Allium – Sierui

Allium

Allium – Sierui

Allium of Sierui kent honderden verschillende soorten, met grote verschillen in hoogte, kleur en geur.

Algemene informatie

Enkele kleuren die je kunt vinden zijn geel, roze, violet en paars. De kleinste soort is 25 cm hoog en de hoogste 1.80 cm.

Ook de grootte van de verschillende bollen varieert sterk, van 3 cm tot 30 cm. Wanneer je blad of de stengel van Allium kneust, komt er een uiengeur vrij.

De bloemen kunnen goed als snijbloem gebruikt worden, en gelukkig gaat de uienlucht weg, zodra je de stengel in water zet.button De bollen kunnen ook goed gedroogd worden.

Standplaats Allium

Allium staat graag in de volle zon, sommige soorten kunnen ook halfschaduw verdragen. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. De bollen komen het mooist uit in de border, waar je het blad, dat vrij lelijk is, niet ziet. De mooie bollen op lange steel komen prachtig uit boven de planten.

Allium Aflatunense

De bollen die ik in mijn tuin heb staan zijn Allium Aflatunense. Deze bollen vormen stengels van ongeveer 60 cm hoog. De bol komt oorspronkelijk uit Centraal Azië.

Deze soort is zeer geschikt voor verwildering. De bloei is van mei t/m juli, met prachtige paarse bolbloemen. Het planten kan gebeuren tussen september en december op een diepte van ongeveer 10 cm en 15 cm uit elkaar.

Meer voorjaarsbloeiende bollen

Galanthus nivalis

Narcissen

Muscari

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

3 Reactiesnaar “Allium – Sierui”

 1. marieke schreef:

  Kan ik de zwarte zaadjes uit de gedroogde allium planten?
  Zo ja wanneer en hoe lang duurt het dan voordat het zaadje een bol is en daar weer een allium uit komt??

 2. Griet Spruyt schreef:

  Beste,

  Heb alliums die geen bloem heeft.
  Enkel bladeren en stengel die bijft groeien.
  Hoe komt dt?

Plaats een reactie