Hortensia snoeien

Hortensia snoeienHortensia snoeien, hoe moet je dat doen? De meeste Hortensia soorten hebben geen snoei nodig, sterker nog, ze kunnen beter niet gesnoeid worden, omdat de knoppen gevormd worden op het oude hout. Bij snoei verwijder je de gevormde bloemknoppen met als gevolg dat de plant in dat jaar dus niet zal gaan bloeien. Er zijn echter ook soorten die op eenjarig hout bloeien, die kunnen in het voorjaar juist wel flink gesnoeid worden.

Hortensia snoeien bij planten die bloeien op hout van vorig jaar

Boerenhortensia’s en schermhortensia’s kunnen de eerste jaren het beste helemaal met rust gelaten worden. Zo kunnen ze zich goed ontwikkelen en ontstaan er mooie, gelijkmatige struiken.

Het is voldoende om in het voorjaar alleen de oude bloemresten te verwijderen. Dit doe je vlak onder de uitgebloeide bloem, boven de bovenste nieuw gevormde knop. Zodra de struiken een aantal jaren staan is het verstandig om verjongingssnoei of verdunningssnoei toe te passen. Doe je dit niet, dan kunnen de struiken ondoordringbare bossen worden, met vergrijzende loten, die langzamerhand steeds minder zullen gaan bloeien.

Hoe snoei je oude takken weg?

Snoei, in het voorjaar, een derde van de oudste loten van de plant weg en doe dit vlak boven de grond. Zorg dat je het wegnemen van takken goed verspreid over de plant, dus neem niet alleen takken aan een kant van de plant weg. Op de plek waar je gesnoeid hebt ontstaan nieuwe loten. Deze loten zullen dat jaar dus geen bloemen geven. Zo kun je ieder jaar een nieuw een derde deel van de plant snoeien, na drie jaar is de plant geheel verjongd.

Takken die je wegsnoeit zullen in hetzelfde jaar snel weer dezelfde lengte hebben bereikt of zelfs hoger teruggroeien dan ze waren. Om de groei wat te vertragen kun je wortelsnoei toepassen. Dit doe je door rondom de plant een schep in de grond te steken of door de plant zelfs uit het plantgat te halen.

Snoei bij hortensia’s die bloeien op eenjarig hout

Hortensia’s die op nieuw hout bloeien kunnen in het voorjaar flink teruggesnoeid worden, tot bijna op de grond. In hetzelfde jaar groeien de takken weer aan en geven overvloedige bloemvorming en de vorming van heel grote bloemen.

Bij jonge planten is het voldoende om matig te snoeien. Hortensia Arborescens en de Pluimhortensia ( Hortensia Paniculata) behoren tot de groep hortensia’s die bloeien op eenjarig hout. Als je de Pluimhortensia een aantal jaren niet flink snoeit, dan zal hij uiteindelijk uit elkaar vallen. Er zijn echter twee uitzonderingen, ‘Praecox’en ‘Dharuma’. Deze soorten vormen hun knoppen al in het voorjaar en mogen dus niet gesnoeid worden. Snoeien van deze soorten moet direct na de bloei gebeuren.

Hortensia’s die niet gesnoeid moeten worden

De Eikenbladhortensia kan beter niet gesnoeid worden, omdat dit al snel ten koste van de groeivorm gaat. Ook de klimhortensia en de Hortensia Sargentiana hebben geen snoei nodig. Worden ze te hoog dan kunnen ze wel wat worden ingekort.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • A.Boom

    Ik heb een vraag.
    Ik heb in mijn voortuin 30 hydrangea paniculata limelight staan,maar ik vind die te hoog worden.Ik wil ze eigenlijk niet hoger dan 1 meter.Weet iemand raad?Bij voorbaat dank.
    Groetjes Ad