, dat de plant nooit verloren gaat.

Het plantje groeit in het voorjaar van niets tot een hoogte van 1,5 tot 2 m. Hoe zonniger hij staat, hoe hoger hij wordt. Verbena bonariensis is een goede weefplant om beplanting aan elkaar te weven. Omdat de plant zo transparant is, kan hij ook goed vooraan in een border staan, ondanks zijn hoogte. IJzerhard komt het mooist uit als het in grote groepen is geplant. Je kunt ongeveer 9 planten per vierkante meter planten.

Verbena bonariensis  is een langbloeiende plant die  veel vlinders en bijen trekt. Het zijn goede snijbloemen.button Aan het eind van de winter is het plantje vanzelf afgestorven boven de grond.

Standplaats Verbena bonariensis

De plant staat graag in de zon. Hij heeft een voorkeur voor vochtige grond, die humusrijk is of uit lichte kleigrond bestaat. De grond moet wel waterdoorlatend zijn. Bij ons staat de plant in zandgrond, met humus en daar doet hij het ook goed in.

Bloei

Verbena bonariensis bloeit langdurig van juni t/m oktober met violet lila bloemschermen. In de schaduw ziet de kleur er weer anders uit, meer lavendelblauw. Ik laat de stengels altijd aan de plant zitten, er komen altijd weer leuke kleine vogeltjes op af, om zaadjes en insecten te pikken.

Stengel en blad

Verbena bonariensis heeft een harde, vierkante stengel. Vandaar de naam IJzerhard. De stengel en ook de blaadjes zijn ruw behaard. De stengels zijn kaal en groeien rechtopstaand. Het blad, wat onderaan de plant zit, is lancetvormig en is grijs/ groen van kleur.

Mijn ervaring

Verbena bonariensis is een plant die eigenlijk in iedere tuin zou moeten staan. De plant combineert goed met allerlei andere tuinplanten en kan zowel voor- als achterin de border staan. Het is een gemakkelijk te houden plant, je moet hem alleen in de winter wat bescherming geven.

Lastig voor sommigen kan zijn het feit dat de plant zich uitzaait. Overal kun je nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Ik vind dit zelf juist erg prettig, want ze zijn gemakkelijk uit de grond te trekken en je kunt ze zo weer op een andere plek in de tuin planten.

De bloemen trekken veel vlinders, wat ik persoonlijk erg leuk vind!

Verder lezen

Vlinders naar de tuin lokken

 

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

45 Reactiesnaar “Verbena bonariensis – IJzerhard; standplaats, bloei, stengel en blad”

 1. Sabine schreef:

  Hoi, ik heb vorig jaar de verbanas in de tuin geplant. Hij heeft gebloeid, maar helaas de winter niet overleefd. Wat te doen? Stengels boven de grond afknippen of met wortel en al verwijderen?

  • Willemien schreef:

   Hoi Sabine, ik zou de stengels afknippen een paar centimeter boven de grond. Het kan zijn dat ze later in het voorjaar toch nog gaan uitlopen ( al hebben we dit jaar wel een erg koude winterperiode achter de rug).

 2. Sabine schreef:

  DaNkjewel voor je (snelle) reactie 😉

 3. Derk Jan schreef:

  Hoe is het uiteindelijk afgelopen? Ik heb ze zojuist ook geplant!

 4. theresia schreef:

  dag willemien,
  wat wordt er verstaan -in ’n kleine stadstuin en of/balkon -onder:
  “in de winter wat beschermen”wat kan ik hiervoor het best gebruiken”
  vriendelijke groet,
  theresia

 5. peter van der vliet schreef:

  Hoi, inderdaad na winter niet verwacht, maar toch liepen ze weer uit (evenals sslvia uliginosa); woon wel in Zeeland

 6. Blanche schreef:

  Hallo Willemien,
  Ik heb van iemand zaad gekregen van de verbena. Hoe en wanneer kan ik dat het beste zaaien?
  Groet, Blanche

  • Hallo Blanche,
   Ik heb daar zelf helaas geen ervaring mee, dus weet het niet te vertellen. Weet iemand anders het te vertellen?
   Groeten, Willemien

   • Ad schreef:

    In de natuur valt het zaad gewoon op de grond, wanneer ontkiemd het dan …….. afwachten met andere woorden, probeer het eens als het zaad rijp is te zaaien in een kistje of een piepschuim bak. Misschien komen er wel plantjes op en zet ze uit ter plaatse als ze goed handteerbaar zijn. Waarom moeten wij altijd op het zaadzakje kijken wanneer we het zaaien moeten. Proberen is leren.

    • Jos van Beek schreef:

     Rustig afwachten in het voorjaar, en vooral niet schoffelen in het gebied rondom de plant(en).
     Rond Pasen piepen de plantjes in groten getale boven de grond uit, Ik neem ze op, zet ze in potjes bij elkaar, en heb zo heel veel nieuwe planten voor de rest van het jaar.

 7. Petra de Wekkel schreef:

  Hoi, kan iemand mij vertellen waar ik deze plant kan verkrijgen?
  groetjes, Petra

 8. Loes schreef:

  Dag Willemien.
  Leuk deze site tegen te komen op zoek naar een antwoord op mijn vraag.
  Deze winter zijn mijn Verbena Bonariensis heel goed doorgekomen. Zo goed dat ze al aan het uitlopen zijn. Niet van onder uit maar meer vanuit de lange stengels die ik altijd laat zitten in de winter. Omdat ik het zonde vond die uitlopers te verwijderen heb ik de stengels terug geknipt tot zo’n 40-50 cm.
  Ik twijfel nu of ik er beter aan doe ze toch tot even boven de grond terug te knippen.
  Wat zou jij doen?

