Helleborus Winterbells – Kerstroos – Nieskruid

Helleborus WinterbellsHelleborus WinterbellsKerstroosNieskruid is een fraaie Helleborus soort met mooi groen blad en kleine afhangende groen roze bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging en het kopen van Nieskruid.

Algemene informatie

Helleborus Winterbells is een zeer mooie en langbloeiende Kerstroos met fijne afhangende bloemen in een crèmegroene kleur met roze waas eroverheen.

Er zijn veel verschillende soorten Helleborus te koop met bloemen in allerlei kleuren. De planten bloeien in de winterperiode, waarbij ze wat kleur aan de vaak toch wat kale wintertuin geven.

Deze soort wordt tot 40 cm hoog en het blad is mooi glanzend groen. Plant 5 tot 7 stuks per vierkante meter voor een mooi opvallend resultaat in de border.

Alles aan de plant is giftig, draag dus handschoenen als je bladeren gaat wegknippen.

Helleborus kopen

Er zijn veel verschillende soorten te koop met bloemen en blad in verschillende kleuren en grootte. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Standplaats Helleborus Winterbells

Nieskruid houdt van een plek in halfschaduw. De plant kan wel wat meer zonlicht verdragen zolang de grond maar vochtig genoeg is. Zorg echter wel voor waterdoorlatende grond, want te lang te natte wortels verdraagt hij niet.

Plant Helleborus direct op de goede plek in de tuin, want de plant kan er slecht tegen om overgeplant te worden. Zet de plant in vruchtbare humus- en kalkrijke grond en bij voorkeur op een tegen harde wind beschutte plek.

De plant is winterhard als hij in de border is aangeplant. Als Kerstroos echter in een pot op het terras staat, dan kan deze beter op een koele beschutte plek gezet worden. Ook kunnen de wortels beschermd worden door de pot in te pakken (bv. met noppenfolie).

De bloei en het blad

De langbloeiende plant bloeit van januari tot en met april. Helleborus Winterbells krijgt kleine afhangende bloemen. De bloemen zijn crème wit tot groen met een vleugje roze.

Het blad is mooi glanzend groen met een duidelijke middennerf.

Verzorging Helleborus Winterbells

  • Snoeien. In de winter kan het blad er wel eens minder mooi uit gaan zien. Bovendien zijn de bloemen beter zichtbaar als het grote oude blad weg is. Voor de bloei kan het lelijkste blad verwijderd worden. Ook later in het jaar kan oud bruin lelijk blad worden weggeknipt. Knip uitgebloeide bloemen weg voordat er zaad wordt gevormd.
  • Bemesten. Geef de planten in het voorjaar organische mest of strooi een laag compost rondom de plant. Afgevallen boomblad mag op de grond blijven liggen, het gaat uitdroging van de grond tegen, beschermt de wortels tegen vorst in de grond en het wordt op den duur door wormen omgezet in goede humusrijke grond.
  • Aanplanten. Helleborus kan het best worden aangeplant in september of oktober. De wortels krijgen dan goed de kans aan te slaan voor de winterperiode. Laat de plant daarna zoveel mogelijk met rust.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier