Wilde Wingerd – Parthenocissus

Wilde Wingerd

Parthenocissus

Wilde wingerd of Parthenocissus is een klimplant die vooral geschikt is om een muur te bedekken, maar kan eventueel ook over een pergola groeien. De Wilde Wingerd hecht zich met hechtworteltjes aan de muur. Lees hier over de standplaats, het blad en hoe te snoeien.

Algemene informatie

Deze klimplant is goed winterhard en is bladverliezend in de winter.

In het voorjaar komt er mooi groen blad aan de klimplant, wat in de herfst prachtig verkleurd naar rood/ paarse kleuren. Het blad van de Wingerd bedekt de muur mooi met zijn grote blad. Het is voldoende om één plant te planten, die kan met gemak een hele muur begroeien. Zorg wel dat de plant uit de buurt blijft van de kozijnen door hem op tijd terug te snoeien. De plant is zelf hechtend en heeft geen steun nodig. Pas wel op met oude beschadigde muren, de wortels gaan in alle spleten zitten en kunnen zo schade aan de muur veroorzaken. Nieuwe goed gevoegde muren lopen echter geen gevaar op schade. Geef in het voorjaar organische mest.

Wilde Wingerd kopen

Er zijn meerdere soorten te koop. Klik op onderstaande button om Parthenocissus te kopen:

Standplaats Parthenocissus

Deze klimplant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan. Als de plant in de schaduw staat zal de mooie herfstverkleuring echter
een stuk minder zijn.

Wat de grond betreft is de plant ook snel tevreden, hij doet het goed op iedere grondsoort, al gaat zijn voorkeur wel uit naar licht zure grond. De wingerd staat verder graag beschut.

Wilde Wingerd

Parthenocissus

Wilde Wingerd snoeien

De plant kan goed teruggesnoeid worden en dit is zeker nodig als het de muur van een huis begroeid. Je zult moeten snoeien om de kozijnen onbegroeid te laten. De hechtworteltjes zijn niet goed voor het houtwerk. Heb je de Wingerd over een tuinafscheiding heen groeien, dan kun je hem lekker zijn gang laten gaan.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door middel van het nemen van een winterstek of door afleggen.

Lees verder

Parthenocissus quinquefolia Engelmanni

3 reacties


 • Michiel

  Goedendag, tasten de hechtworteltjes naast het hout, misschien ook het cement/,mortel tussen de stenen van de muur aan?

  Met vriendelijke groet en dank,
  Michiel vd Lidnen


 • Dorine

  Ik ben bang dat de hechtworteltjes het cement aantasten,kunnen jullie daar een antwoord op geven?


 • Willemien Mostert

  Ik heb hem zelf over een nieuwe muur groeien en merk geen schade op (de plant staat er nu bijna 7 jaar). Oudere muren hebben vaak kwetsbaarder cement en scheurtjes, dan kan het misschien wel verkeerd gaan.