Hortensia: soorten en verzorging

Hortensia

Verschillende soorten Hortensia

Hortensia’s zijn in Nederland bij zeer veel mensen gewild vanwege hun lange en overvloedige bloei. Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s, waarvan de boeren hortensia de bekendste is.

Grofweg kun je de hortensia’s indelen in verschillende groepen;

 • Boerenhortensia’s, waarbij er een soort is met bolvormige bloemen en een soort met buttonschermvormige bloemen.
 • Pluimhortensia’s
 • Eikenbladhortensia’s
 • Klimhortensia’s
 • Hydrangea arborescens
 • Hydrangea- serrata vormen

Boerenhortensia’s of Hydrangea macrophylla

De meeste macrophylla soorten bloeien in juli, er zijn echter soorten die al half juni bloeien en ze kunnen tot september door bloeien. Ze bloeien dus zeer langdurig. De bloemen verwelken daarna decoratief en langzaam, zodat ze er nog lange tijd mooi uit blijven zien.

Pluimhortensia’s of Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s bloeien op eenjarig hout en daardoor kunnen ze in het voorjaar flink gesnoeid worden. Deze plant heeft dan ook geen last van strenge vorst, in die zin dat er dan geen bloemen aan de struik zouden komen. De pluimhortensia staat graag in de volle zon, als de standplaats niet te droog is. De bloemen hebben een mooi pluimvorm. Voor meer informatie over deze plant, zie mijn artikel Hydrangea paniculatum ‘Limelight’.

Eikenbladhortensia of Hydrangea quercifolia

Wat bloeivorm betreft lijkt deze erg op de pluimhortensia. De bladeren van de eikenbladhortensia hebben dezelfde vorm als eikenbladeren en ze verkleuren prachtig in de herfst. Voor meer informatie over deze struik zie mijn artikel Hydrangea quercifolia.

Klimhortensia

Deze klimhortensia is zeer goed in staat om een huismuur te bekleden. Het is in het begin een langzame groeier. De plant heeft een goede klimsteun nodig, anders gaat de plant al snel over de grond kruipen of wordt het een dichte struik. De klimhortensia vormt hechtwortels, die echter op al te gladde muren niet altijd even goed houden. De klimhortensia geeft crème witte bloemen in schermvorm. De plant is goed winterhard. Lees hier meer over Klimhortensia.

Hydrangea arborecens

Deze Hortensia soort is winterhard en zeer rijk bloeiend. Het is dan ook één van de populairste struiken voor een boerentuin. Er zijn maar twee soorten;

Annabelle; de plant krijgt veel grote, bolvormige, dichte bloemschermen. De bloemen zijn crèmewit van kleur en worden lichtgroen bij het uitbloeien. Daarna blijven de bloemen nog lang mooi.

Grandiflora; deze plant krijgt vlakke schermpluimen. De bloemen zijn crèmewit en bij het uitbloeien worden ze lichtgroen van kleur. Ook hier blijven de bloemen daarna nog lang mooi.

Hydrangea serrata 

De hydrangea serrata lijkt sterk op de schermvormige bloemen van hydrangea macrophylla, maar ziet er sierlijker uit. Wat hoogte betreft blijft hij gemiddeld 40 cm lager dan de macrophylla soort. Deze soort houdt van dezelfde standplaats maar voelt zich nog beter thuis in de halfschaduw.

Het blad verbrand snel, dit wordt zichtbaar door bruine bladranden, die er lelijk uitzien. Deze plant is beter winterhard dan de macrophylla en deze soort begint 2 tot 3 weken eerder te bloeien. Je kunt beide groepen dan ook goed met elkaar combineren, zodat je de gezamenlijke bloeitijd kunt verhogen.

Nieuwe Hortensia soort ‘Endless Summer’

Er is een nieuwe Hortensia ontwikkeld, Hortensia ‘Endless Summer’, die een groot voordeel heeft op de oude soorten. Deze soort bloeit namelijk op zowel het nieuwe als het oude hout. Snoeien in het voorjaar is dus geen probleem, er vormen zich vanzelf nieuwe knoppen die zullen gaan bloeien.

