Hortensia: soorten en verzorging

Hydrangea

Verschillende Hortensia soorten

Hortensia’s zijn in Nederland bij zeer veel mensen gewild vanwege hun lange en overvloedige bloei. Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s, waarvan de boeren hortensia de bekendste is. Lees hier alles over de verschillende soorten en over de verzorging, bemesten, snoei en standplaats.

Grofweg kun je de hortensia’s indelen in verschillende groepen;

  • Boerenhortensia’s, waarbij er een soort is met bolvormige bloemen en een soort met schermvormige bloemen.
  • Pluimhortensia’s
  • Eikenbladhortensia’s
  • Klimhortensia’s
  • Hydrangea arborescens
  • Hydrangea- serrata vormen

Boerenhortensia’s of Hydrangea macrophylla

De meeste macrophylla soorten bloeien in juli, er zijn echter soorten die al half juni bloeien en ze kunnen tot september door bloeien. Ze bloeien dus zeer langdurig. De bloemen verwelken daarna decoratief en langzaam, zodat ze er nog lange tijd mooi uit blijven zien.

Pluimhortensia’s of Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s bloeien op eenjarig hout en daardoor kunnen ze in het voorjaar flink gesnoeid worden. Deze plant heeft dan ook geen last van strenge vorst, in die zin dat er dan geen bloemen aan de struik zouden komen. De pluimhortensia staat graag in de volle zon, als de standplaats niet te droog is. De bloemen hebben een mooi pluimvorm. Voor meer informatie over deze plant, zie mijn artikel Hydrangea paniculatum ‘Limelight’.

Eikenbladhortensia of Hydrangea quercifolia

Wat bloeivorm betreft lijkt deze erg op de pluimhortensia. De bladeren van de eikenbladhortensia hebben dezelfde vorm als eikenbladeren en ze verkleuren prachtig in de herfst. Voor meer informatie over deze struik zie mijn artikel Hydrangea quercifolia.

Klimhortensia

Deze klimhortensia is zeer goed in staat om een huismuur te bekleden. Het is in het begin een langzame groeier. De plant heeft een goede klimsteun nodig, anders gaat de plant al snel over de grond kruipen of wordt het een dichte struik. De klimhortensia vormt hechtwortels, die echter op al te gladde muren niet altijd even goed houden. De klimhortensia geeft crème witte bloemen in schermvorm. De plant is goed winterhard. Lees hier meer over Klimhortensia.

Hydrangea arborecens

Deze Hortensia soort is winterhard en zeer rijk bloeiend. Het is dan ook één van de populairste struiken voor een boerentuin. Er zijn maar twee soorten;

Annabelle; de plant krijgt veel grote, bolvormige, dichte bloemschermen. De bloemen zijn crèmewit van kleur en worden lichtgroen bij het uitbloeien. Daarna blijven de bloemen nog lang mooi.

Grandiflora; deze plant krijgt vlakke schermpluimen. De bloemen zijn crèmewit en bij het uitbloeien worden ze lichtgroen van kleur. Ook hier blijven de bloemen daarna nog lang mooi.

Hydrangea serrata 

De hydrangea serrata lijkt sterk op de schermvormige bloemen van hydrangea macrophylla, maar ziet er sierlijker uit. Wat hoogte betreft blijft hij gemiddeld 40 cm lager dan de macrophylla soort. Deze soort houdt van dezelfde standplaats maar voelt zich nog beter thuis in de halfschaduw.

Het blad verbrand snel, dit wordt zichtbaar door bruine bladranden, die er lelijk uitzien. Deze plant is beter winterhard dan de macrophylla en deze soort begint 2 tot 3 weken eerder te bloeien. Je kunt beide groepen dan ook goed met elkaar combineren, zodat je de gezamenlijke bloeitijd kunt verhogen.

Nieuwe Hortensia soort ‘Endless Summer’

Er is een nieuwe Hortensia ontwikkeld, Hortensia ‘Endless Summer’, die een groot voordeel heeft op de oude soorten. Deze soort bloeit namelijk op zowel het nieuwe als het oude hout. Snoeien in het voorjaar is dus geen probleem, er vormen zich vanzelf nieuwe knoppen die zullen gaan bloeien.

Ook hoef je met deze soort niet zo bang te zijn voor vorstschade aan de plant. Bij de andere soorten wil late vorst in het voorjaar nog wel eens alle knoppen stuk laten vriezen, met als gevolg geen of weinig bloemen. Nog een voordeel van de Endless Summer is dat deze plant gemiddeld 12 weken langer bloeit dan de overige Hortensia soorten.

Hortensia kopen

Er zijn heel veel verschillende soorten Hortensia en ook veel verschillende bloemkleuren, zodat er voor elke tuin iets moois te vinden is!

Hortensia kopen

Hortensia kopen

Wel of niet oude bloemen verwijderen?

Veel mensen verwijderen afgestorven bloemen van de Hortensia al voor de winter. Het kan op zich geen kwaad, maar er zijn een aantal goede reden om ze gewoon aan de plant te laten zitten.

De tuin wordt in de winter altijd al een stuk kaler, je kunt de bloemen dus aan de plant laten zitten voor het mooie! Want zeker als er sneeuw valt, dan is het een fraai gezicht met al die sneeuwbollen in de tuin. Bovendien zorgen de oude bloemen ook nog voor bescherming van de nieuwe knopen die gevormd worden tegen vorst.

Ook vogeltjes zullen blij zijn met een niet zo opgeruimde tuin. Tussen al dat plantafval verschuilen zich insecten, waar zij dan weer een lekker hapje aan hebben, lekker laten zitten dus, die oude bloemen! In het voorjaar kun je ze verwijderen, net boven de nieuw gevormde knoppen.

Standplaats van Hortensia’s

Voor de aanschaf van de Hortensia is het goed om eerst te kijken naar de plaats die er is voor de Hortensia. Niet iedere Hortensia soort heeft dezelfde behoeften als het gaat om licht, water en voedingsstoffen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel Standplaats van de Hortensia.

Snoeien van Hortensia

De meeste soorten Hortensia kunnen bij voorkeur niet gesnoeid worden, omdat je dan altijd de bloemknoppen van dat jaar verwijderd. Wel kun je bij een oudere struik verjongingssnoei toepassen. Alleen de soorten die bloeien op nieuw hout kunnen flink teruggesnoeid worden in het voorjaar. Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel Snoeien van Hortensia.

Planten en bemesten van de Hortensia

Het plantgat voor de Hortensia moet goed voorbereid zijn en met goede grond gevuld worden. De beste planttijd tijd is het voorjaar. Zorg dat de planten niet te dicht op elkaar komen staan, ze groeien nog flink uit in de komende jaren. De Hortensia ontwikkelt zich het mooist als hij de juiste voeding krijgt. Te weinig mest, maar ook teveel is niet goed voor de plant. Meer informatie over het planten en bemesten vindt je in het artikel Planten en bemesten van de Hortensia.