Hydrangea arborescens Annabelle – Hortensia

Hydrangea arborescens Annabelle

Hydrangea arborescens Annabelle is een mooie Hortensia die bloeit met een overdaad aan zeer grote bolvormige witte bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van de heester.

Algemene informatie

Deze plant is vooral mooi in grote groepen. Deze bladverliezende Hortensia is goed winterhard en bloeit langdurig met bolvormige bloemen in een witte kleur.

De plant kan wel een steuntje gebruiken, want na een flinke regenbui zie je de planten vaak flink doorhangen.

Er is nu een nieuwe soort te koop, de Hydrangea arborescens Incrediball Strong Annebelle. De takken van deze nieuwe soort zijn een stuk steviger, waardoor de bloemen beter overeind zullen blijven na een regenbui of flinke wind.

Standplaats Hydrangea arborescens Annabelle

De plant staat graag in halfschaduw. Het blad van de plant is dun, zodat er in de zon veel verdamping van water plaatsvindt. Krijgt de plant dan niet voldoende water, dan zal hij al snel slap gaan hangen en gele bladeren krijgen.

Om verdamping van water in de grond tegen te gaan, kan de plant het best humusrijke grond krijgen. Verder houdt de plant, net als andere Hortensia’s van zure grond. Het is aan te raden om jaarlijks een hoeveelheid tuinturf bij de plant te strooien.

Wanneer bloeit Hydrangea arborescens Annabelle?

De plant bloeit van juni tot in september met grote bolvormige witte bloemen, die wel 30 cm groot kunnen worden. Voor wie van roze houdt is er de Hydrangea ‘Pink Annebelle’ te koop.

Hoe snoei je deze Hortensia?

In het voorjaar, als de kans op vorst verkeken is, kan er gesnoeid worden. Dit is belangrijk, omdat de bloemen ontstaan op de nieuwe takken van hetzelfde jaar. Knip de takken af op ongeveer 25 cm boven de grond, ergens in april. Eventueel kunnen in het najaar de takken al iets worden ingekort.

De bruine bloemen die aan de struik zitten zien er echter ook in het winterlandschap nog wel mooi uit en geven bovendien een schuilplaats aan allerlei kleine insecten.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

13 reacties


 • Anita Hubers

  Wanneer in welke maand kun je deze Hydrangea arb. Incrediball Strong Annebelle het beste plaatsen.


 • Gerrit Rouwenhorst

  Een vraagje:
  Kan ik nu nu nog een Viburnum Tinus kopen en in de grond plaatsen?
  Of moet dit in het najaar?


 • klazien

  Wij hebben onze Annabella tot de grond afgeknipt, komt dat nog weer goed?


 • klazien

  Bedankt voor je reactie, tot mijn grote vreugde zie ik vanmorgen enkele uitlopers


 • Arjan Peeters

  Voor mijn tuin in het Erzgebirge (op 700 m hoogte) zoek ik winterharde planten (bestand tot -30 en 1 meter sneeuw).
  Het liefst planten met grote bloemen zoals Viburnum opulus of Hydrangea arb. Annabelle.
  Welke soorten zou ik kunnen gebruiken?


 • Nicoline

  Wij hebben in juni onze tijd beplant en hebben ook veel annabelle neergezet. Alleen nu zijn bij bijna alle Annabelle het blad zo goed als afgestorven of de bladeren zijn helemaal verschrompeld en zwart. Wat is hier het probleem? De planten staan in nieuwe aarde.


 • Rogier Koppejan

  Hallo Willemien,
  Wij hebben in Juni 8 stuks Strong Annabelle Hydrangea Incrediball geplant, maar door de stormen van de laatste dagen breken er steeds takken af van de planten. We hebben ter ondersteuning van de jonge planten er takken van bomen tussen geplaatst maar dit schijnt weinig te helpen.
  De planten staan in rode mijnsplit en krijgen regelmatig regenwater.
  Heb je voor ons een eventuele oplossing wat we verder nog kunnen doen?
  Rogier


 • Hennie

  Hallo Willemien
  na de enorme storm van afgelopen week is mijn prachtige plant met enorm veel grote witte bollen in 1enkele dag helemaal kapot gewaaid. De bladeren hangen erbij als uitgedroogde bruine vodjes en de mooie witte bollen zijn half bruin. Wat moet ik nu doen? Helemaal niets of toch maar alles afknippen? Ik hoop da je raad weet,
  Groetjes Hennie


 • Gerda

  Kan ik hem nu afsteken en dat op een andere plek zetten dan heb ik er 2