Ook hoef je met deze soort niet zo bang te zijn voor vorstschade aan de plant. Bij de andere soorten wil late vorst in het voorjaar nog wel eens alle knoppen stuk laten vriezen, met als gevolg geen of weinig bloemen. Nog een voordeel van de Endless Summer is dat deze plant gemiddeld 12 weken langer bloeit dan de overige Hortensia soorten.

Wel of niet oude bloemen verwijderen?

Veel mensen verwijderen afgestorven bloemen van de Hortensia al voor de winter. Het kan op zich geen kwaad, maar er zijn een aantal goede reden om ze gewoon aan de plant te laten zitten.

De tuin wordt in de winter altijd al een stuk kaler, je kunt de bloemen dus aan de plant laten zitten voor het mooie! Want zeker als er sneeuw valt, dan is het een fraai gezicht met al die sneeuwbollen in de tuin. Bovendien zorgen de oude bloemen ook nog voor bescherming van de nieuwe knopen die gevormd worden tegen vorst.

Ook vogeltjes zullen blij zijn met een niet zo opgeruimde tuin. Tussen al dat plantafval verschuilen zich insecten, waar zij dan weer een lekker hapje aan hebben, lekker laten zitten dus, die oude bloemen! In het voorjaar kun je ze verwijderen, net boven de nieuw gevormde knoppen.

Standplaats van Hortensia’s

Voor de aanschaf van de Hortensia is het goed om eerst te kijken naar de plaats die er is voor de Hortensia. Niet iedere Hortensia soort heeft dezelfde behoeften als het gaat om licht, water en voedingsstoffen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel Standplaats van de Hortensia.

Snoeien van Hortensia

De meeste soorten Hortensia kunnen bij voorkeur niet gesnoeid worden, omdat je dan altijd de bloemknoppen van dat jaar verwijderd. Wel kun je bij een oudere struik verjongingssnoei toepassen. Alleen de soorten die bloeien op nieuw hout kunnen flink teruggesnoeid worden in het voorjaar. Meer informatie over dit onderwerp vind je in het artikel Snoeien van Hortensia.

Planten en bemesten van de Hortensia

Het plantgat voor de Hortensia moet goed voorbereid zijn en met goede grond gevuld worden. De beste planttijd tijd is het voorjaar. Zorg dat de planten niet te dicht op elkaar komen staan, ze groeien nog flink uit in de komende jaren. De Hortensia ontwikkelt zich het mooist als hij de juiste voeding krijgt. Te weinig mest, maar ook teveel is niet goed voor de plant. Meer informatie over het planten en bemesten vindt je in het artikel Planten en bemesten van de Hortensia.

Verder lezen

Van alles over Hortensia’s

Print Friendly, PDF & Email

Tijdschrift over tuinieren

Ben je op zoek naar een goed tijdschrift over tuinieren? Wil je altijd de laatste tuinier tips? Klik dan hier en sluit een abonnement af op TuinSeizoen!

45 Reactiesnaar “Hortensia: soorten en verzorging”

 1. Bloemist amsterdam schreef:

  Bedankt, een erg goed artikel met veel achtergrond info over het ontwerp.. Well done!

 2. ida liemburg schreef:

  bedankt weet nu dat ik de hortensia endless summer moet hebben,
  we hadden heel veel hortensia,s maar die werden te groot en als je dan snoeit bloeien ze weer niet,nu hebben we de anabelle,s maar die vind ik niks,ze waaien om en zijn nu al bruin,
  volgend jaar dus maar weer opnieuw gaan planten met de endless summer die we gelukkig elk jaar kunnen gaan snoeien zodat ze op een mooie lengte blijven,nog een vraagje??
  deze hebben toch wel dezelfde stelen als de boerenhortensia zodat ze stevig staan en in welke kleuren zijn deze te krijgen??
  alvast bedankt voor uw antwoord.

 3. Gerdien schreef:

  Wij zoeken een hortensia voor onze voortuin in de volle zon.
  Een sterk soort die niet omwaait.
  Welke kunnen we het beste nemen.

