Dropplant of Agastache

Dropplant

Dropplant – Agastache

Dropplant of Agastache is een vaste plant, die redelijk winterhard is. Het is een langbloeiende plant. In de winter verliest de plant zijn blad en de stengels sterven af. In het voorjaar begint de snelgroeiende plant weer aan een groeispurt en is al snel weer 0.50 tot 1.50 m hoog, afhankelijk van de soort. De plant komt oorspronkelijk voor in China, Japan en Noord Amerika.

Van de Dropplant bestaan wel 20 verschillende soorten in blauw, paars, roze en witte kleuren. De plant dankt zijn naam aan de geur die de bladeren afgeven als je eroverheen wrijft of de bladeren kneust. Je ruikt dan een anijs/ drop geur. De dropplant is een goede borderplant, die goed combineert met een hoop planten.

Dropplant kopen

Er zijn meerdere mooie soorten van deze prachtige plant te koop. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Standplaats van de dropplant

De plant staat graag in de volle zon in goed doorlatende,vochtige grond, maar hij  kan ook wel droogte verdragen, maar is dan echter wel bevattelijker voor ziekten. In een erg droge zomer kan de plant last krijgen van meeldauw. Je kunt dit proberen te voorkomen door te sproeien, waarbij je vermijdt op de bladeren te sproeien.

Sommige soorten zijn minder winterhard, deze kun je in de winter beschermen door de wortels af te dekken met mulch.

Blad en stengels

Het blad van de dropplant is getand en lancetvormig. De stengels van de plant zijn hoekig en zacht behaard.

Bloei

Agastache AlbaDe dropplant bloeit in de maanden juli t/m/ september, maar ook als de bloemen uitgebloeid raken, blijft de dropplant nog lang sierwaarde houden. De plant bloeit met langgerekte bloemaren in de kleur paars, blauw of wit/ groen.

De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. In het najaar zijn de uitgebloeide bloemen een grote trekker voor allerlei kleine vogeltjes, die de zaadjes uit de uitgebloeide bloemaren komen pikken. Ik laat de afstervende takken van de plant dan ook gewoon aan de plant zitten.

Snoei en vermeerderen

De Dropplant kan in het voorjaar ( maart) gesnoeid worden, voor hij uit gaat lopen. De afgestorven stengels kunnen vlak boven de grond afgeknipt worden. Wie van een opgeruimde tuin houdt kan het snoeien ook al in het najaar doen, maar doet er dan goed aan om de wortels van de plant goed te beschermen, door ze af te dekken met mulch.

De plant zaait zichzelf flink uit, overal in de tuin komen nieuwe plantjes op in het voorjaar. Deze zijn echter gemakkelijk te verwijderen. Deze nieuwe plantjes laten zich overigens ook goed overplanten naar een door jou gewenste plaats. Verder kun je vermeerderen door het nemen van een zomerstek of door de oude plant te scheuren.

Gebruik van het blad

Het blad van de dropplant of Agastache is te gebruiken voor het trekken van thee, in salades, op varkensvlees en verder is er potpourri van te maken, de blaadjes verspreiden een heerlijke geur.

Agastache soorten