Bergenia Bressingham White – Schoenlappersplant

Bergenia Bressingham White

Schoenlappersplant

Bergenia Bressingham White of Schoenlappersplant is een vaste plant met mooie rode herfstverkleuring van het blad en witte bloemen.

Deze winterharde plant wordt tot 40 cm hoog en is een goede bodembedekker en beperkt goed het onkruid in de border. De plant staat mooi in de border en valt vooral op als hij in grotere hoeveelheden wordt aangeplant (7 stuks per vierkante meter).

Standplaats Bergenia Bressingham White

De voorkeur van de plant gaat uit naar een plek in lichte schaduw. Schoenlappersplant kan ook in de volle zon staan, maar dan moet de grond echt voldoende vochtig zijn.

De plant verdraagt veel soorten grond maar heeft een duidelijke voorkeur voor humus- en voedselrijke grond die vochtig, maar waterdoorlatend is.

Bloei en blad

Bergenia Bressingham White bloeit vroeg in het jaar en is één van de eerst bloeiende vaste planten van het seizoen. In april en mei komen er witte bloemen aan mooie rode stengels. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstengels weg.

Het leerachtige blad is groot en glanzend en is groen van kleur, met een mooie herfstverkleuring naar rood. Bergenia Bressingham White is een groenblijvende plant. Na de bloei wordt het oude blad lelijk en kan het best worden verwijderd, zodat het mooie frisse nieuwe blad de ruimte krijgt.

Verzorging Bergenia Bressingham White

  • Plant bij voorkeur met potgrond in het plant gat.
  • Haal na de bloei het afgestorven blad en de bloemstengel weg.
  • De plant vermeerderd zichzelf d.m.v. een wortelstok en kan zich in de loop van tijd wat uit de grond naar boven duwen. Het is aan te raden om de planten dan op te nemen en weer dieper terug te planten.
  • Zorg dat de grond voldoende vocht bevat om het blad mooi te houden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier