Calocephalus brownii – Zilverstruikje

Calocephalus brownii

Calocephalus brownii – Zilverstruikje

Calocephalus brownii of Zilverstruikje is zoals de naam al aangeeft een klein struikje met behaard zilverkleurig blad, wat zich met veel planten mooi laat combineren.

Het plantje wordt ongeveer 40 cm hoog en kan breed uitgroeien. Met snoei is Calocephalus brownii goed in model te houden. Vanwege de matige winterhardheid is vorstbescherming zeker noodzakelijk.

De plant kan in de border worden toegepast en wordt veel gebruikt in gecombineerde plantenbakken op het terras. Het grijze behaarde blad laat zich mooi combineren met blauw- en paarsbloeiende planten of met bijvoorbeeld Gaultheria procumbens of met Hedera arborescens. Plant voor een mooi resultaat 5 à 7 stuks per vierkante meter.

Standplaats Calocephalus brownii

De plant staat bij voorkeur in de zon of in lichte schaduw, maar hij houdt het ook best een tijdje uit in  de schaduw. Staat de plant op een beschutte lichte en warme plek dan is de kans het grootst dat hij de winter doorkomt.

De grond kan het best vrij droog en zeker waterdoorlatend zijn.

Bloei en blad

Zilverstruikje bloeit tijdens warme zomers met bolvormige gele bloemen. De bloei is in augustus en september. De bloemen zijn echter niet het mooiste onderdeel van deze plant.

Het plantje wordt meestal aangeschaft vanwege zijn mooie zilvergrijze blad. Het naaldvormige licht behaarde blad zit aan fijne takjes, die kris kras door elkaar groeien. Calocephalus brownii is een groenblijvende plant.

Verzorging Zilverstruikje

  • Snoei is goed mogelijk en wordt zelfs aangeraden om de plant mooi van vorm te houden. Let wel, bij regelmatige snoei zal de bloei zeker uitblijven.
  • Vorstbescherming is noodzakelijk voor dit matig winterharde plantje. Staat de plant in een pot, zet deze dan tijdens vorstperioden binnen op een koele lichte plek. Is Calocephalus brownii in de border geplant dek de plant dan af.
  • Geef de eerste tijd na het planten voldoende water.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier