Herfstanemoon of Anemone hybrida

Herfstanemoon komt oorspronkelijk voor in Azië en op het Noordelijk halfrond. Er zijn wel meer dan 110 soorten bekend. Ze zijn er in de kleuren wit, rood, paars en blauw. Voor de tuin is er een sterke soort ontwikkeld, ontstaan door kruising, de Herfstanemoon of Anemone hybrida. Van deze soort zijn er wel 30 verschillende variëteiten verkrijgbaar. Enkele van deze soorten zijn;

  • Whirlwind met witte bloemen
  • Honorine Jobert met witte bloemen ( zie foto)
  • Charlotte met roze bloemen
  • Rosenschale met roze bloemen
  • Serenade met roze bloemen
  • Pretty Lady Emily met roze bloemen

Standplaats Herfstanemoon

Herfstanemoon staat het liefst in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen. Hij staat het liefst in humusrijke, vochtige grond, maar alle grondsoorten voldoen, zolang de Anemone maar in vochtige, maar wel goed doorlatende grond staat. Het planten kan het best in oktober gebeuren.

Bloei Anemone hybrida Honorine Jobert

De bloemen van Herfstanemoon zijn helder wit, met in het hart van de bloem gele stuifmeeldraden. De plant krijgt zeer veel bloemen en blijft ook lang doorbloeien. Deze langbloeiende plant  bloeit  half september en gaat door tot de eerste vorst.

Blad

Herfstanemoon heeft gelobde bladeren en is bijna een bodembedekker. In een zachte winter blijft het blad lang staan, maar eigenlijk is de plant bladverliezend. Het blad kan tot 80 cm hoog worden. Compleet met bloemen wordt de plant wel  tot 1.50 m hoog. De Anemone is een vaste plant. De Anemone is winterhard, maar jonge plantjes kunnen bij strenge vorst wel wat bescherming gebruiken.

Vermeerderen Herfstanemoon

De plant vormt ondergrondse wortelstokken en via die wortelstok komen er vanzelf weer nieuwe plantjes naar boven. Vermeerderen kan ook door het nemen van wortelstekken in de winter. Hiervoor haal je de plant in het geheel uit de grond, door hem met een schep uit te graven. Je schudt de grond tussen de wortels uit. Je knipt de plant van de wortels af. Dikke wortels knip je in stukjes van ongeveer 2 cm lengte, waarbij je goed oplet welke kant de onderkant is.

Dunne wortels kun je in langere stukken knippen, hierbij maakt het niet uit wat de onderkant was. Je neemt een bak met stekgrond en stopt de korte, dikke stukjes wortel met de onderkant naar beneden in de grond en duwt hem onder de grond. De dunne wortel stukjes kunnen plat op de aarde gelegd worden en worden toegedekt met aarde. Druk de aarde aan en zet de bak op een donkere, warme plek en houdt de aarde vochtig. Er zullen nieuwe Anemonen groeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

2 reacties