Bergthee of Gaultheria procumbens

Bergthee
Bergthee
Bergthee – Gaultheria procumbens

Bergthee of Gaultheria procumbens is een groenblijvende plant, die in veel winkels verkocht wordt in de herfsttijd. Het plantje kan enkele weken binnen in de kamer gehouden worden, als je maar zorgt voor een lichte plek en voldoende vochtige grond.

Het plantje is populair geworden in de Kersttijd en wordt wel gebruikt in Kerststukjes. Ook voor de wintertuin is het een aanwinst, vanwege het groenblijvende, en vaak mooi verkleurende blad, en de oranje/ rode bessen. Het plantje blijft vrij klein, het wordt ongeveer 15 cm hoog en hooguit 30 cm breed. Oorspronkelijk komt het plantje uit Centraal en Oostelijk Noord-Amerika.

Standplaats Bergthee buttonof Gaultheria procumbens

De plant staat graag in de halfschaduw in vochtige, maar niet te natte grond. De plant kan beslist niet tegen uitgedroogde grond. Het best gedijt de plant in zure tot licht zure grond.

Het aanplanten kan het best gebeuren met turfmolm of heideplanten grond. De plant is een goede bodembedekker en doet het uitstekend onder heesters. De plant is een langzame groeier.

Als je Bergthee als bodembedekker wilt planten, moet je een afstand van ongeveer 15 à 20 cm tussen de plantjes aanhouden. De plant vormt kruipende uitlopers.

Snoeien

Snoeien van Bergthee of Gaultheria procumbens is over het algemeen niet nodig. Soms ziet hij er niet meer zo mooi uit, met wat dode en/ of lelijke takjes. Je kunt de plant dan opfrissen door hem op 5 à 10 cm boven de grond af te knippen, waarna de plant frisse nieuwe takken en bladeren zal vormen. Het snoeien kan het best gebeuren in april of mei.

Blad, bloemen en bessen van Bergthee of Gaultheria procumbens

Het plantje vormt in het voorjaar mooi groen blad, wat in de herfst verkleurt naar paars/ rode bladkleuren. Het blad is leerachtig, wat aan korte steeltjes zit. De vorm van de blaadjes is ovaal.

In juni en juli heeft het plantje kleine witte/ licht roze bloemen. Vanaf eind augustus worden er oranje/ rode bessen gevormd, die tot in het voorjaar het plantje blijven sieren. Vogels hebben er niet veel belangstelling voor, zodat ze lang aan de plantjes blijven zitten. Zodra voedsel wat schaars begint te worden weten merels de bessen wel te vinden.

Bemesten

Bij het aanplanten van Bergthee of Gaultheria procumbens, en in het voorjaar kan gemest worden met heideplantenmest of kalkvrije compost.

Mooi alternatief met eetbare bessen

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • oktober 31, 2013 @ 9:08 am

  Wij zijn benieuwd waar de naam vandaan komt. Het heeft toch niks van thee.

  • Mirjam
   september 5, 2014 @ 1:38 pm

   Van het blad en de besjes (mintachtig) kun je thee trekken. De besjes zijn eetbaar.
   Van het blad werd vroeger ook massage olie gemaakt, een aftreksel zou goed zijn voor spieren en pezen, verhelpt spierpijn en ontstekingen

  • Geert Boogaard
   september 2, 2017 @ 5:19 pm

   In British Columbia, Canada heb ik veel van de oorspronkelijke struiken van deze plant gezien, daar heet het salal. HEt is daar een ruim 5 m hoge struik en de bladeren zijn zo’n 5 cm lang. De First Nations maakten van de bessen jam, en de bladeren voegden ze toe aan vissoep. De bloemetjes groeien daar in grote getalen op de struik, bij tientallen op een rij, een prachtig gezicht..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.