Catalpa bignonioides aurea – Trompetboom: blad, bloei, standplaats, snoei

Catalpa bignonioides aurea

Catalpa bignonioides aurea of Trompetboom kan als struik, halfstammige- of hoogstammige boom geplant worden. Lees hier over de standplaats, de bloei en het blad, hoe te snoeien en waar je Catalpa bignonioides aurea kunt kopen.

Algemene informatie over Catalpa bignonioides aurea

De boom of struik groeit ongeveer 20 cm in een jaar. Door middel van snoei kan de struik in grootte beperkt worden. Trompetboom is dan ook geschikt voor iedere tuin, maar heeft wel ruimte nodig. Hij wordt 6 tot 8 meter hoog en is bladverliezend.

De boom/ struik is gevoelig voor harde wind en bij veel wisselende weersomstandigheden kan er schimmel optreden. Spuiten is dan nodig.

Trompetboom gaat op zijn vroegst na een aantal jaren bloeien, en dan nog alleen als hij voldoende warm en beschut staat. De wortels zijn erg teer, dus pas op met wroeten in de grond!

Standplaats Catalpa bignonioides aurea

De boom/ struik houdt van een plek in de volle zon, halfschaduw is ook nog wel mogelijk. Hij houdt van een warme standplaats en heeft een hekel aan harde wind. De grond moet het liefst humus bevatten, vochtig zijn, maar wel goed water doorlaten. Bij strenge vorst kunnen er takken invriezen.

Blad

De boom/ struik heeft fris geelgroen blad. Jong blad is goudgeel van kleur en wordt later ook geelgroen. Het blad kan 10-20 cm lang en breed zijn en is hartvormig.

Bloei

In juni/ juli kan de boom/ struik bloeien met grote crèmewitte bloemen. Bloemen komen pas na jaren aan de struik en de struik moet ook voldoende warm staan.

Snoei Catalpa bignonioides aurea

De struik/ boom kan gesnoeid worden in februari/ maart. Je kunt vormsnoei toepassen en na snoei worden er weer frisse nieuwe takken gevormd. Laat 2 à 3 ogen aan de tak zitten.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties


 • Marlou

  Hallo Willemien,
  Ik zoek een boom die zorgt voor schaduw in onze tuin, onze tuin is niet groot maar ligt op het zuiden.
  Welke type boom kan het beste passen?
  Hij dient de hoogte in te gaan en breed te zijn in de top.

  Mvg. marlou


  • Willemien Mostert

   Hoi Marlou, misschien is een moerbeiboom wat voor jullie. Ze groeien snel in een jaar, maar door snoeien kun je zelf bepalen hoe breed je de boomtop wilt laten worden. Een nadeel kan zijn dat moerbeien die uit de boom vallen vlekken op het terras kunnen geven. Ze trekken wel veel leuke vogels. Welke boom je uiteindelijk kiest is natuurlijk nogal afhankelijk van je persoonlijke smaak. Ga anders eens informatie vragen bij een kweker of goed gesorteerd tuincentrum en vraag advies. Succes ermee.
   Groeten van Willemien