Hydrangea quercifolia – Eikenbladhortensia

Hydrangea quercifolia is een Hortensia soort met prachtig mooi donkergroen blad dat in het najaar verkleurd naar rood/ bruine kleuren. De plant bloeit met witte bloempluimen.

Algemene informatie

Hydrangea quercifolia wordt ook Eikenbladhortensia genoemd, de vorm van het blad doet sterk denken aan het uiterlijk van eikenbladeren.

Deze winterharde en bladverliezende struik kan tot 2 meter hoog worden en een breedte krijgen van 3 m. De breedte van de plant ontstaat door de vorming van worteluitlopers. Je kunt de grootte van de struik beperken door deze uitlopers weg te steken.

De plant is goed bestand tegen wind en kan ook goed in het kustgebied worden gehouden, hij is bestand tegen zilte zeelucht.

Eikenbladhortensia vormt mooie witte bloempluimen,buttondie nog tot december aan de struik kunnen blijven zitten. Hydrangea quercifolia is mooi als kuipplant, solitair of in de vaste planten border.

Standplaats Hydrangea quercifolia

De Hortensia kan op een zonnige plek staan, maar ook in de halfschaduw. Eikenbladhortensia staat graag in een voedzame bodem, die enigszins vochtig is. Hydrangea quercifolia kan goed tegen wind.

Bloei

eikenbladhortensia
Hydrangea quercifolia – Eikenbladhortensia

Hydrangea quercifolia is een langbloeiende plant die bloeit van eind juni/begin juli t/m september met langwerpige, witte bloempluimen.

De uitgebloeide bloemen hebben ook nog sierwaarde voor de struik en kunnen dus aan de plant blijven zitten. De oude bloemen kunnen verwijderd worden ergens tussen november en april.

Blad

Hydrangea quercifolia heeft groot donkergroen blad ( tot 20 cm lengte), wat diep ingesneden is. Wat vorm betreft lijkt het sterk op het blad van eiken.
In de herfst verkleurt het blad mooi naar rood/ paars/ bruin. Het blad kan tot december aan de struik blijven zitten.

Snoei Hydrangea quercifolia

Deze Hortensia hoeft niet gesnoeid te worden. Reden om dit toch te doen kan zijn om hem in omvang te beperken. Zonder snoei kan een Eikenbladhortensia nl een omvang bereiken van wel 3 m. Als je om deze reden snoeit is het verstandig om ook wortelsnoei toe te passen. Wortelsnoei doe je in het voorjaar.

Bij een rigoureuze snoei slaat de struik de bloei een jaar over. Wil je een kleine vormcorrectie toepassen, doe dit dan direct na de bloei, eventueel vormt de plant alvast weer nieuwe knoppen. Oude bloemen kunnen verwijderd worden tussen november en april.

Voor meer informatie over de verzorging van Hortensia’s of over de verschillende soorten zie mijn artikel Hortensia soorten en verzorging.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Ko van den Bosch
  augustus 8, 2015 @ 4:43 pm

  Volgens mij zie ik deze plant (eikenbladhortensia)momenteel in meerdere tuinen in bloei staan en ruikt hij heel lekker. Kan dat kloppen?

 • B.Vianen
  augustus 15, 2015 @ 8:38 am

  L.S.

  Wij hebben al jaren deze eikenbladhortensia tot groot genoegen.
  Deze kan volgens de info gesnoeid worden na de bloei. Is dit in ongeveer oktober?
  Want de bloeiende pluimen blijven soms lang hangen.
  Bedankt voor uw reaktie en voor de mooie website.

  • augustus 15, 2015 @ 12:21 pm

   Ik doe het zelf op z’n laatst eind augustus/ begin september om invriezen van de takken te voorkomen. Let wel op, als alle takken flink gesnoeid worden, dan zal de plant het komende jaar niet bloeien.

 • sanne
  juni 15, 2017 @ 10:37 pm

  ik heb deze hortensia al jaren in de tuin staan en nog nooit gesnoeid, maar gebloeid heeft ‘ie nog nooit.
  suggesties waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.