Lonicera periclymenum Serotina – Wilde Kamperfoelie – Boskamperfoelie

Lonicera periclymenum Serotina

Wilde Kamperfoelie – Boskamperfoelie

Lonicera periclymenum Serotina of Wilde Kamperfoelie of Boskamperfoelie is een bloeiende klimplant met een rijke bloei met rood/ witte bloemen.

Er zijn veel verschillende soorten Kamperfoelie, waarbij er bladhoudende en bladverliezende soorten zijn. Lonicera periclymenum Serotina hoort bij de bladverliezende soort.

De heester is winterhard en kan tot 4 m hoog worden. Door te snoeien kun je de grootte van de heester beperken.

De plant heeft steun nodig van een rek of steundraden en kan goed een pergola of muur bedekken.

Standplaats Lonicera periclymenum Serotina

De heester staat graag op een plek in de zon of in lichte schaduw, zorg echter dat de voet van de plant in de schaduw staat, bijvoorbeeld door er een plant voor te zetten.

De grond kan het best humusrijk zijn en licht vochtig maar wel waterdoorlatend.

Bloei, bessen en blad

Lonicera periclymenum Serotina bloeit rijk met rood/witte bloemen, waarbij het wit naar geel verkleurd. De bloei is in juni en juli, met een nabloei tot in oktober.

De bloemen verspreiden ’s avonds een heerlijke geur en ze trekken veel vlinders en bijen naar de tuin. Er is ook een kamperfoeliesoort met wit gele bloemen, Lonicera periclymenum.

Na de bloei komen er rode bessen aan de heester, de bessen zijn giftig!

Het blad is groen van kleur en is ovaal en puntig van vorm. In de winter verliest de heester zijn blad.

Snoei en ziekten

  • Snoei de heester half maart, doe dit door te lange en oude takken flink terug te knippen, je wordt beloond met veel jonge scheuten en een overvloedige bloei.
  • Lonicera is gevoelig voor bladluis en meeldauw. De luizen kunnen bestreden worden met een mengsel van groene zeep en spiritus, er zijn ook middelen te koop bij tuincentra. Een mooie natuurlijke bestrijdingsvorm is door larven van lieverheersbeestjes te gebruiken. Meeldauw treedt vaak op bij een te vochtige standplaats.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Coolen

    Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan als ik er meer dan een op de zelfde plek wil zetten