  • Willemien schreef:

   Hoi Gerdien,
   Hydrangea paniculata zou denk ik een goede keuze zijn, al moet je wel voor voldoende vocht zorgen. Een druppelslang zou dus wel handig zijn, zeker als het om een haag van 17 meter lang gaat. Je zou kunnen overwegen om het eerst op een paar meter uit te proberen om te kijken of het goed gaat. Groeten, Willemien

 4. rody schreef:

  Bij ons blijf de knop van de hortensia bij bijna alle bloemen dicht. Een enkele bloem gaat aan de rand van de bloem open en de middelste knoppen blijven dicht. Komt dit door de soort hortensia of komt de plant dan iets tekort?

 5. Hannke schreef:

  Wanneer kan ik hortensia’s het beste in de grond zetten? Kan dat nu nog?

  • Het is nu wat laat om nog Hortensias’s te planten. Ze hebben tijd nodig om te wortelen, voordat er vorst komt. Eind september is dan ook wel het laatst dat het nog goed kan. Het is nu beter om tot het voorjaar te wachten.
   Groeten, Willemien

 6. T harmeling schreef:

  Mijn hortensia endless summer heeft nog steeds geen bloemknoppen en vorig jaar maar twee hoe kan dit

 7. rita schreef:

  Wij hebben in de voortuin verschillende hortensia’s en annabellen, en limehortensias. Ze redden het nu allemaal niet, we sproeien vrijwel dagelijls……. Wat moeten we doen, nauwelijls bloem en nu is he een teurige ellende

  • Ja, het is nu zo extreem droog en warm dat Hortensia’s in de zon snel lijden. Het enige wat je kunt doen is zeer veel water geven en eventueel (als dat kan) schaduw creëren.

  • Herman schreef:

   De bodem rond de planten licht losharken en klein “dijkje” rond de plant vormen. Hierdoor neemt de grond meer water op. Pas s’avonds, beter morgensvroeg water geven omdat de bodem dan wat afkoeld. Bodembedekkers kunnen vaak ook een bescherming geven tegen het uitdrogen van de grond. Hortensia nooit in de volle zon.

 8. sophie schreef:

  ik heb 1 week geleden hortensias gepland in de voortuin en ze zagen er heel mooi uit elke avond water gegeven en niks aan de hand ik vergeet 1x water te geven en ze lagen vandaag ineens plat! heb ze direct water gegeven,komt dit nog goed?het zyn de hydrangea macrophylla,schneerball.grtjs

 9. Anne schreef:

  Ik zou graag willen weten welke tijd goed is om hortensia’s uit de pot in de volle grond te zetten. Kan dat ook nu nog in november?

 10. Margo schreef:

  Hoe weet ik of ik de pas geplante hortensia’s in de voortuin te weinig of te veel water heb gegeven? Sommige bloemblaadjes hangen slap en hier en daar wordt de groene blaadjes bruin/geel.

 11. hannie schreef:

  hallo,

  als mijn witte boeren hortensia begint te bloeien worden vrijwel meteen de bloemen bruin, dit is al twee jaar achter elkaar zo, wat kan ik hier aan doen?

 12. Melissa schreef:

  Hallo, ik heb mijn hortensia’s geplant in oktober, dus nog geen bloemen opgeweest. Nu eind November, beginnen alle bladeren geel en bruin te worden. Twee hebben zelfs geen bladeren meer. Is dit normal, gezien de periode van het jaar? Bedankti

 13. Jesse schreef:

  Een aantal hortensia’s die al jaren in de volle grond staan, vertonen opeens bruine bladeren. Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn en welke oplossing is er?

  • Bruin blad kan optreden ten gevolge van verbranding door teveel zon. Maar ja, als de planten het al jaren goed hebben gedaan op die plek? Is er misschien rondom veel gesnoeid zodat de planten meer zon vangen?

 14. Karina schreef:

  Ik ben op zoek naar een blauwe of paarse hortensia die ook in de winter een sierwaarde heeft. Nu staat er bij mij in de border Soeur Terese (wit) maar deze droogt niet mooi.
  (Border staat in middagzon).

  Ook ben ik op zoek naar een gele hortensia. Bestaat deze?

