Catalpa erubescens Purpurea – Trompetboom

Catalpa erubescens Purpurea

Trompetboom

Catalpa erubescens Purpurea of Trompetboom kan als boom en als struik worden aangeschaft en bloeit met witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, het blad, de snoei en verzorging.

De struik groeit breed uit, zodoende is er een ruime standplaats nodig. Als boom is er een halfstammige- en hoogstammige variant verkrijgbaar. De boom heeft een ronde kroon met groot blad.

Standplaats Catalpa erubescens Purpurea

De boom/struik staat graag op een warme plek in de zon of eventueel in halfschaduw. Catalpa erubescens Purpurea heeft weinig verzorging nodig maar verlangt wel een plek uit harde (zee)wind. Als de weersomstandigheden erg wisselend zijn kan er schimmel optreden, wat een witte waas over het blad geeft. Bij strenge vorst kunnen er takken invriezen. De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en licht vochtig, maar waterdoorlatend.

Bloei, blad en vruchten

Van juni t/m augustus kunnen er witte bloemen in pluimen komen, maar hiervoor moet de boom wel een aantal jaren oud zijn en warm genoeg staan.

Het hartvormige blad is groot en heeft prachtige kleuren. Het jonge blad is paars gekleurd en kan er soms haast zwart uitzien. In de zomer wordt het blad donkergroen en in de herfst valt het al snel af. Wat dan opvalt zijn de lange smalle peulen, die in de winter blijven hangen.

In het najaar ontstaan er, als de boom/struik gebloeid heeft, lange smalle peulen.  De peulen geven de kale takken in de winter sierwaarde.

Verzorging Catalpa erubescens Purpurea

  • Snoei is niet noodzakelijk, maar is wel goed mogelijk. Snoei kan het best in maart plaatsvinden. Snoei terug tot op 2 à 3 ogen. Ook kunnen in het voorjaar eventueel ingevroren takken worden terug gesnoeid.
  • Geef de struik een warme standplaats in de zon op een plek uit harde wind.

Catalpa soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier