Eikenbladhortensia – Hydrangea quercifolia

Eikenbladhortensia

Eikenbladhortensia – Hydrangea quercifolia

Eikenbladhortensia of Hydrangea quercifolia is een Hortensia soort met prachtig mooi donkergroen blad dat in het najaar verkleurd naar rood/ bruine kleuren. De plant bloeit met witte bloempluimen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie

Hydrangea quercifolia wordt ook Eikenbladhortensia genoemd. De vorm van het blad doet sterk denken aan het uiterlijk van eikenbladeren.

Deze winterharde en bladverliezende struik kan tot 2 meter hoog worden en een breedte krijgen van 3 m. De breedte van de plant ontstaat door de vorming van worteluitlopers. Beperk de grootte van de struik door deze uitlopers weg te steken.

De plant is goed bestand tegen wind en kan ook goed in het kustgebied worden gehouden, hij is bestand tegen zilte zeelucht.

Eikenbladhortensia vormt mooie witte bloempluimen,die nog tot december aan de struik blijven zitten. Hydrangea quercifolia is mooi solitair toe te passen of in de vaste planten border. De heester wordt groot dus plant hem op een ruime plek in de border.

Eikenbladhortensia kopen

Er zijn verschillende soorten Hydrangea quercifolia te koop, alle met fraaie witte bloemen. Klik op onderstaande button om de plant te kopen:

Hydrangea quercifolia kopen

Standplaats Eikenbladhortensia

De Hortensia heeft een voorkeur voor een plaats in halfschaduw. Zon wordt ook verdragen als de grond voldoende vochtig is.  Eikenbladhortensia staat graag in een voedzame bodem, die enigszins vochtig is. Hydrangea quercifolia kan goed tegen wind.

Wanneer bloeit Hydrangea quercifolia?

Hydrangea quercifolia is een langbloeiende plant die bloeit van eind juni/begin juli t/m september met langwerpige, witte bloempluimen. De uitgebloeide bloemen hebben ook nog sierwaarde voor de struik en kunnen dus aan de plant blijven zitten. Verwijder oude bloemen tussen november en april.

Hydrangea quercifolia heeft groot donkergroen blad ( tot 20 cm lengte), wat diep ingesneden is. Wat vorm betreft lijkt het sterk op het blad van eiken.
In de herfst verkleurt het blad mooi naar rood/ paars/ bruin. Het blad blijft tot december aan de struik zitten.

Snoei Hydrangea quercifolia

Deze Hortensia heeft geen snoei nodig. Reden om dit toch te doen kan zijn om hem in omvang te beperken. Zonder snoei kan een Eikenbladhortensia een omvang bereiken van wel 3 m. Als je om deze reden snoeit is het verstandig om ook wortelsnoei toe te passen. Wortelsnoei doe je in het voorjaar.

Bij een rigoureuze snoei slaat de struik de bloei een jaar over. Wil je een kleine vormcorrectie toepassen, doe dit dan direct na de bloei, eventueel vormt de plant alvast weer nieuwe knoppen. Oude bloemen kunnen verwijderd worden tussen november en april.

Voor meer informatie over de verzorging van Hortensia’s of over de verschillende soorten zie mijn artikel Hortensia soorten en verzorging.