Lonicera periclymenum – Boskamperfoelie – Wilde Kamperfoelie

Lonicera periclymenumLonicera periclymenumBoskamperfoelie Wilde Kamperfoelie is een rijkbloeiende klimplant met geurende wit gele bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, het blad, verzorging en snoei en waar Boskamperfoelie gekocht kan worden.

Algemene informatie Lonicera periclymenum

Er zijn verschillende soorten Kamperfoelie, sommige zijn bladverliezend, andere blijven groen in de winter. Lonicera periclymenum hoort bij de bladverliezende soort.

Boskamperfoelie is bestand tegen zeewind.

Deze bloeiende heester is winterhard en kan tot wel 6 meter hoog worden. Door middel van snoei is de grootte van de heester naar keuze te beperken. Wilde Kamperfoelie is een klimplant die steun nodig heeft. Je kunt hem goed langs een plantenrek of gaas geleiden en met wat steundraden is het goed mogelijk om zo een pergola of muur te bedekken. Plant 2 à 3 stuks per strekkende meter.

 Standplaats Lonicera periclymenum

Boskamperfoelie staat graag in de zon of lichte schaduw. De voet van de plant heeft echter schaduw nodig. Zorg dus dat er een plant of kleine heester voor de voet van de plant staat.

Lonicera periclymenum houdt van humus- en voedselrijke grond die waterdoorlatend is.

 Wanneer bloeit Lonicera periclymenum?

Boskamperfoelie bloeit in juni en juli met crème wit naar geel verkleurende bloemen. Later kan er nog een bescheiden nabloei volgen tot in september/oktober. De bloemen hebben een lekkere geur en trekken veel (nacht)vlinders en bijen naar de tuin. Er is ook een rood wit bloeiende soort, Lonicera periclymenum Serotina

Na de bloei komen er prachtige rode bessen aan de heester, de bessen zijn giftig!

Het blad is blauwgroen van kleur. In de winter valt het blad af.

 Wanneer en hoe snoei je Boskamperfoelie?

Lonicera periclymenum snoei je eind februari of in maart. Knip te lange en oude en beschadigde takken flink terug. Er worden nieuwe scheuten gevormd die bedekt worden met veel mooie bloemen.

 Ziektes

Wilde Kamperfoelie is gevoelig voor meeldauw en bladluis. De plant kan last krijgen van meeldauw als de standplaats te vochtig is. Luizen kunnen worden bestreden met een mengsel van spiritus en groene zeep of met een gekocht product uit het tuincentrum. Een natuurlijke bestrijding die gebruikt kan worden is het gebruik van larven van lieveheersbeestjes.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier