Bergenia cordifolia Purpurea – Schoenlappersplant

Bergenia cordifolia Purpurea

Bergenia cordifolia Purpurea of Schoenlappersplant is een groenblijvende plant, die vroeg in het jaar bloeit met donkerroze bloemen. Lees hier over de standplaats, bloei en verzorging van de plant.

Bergenia cordifolia Purpurea is zeer winterhard, en zal dus in het Nederlandse klimaat gemakkelijk kunnen overleven. Deze groenblijvende plant is een goede bodembedekker en wordt ongeveer 40 cm hoog.  Net als andere bodembedekkende planten gaat Bergenia cordifolia Purpurea de groei van onkruid tegen.

Het staat mooi om bij het planten meerdere planten bij elkaar te planten. Houdt hierbij ongeveer 7 planten per vierkante meter aan.

Standplaats Bergenia cordifolia Purpurea

De plant staat graag in halfschaduw. De plant verdraagt direct zonlicht nogal slecht. Krijgt hij toch veel zon, dan moet de grond goed vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn.

Vanwege zijn voorkeur voor gefilterd zonlicht kan deze plant goed in de buurt van bomen en heesters geplant worden. Zet ze er echter niet te dichtbij. Aanplanten kan het best gebeuren in potgrond. Verder staat de plant graag in humusrijke grond, die licht vochtig is.

Bloei en blad

Bergenia cordifolia Purpurea bloeit al vroeg in het jaar, in april en mei, met donker roze bloemen aan een hoge stengel. Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemen afknippen.

Het leerachtige blad is glanzend groen van kleur. In de winter verkleurd het blad naar rood. Afgestorven blad en blad wat lelijk geworden is kan van de plant af gescheurd worden.

Scheuren

Na verloop van tijd kunnen er in de plant gaten vallen in het midden. Voor het behouden van een mooie vorm kunt u dus het best iedere 2 jaar de plant opnemen en scheuren. Verwijder de lelijke stukken en plant de rest vrij diep weer terug. Dit kunt u het best in het najaar doen. In het voorjaar zullen de planten weer volop gaan groeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier