Helleborus – Kerstroos – Nieskruid

HelleborusHelleborus staat ook bekend als Kerstroos of Nieskruid. Er zijn wel 20 verschillende soorten Helleborus, waarvan er groenblijvende soorten zijn en bladverliezende soorten.

Algemene informatie

De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april. Het is dus één van de winterbloeiende planten. De plant bloeit met hangende bloemen. De Hellborus blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is.

Als de Helleborus in de volle grond staat is hij winterhard tot ongeveer -20°C. Voorwaarde is wel dat de plant niet op de tocht staat, hij houdt van een beschutte standplaats. Vangt de plant teveel harde wind of staat hij op de tocht, dan kunnen de bloemen aangetast raken. Als de Helleborus in een pot staat, kan hij bij strenge vorst beter binnen worden gezet, maar niet warmer dan -10°C.

Standplaats van de Helleborus

De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt. De grond moet het liefst vochthoudend zijn, maar niet te nat, dus goed doorlatend. Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus. De plant staat het liefst op een tegen wind beschutte plaats.

Helleborus kopen

Er zijn veel verschillende soorten Helleborus te koop, met bloemen in meerdere kleuren. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Blad en bloemen

Het blad is diep ingesneden en donkergroen. In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, kun je wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. Begin juni is het verstandig om lelijke bladeren van de plant weg te knippen, het kan bijvoorbeeld aangetast zijn door de zwarte bladvlekken ziekte. Gooi het blad weg. Het nieuwe blad is vaak al te zien in het hart van de plant.

Bloemen zijn er in de kleuren variërend van groen naar wit en roze naar paarse tinten. Eind mei kunnen de bloemen verwijderd worden, je bevorderd zo de bloei voor het komende jaar. Laat je de bloemen aan de plant zitten, dan wordt er zaad gevormd. Uit het zaad kunnen nieuwe zaailingen opkomen. Deze zullen niet soortecht zijn, en de bloemen kunnen dus een andere kleur krijgen dan de eerste plant. Het duurt overigens een paar jaar voor een zaailing bloemen gaat dragen.

Bemesten en aanplanten

In het vroege voorjaar en in het najaar kunt u de Helleborus bemesten met organische mest, als koemest. Ook een organische mulchlaag doet de plant veel goeds.

Het planten kan het best worden gedaan van september tot en met oktober.

Enkele Helleborussoorten

  • Helleborus Niger ‘Potters wheel’; schaalvormige witte bloemen met een groen oog in het midden, de plant wordt ongeveer 40 cm hoog.
  • Helleborus Penny’s Pink; roze paarse bloemen in winter. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog.
  • Helleborus orientalis; witte of crèmegroene bloemen, die naar roze verkleuren, de plant wordt ongeveer 50 cm hoog.
  • Helleborus argutifolius; groene bloemen, de plant kan tot een meter hoog worden.
  • Helleborusdumetorum; kleien, stervormige bloemen, groen van kleur.
  • Helleborus odorus; grote, groene bloemen, de plant doet het goed in de tuin.