Met hortensia’s heb je alle keuze

Wat is het toch fijn om een tuin te hebben. Lekker veel groen en natuurlijk ook allerlei bloeiende planten. Hortensia’s vallen in beide categorieën, ze bloeien namelijk ook lekker lang en uitgebreid. Bovendien heb je alle keuze dankzij de vele soorten hortensia’s die er zijn. Lees een aantal mogelijkheden in dit artikel.

Een globale indeling van hortensia’s

De ene Hortensia is de andere niet. Globaal kun je ze indelen in de volgende soorten:

  • Boerenhortensia’s (met bolvormige of schermvormige bloemen)
  • Pluimhortensia’s
  • Eikenbladhortensia’s
  • Klimhortensia’s
  • Hydrangea arborescens
  • Hydrangea serrata

De boerenhortensia’s bloeien zeer lang, dus als je van mooie bloemen houdt in je tuin, dan is dit zeker een aanrader. Zelfs als ze verwelken, zien ze er nog mooi uit en zijn ze dus een aanwinst voor je tuin. Van half juni tot september geniet je van deze soort.

Pluimhortensia’s en eikenbladhortensia’s

In het voorjaar kun je pluimhortensia’s flink snoeien, want ze bloeien op eenjarig hout. Strenge vorst doet deze bikkel niets, want in de zomer komen er gewoon weer bloemen aan de struik. Zet hem gerust in de volle zon, maar zorg dat het er niet te droog is. Geniet van de pluimvormige bloemen!

Zoals de naam al doet vermoeden, lijken de bladeren van de eikenbladhortensia qua vorm op eikenbladeren. Bovendien verkleuren ze prachtig in de herfst. De bloeivorm lijkt op die van de pluimhortensia.

Bedek je muur met een klimhortensia

Ook op het gebied van klimplanten is de hortensia goed vertegenwoordigd. De klimhortensia kan zomaar een huismuur bekleden. Hij groeit langzaam in het begin en heeft een goede klimsteun nodig om omhoog te komen. De hechtwortels doen het niet altijd even goed op al te gladde muren. Het is een mooie muurbedekking, want de winterharde klimhortensia geeft crème witte bloemen in schermvorm.

Hydrangea arborecens en serrata

Deze winterharde hortensia’s zijn zeer rijk bloeiend en mede daardoor één van de populairste struiken voor een boerentuin. Je kunt kiezen uit de Annabelle, met grote, bolvormige, dichte bloemschermen, en de Grandiflora, met vlakke schermpluimen.

Tot slot hebben we de hydrangea serrata, met zijn sierlijke uiterlijk. Zet hem in de halfschaduw en hij doet het prima. Let wel op dat het blad snel verbrandt, dit zie je aan de bruine bladranden. Combineer deze soort gerust met de macrophylla, want hij begint 2 tot 3 weken eerder te bloeien. Samen hebben ze dus een lekker lange bloeitijd.

Veel succes met het kiezen, planten en onderhouden van je hortensia’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.