Helleborus Penny’s Pink – Kerstroos – Nieskruid

Helleborus Penny’s Pink

Nieskruid

Helleborus Penny’s Pink of Kerstroos of Nieskruid is een langbloeiende plant gedurende de wintermaanden met roze paarse bloemen.

Deze soort wordt tot 50 cm hoog en heeft mooi gemarmerd donkergroen blad en licht afhangende roze paarse bloemen die maandenlang kleur geven aan de wintertuin. Helleborus Penny’s Pink is winterhard, de bloemen kunnen als snijbloem worden gebruikt.
Kerstroos staat mooi in grote aantallen in de border en kan ook goed in een pot op het terras staan. Pas wel op, alles aan de plant is giftig en het sap kan de huid irriteren. Draag dus tuinhandschoenen als u met de planten aan de gang gaat.

Standplaats Helleborus Penny’s Pink

Kerstroos staat bij voorkeur in halfschaduw in gefilterd zonlicht.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend. Verder gaat de voorkeur uit naar kalkrijke grond. Zorg verder voor beschutting tegen harde wind.

Blad en bloemen

Helleborus Penny’s Pink is een langbloeiende plant met roze paarse licht afhangende bloemen. Het zijn goede snijbloemen, die echter niet met de blote hand moeten worden aangeraakt. De plant bloeit van januari t/m april.

Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen het best verwijderd worden. Dit bevorderd de bloei voor het volgende jaar. Blijven de uitgebloeide bloemen hangen, dan wordt er zaad gevormd. Er kunnen nieuwe zaailingen opkomen, echter deze kunnen er totaal anders uit gaan zien. Voordat deze nieuwe zaailingen gaan bloeien zijn er een aantal jaren verstreken.

Het blad is ingesneden en is donkergroen en gemarmerd. Tijdens de bloei kan er wat van het blad weggeknipt worden, zodat de bloemen beter zichtbaar zijn.

Na de bloei kunnen lelijke bladeren verder verwijderd worden, vanuit het hart van de plant groeit weer nieuw fris blad. Gooi aangetast blad niet op de composthoop, het kan zijn aangetast met de zwarte bladvlekken ziekte.

Helleborus soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier