Catalpa bignonioides aurea – Trompetboom: blad, bloei, standplaats, snoei

Catalpa bignonioides aurea – Trompetboom

Catalpa bignonioides aurea of Trompetboom kan als struik, halfstammige- of hoogstammige boom geplant worden.

De boom of struik groeit ongeveer 20 cm in een jaar. Door middel van snoei kan de struik in grootte beperkt worden. Trompetboom is dan ook geschikt voor iedere tuin, maar heeft wel ruimte nodig. Hij wordt 6 tot 8 meter hoog en is bladverliezend.

De boom/ struik is gevoelig voor harde wind en bij veel wisselende weersomstandigheden kan er schimmel optreden. Spuiten is dan nodig.

Trompetboom gaat op zijn vroegst na een aantal jaren bloeien, en dan nog alleen als hij voldoende warm en beschut staat. De wortels zijn erg teer, dus pas op met wroeten in de grond!

Standplaats Catalpa bignonioides aurea

De boom/ struik houdt van een plek in de volle zon, halfschaduw is ook nog wel mogelijk. Hij houdt van een warme standplaats en heeft een hekel aan harde wind. De grond moet het liefst humus bevatten, vochtig zijn, maar wel goed water doorlaten. Bij strenge vorst kunnen er takken invriezen.

Blad Catalpa bignonioides aurea

De boom/ struik heeft fris geelgroen blad. Jong blad is goudgeel van kleur en wordt later ook geelgroen. Het blad kan 10-20 cm lang en breed zijn en is hartvormig.

Bloei

In juni/ juli kan de boom/ struik bloeien met grote crèmewitte bloemen. Bloemen komen pas na jaren aan de struik en de struik moet ook voldoende warm staan.

Snoei Catalpa bignonioides aurea

De struik/ boom kan gesnoeid worden in februari/ maart. Je kunt vormsnoei toepassen en na snoei worden er weer frisse nieuwe takken gevormd. Laat 2 à 3 ogen aan de tak zitten.

Catalpa soorten