Wilde Wingerd – Parthenocissus

Wilde Wingerd

Wilde wingerd of Parthenocissus is een klimplant die vooral geschikt is om een muur te bedekken, maar kan eventueel ook over een pergola groeien. De Wilde Wingerd hecht zich met hechtworteltjes aan de muur.

Algemene informatie

Deze klimplant is goed winterhard en is bladverliezend in de winter.

In het voorjaar komt er mooi groen blad aan de klimplant, wat in de herfst prachtig verkleurd naar rood/ paarse kleuren. Het blad van de Wingerd bedekt de muur mooi met zijn grote blad.

Standplaats Wilde Wingerd

Deze klimplant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan. Als de plant in de schaduw staat zal de mooie herfstverkleuring echter
buttoneen stuk minder zijn.

Wat de grond betreft is de plant ook snel tevreden, hij doet het goed op iedere grondsoort, al gaat zijn voorkeur wel uit naar licht zure grond. De wingerd staat verder graag beschut.

Wilde Wingerd

Wilde Wingerd – Parthenocissus

Snoeien

Wilde Wingerd kan goed teruggesnoeid worden en dit is zeker nodig als het de muur van een huis begroeid. Je zult moeten snoeien om de kozijnen onbegroeid te laten. De hechtworteltjes zijn niet goed voor het houtwerk. Heb je de Wingerd over een tuinafscheiding heen groeien, dan kun je hem lekker zijn gang laten gaan.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door middel van het nemen van een winterstek of door afleggen.

Lees verder

Parthenocissus quinquefolia Engelmanni

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

3 Reactiesnaar “Wilde Wingerd – Parthenocissus”

 1. Michiel schreef:

  Goedendag, tasten de hechtworteltjes naast het hout, misschien ook het cement/,mortel tussen de stenen van de muur aan?

  Met vriendelijke groet en dank,
  Michiel vd Lidnen

 2. Dorine schreef:

  Ik ben bang dat de hechtworteltjes het cement aantasten,kunnen jullie daar een antwoord op geven?

 3. Ik heb hem zelf over een nieuwe muur groeien en merk geen schade op (de plant staat er nu bijna 7 jaar). Oudere muren hebben vaak kwetsbaarder cement en scheurtjes, dan kan het misschien wel verkeerd gaan.

Plaats een reactie