 9. Brigitta schreef:

  Kan de Verbena ook in een pot/mand geplaatst worden?

 10. truus schreef:

  Hallo Willemie,

  Wanneer mag je de verbena snoeien en moet dit laag aan de grond of halverwege stengel?

  Groetjes Truus

 11. Jacqueline schreef:

  Hallo,
  zou je mij kunnen vertellen wanneer de verbena uiterlijk uit kan gaan lopen? En is dit duidelijk zichtbaar?

 12. Lida schreef:

  Hallo Willemien,
  wat een leuke website! Weet je of je een Verbena Bonariensis ook kan scheuren? Het is best een grote plant geworden en ik wil op een andere plek ook zo een neerzetten.
  groet,
  Lida

 13. Anke schreef:

  Ik heb de plant staan,maar is moeilijk om onkruid te verwijderen tussen de plant omdat die haakjes heeft en je armen openlegt. Is het aangeraden bodembedekkers tussen te planten?

 14. Mieke v.d. Steijn schreef:

  Door het noodweer is veel ijzerhard geknakt. Moet ik het tot boven de grond afknippen of onder de plaats waar hij geknakt is? En zal hij nogmaals bloeien denk je?
  Gr Mieke

 15. Gavin Vree schreef:

  Mijn ervaring is dat je m bij de knak kunt afknippen. De plant komt wel weer opnieuw op. Bij mij is hij bij een harde wind weleens omgewaaid en op de scheve takken zijn de zijscheuten wederom recht omhoog gekomen tot ongeveer anderhalve meter. Het zijn sterke planten.

 16. Sippy ten Brink schreef:

  Dag Willemien.
  Wat een leuke site. Per toeval kwam ik er op, omdat ik vanmiddag op een prachtige (buiten)! plantenmarkt in Amsterdam op het Amstelveld aan het rondkijken was. Daar zag ik o.a.een prachtige verbana, een clematis en een ridderspoor. Ik ben dus wat gaan googelen. Vandaar dat ik op uw site terecht was.
  Nu hebben we een tuinhuis. En net een stukje grond weer vrijgemaakt voor wat nieuwe planten. Nu hebben mijn man en ik een verschil van mening. Hij wil in dat stukje omgespitte grond pas in het voorjaar wat zetten. Hij vindt het zonde van de planten, omdat die de winter niet overleven. Wat mij betreft zetten we er nu al wat moois is. Dan zien we vlg jaar wel hoe het opkomt. De vraag is dus, kan ik vlg week nog deze twee planten? Ik ben benieuwd naar uw antwoord.
  Ps: de ridderspoor skip ik maar. Ik wist niet dat deze plant zo ontzettend giftig was.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

 17. Geraldine schreef:

  Inderdaad een super plant ! Nu met deze hitte alle planten aan het uitdrogen zijn , blijft deze in volle glorie staan 😊.
  Alleen … bij hard waaien heeft hij bij de groei , in de lente , toch enkele steeltjes gebroken . Worden deze stengels harder en buigzamer met de jaren ??

 18. Juul schreef:

  Mijn verbena heeft zich enorm uitgezaaid. Er was wel een halve m2 vol met piepkleine plantjes. Ik heb ze toen niet als verbena herkend en heb er veel weggehaald. Omdat ik toch niet helemaal zeker was dat het onkruid was heb ik er wel wat van laten staan en zie nu dat het verbena is.
  Mijn vraag is nu of ik ze oet uirdunnen. Ze staan zo dicht op elkaar dat ik bang ben dat ze niet sterk worden. Wat zal ik doen?

 19. Marlies schreef:

  Mijn verbena, (ik heb er maar een in een grote pot, omdat ik maar een klein hofje heb) had vorig jaar schimmel.
  daarom heb ik m kort afgeknipt.
  ik zie vooralsnog niks gebeuren, maar nog even afwachten lijkt me .
  wat denken jullie?

 20. RJ Esselbrugge schreef:

  Ik heb nu voor de tweede keer verbena in de tuin geplant. De eersten zijn de winter niet doorgekomen en nu de tweede polletjes wordt het blad opgevreten. Zie geen slakken en ook geen mieren wat kan hier de oorzaak van zijn.

  groet. Roeli.

 21. Chiara schreef:

  Beste Willemien,
  We zijn nu eind April maar zie nog geen groen aan mijn Verbena’s. Hoe kan ik zien of ze de winter hebben overleefd.
  Zou ik dan al blad hebben gehad?

  Groeten

 22. Jannie van Schouwen schreef:

  Hallo Willemien .
  Onze verbena heeft alleen nu nog houten stengels.. zie misschien 1 blaadje… doodgevroren misschien?

 23. Jannie van Schouwen schreef:

  Heb ze trouwens in september wel verplaatst…
  Gr Jannie

 24. Loltsje schreef:

  Ik heb een vraag kan ik ze ook in bloempotten/bakken zetten ??
  Groet loltsje meester

 25. Pim schreef:

  Is de bloem eetbaar (= decoratie gerechten)?

Plaats een reactie