 15. Ewa schreef:

  Mij hortensias zijn prachtig in de begin van zomer maar in augustus zijn ze de kleur kwiijt en worden bleek.Ik geef ze voeding een keer in juni .Bij andere tuinen zie ik dat sommige hortensias zijn nog prachtig van kleur maar bv bij mijn buurvrouw zijn ze ook kleur kwijt.Ligt het problem aan sort van hortensias of aan iets anders? Welke sorten van hortensias blijven lang mooi?

 16. Rob schreef:

  Welke soort hortensia blijft laag?

 17. tessa schreef:

  Ik heb vorig jaar september een redelijk grote hortensia gekocht bij het tuincentrum. Volgens mij een Hydrangea macrophylla. I

  k heb hier na het poten op een schaduwrijkeplek niets aan gedaan. De plant is niet gesnoeid, maar ik heb ook niet de oude bloembollen verwijderd in het voorjaar.

  Nu heb ik deze zomer maar éen bloembol aan de struik gehad en de res enkel takken. Wel iets meer taken dan vorig jaar naar mijn idee.

  Weet u hoe het kan dat de plant niet gebloeid heeft(op 1 bol na dan)

  moet ik de plant nu nog alsnog snoeien?
  Ik zien ook niet echt nieuwe knopjes in de takken zitten.

  Of is dit misschien een verkeerde soort voor buiten?

  Gr

  Tessa

 18. Tessa schreef:

  Beste Willemien,

  Harstikke bedankt voor uw antwoord!
  Ik heb nog wel een paar kleine vraagjes.

  Moeten de dode bollen normaal gesproken verwijderd worden uit de plant?

  En moet ik de plant wel gaan snoeien?
  Zo ja dient dit te gebeuren in het voorjaar of najaar?

  Alvast vriendelijk bedankt weer!!

  • Je kunt ze nu of in het voorjaar vlak onder de dode bloem afknippen. Ik laat ze altijd zitten tot het voorjaar, omdat het diervriendelijker is en het bovendien de nieuw te vormen knoppen beschermt tegen vorst. Snoeien betekent het komende jaar geen bloemen, dus doe dit alleen als de plant te groot wordt.

 19. Lindy schreef:

  In het park waar ik woon zijn er zeer grote witte hortensias, een beetje puntige bloemen. Geen van de mensen die de park onderhouden weet welke soort ze zijn. In oktober trekken ze zeer veel bijen. Als imker is het voor mij belangrijk op mijn bijenstand zoveel mogelijk drachtplanten voor elke jaar getijde voor de bijen te planten. Is er iemand die weet welke hortensia zo bij vriendelijk is.

 20. Judith schreef:

  Goedemorgen,

  Ik heb van het voorjaar 2 hortensia’s gekocht bij het tuincentrum en in de volle grond gezet. In de zomer deden ze het niet heel goed: korte bloeitijd, uitgebloeide knoppen heb ik er toen tussenuit gehaald. Echter bloeien ze nu voluit! Er komen nog steeds nieuwe knoppen en de bloeiende knoppen zijn nog steeds vol van kleur. Ik vraag mij af of dit wel goed gaat nu het gaat vriezen. Ook met het oog op het voorjaar 2016: zullen er dan wel nieuwe knoppen aan komen? Wat kan ik het beste doen? Alvast bedankt!

 21. Lenie v Merkhoven schreef:

  Goedemorgen,
  Onze dochter heeft net de sleutel van haar nieuwe huis met een prachtige tuin. Maar halverwege de tuin staat een groep annabellen / boerenhortensia en eikenbladhortensia. Erg mooi….maar veel te hoog,wel1,5 meter hoog! Ze vLlen dan ook om als het geregend heeft en bovendien belemmerd het het uitzicht op de tuin. Kan ik die nu in augustus al snoeien? .
  Mvg Lenie

  • Annabellen en eikenbladhortensia wat terugsnoeien kan nu wel, bij snoeien van boerenhortensia knip je voor het jaar erna de bloemen weg, je kunt wel bv. 1/3 deel tot de grond terugsnoeien en de komende twee jaar de overige takken. Snoei je hem helemaal tot de grond terug, dan komen er volgend jaar geen bloemen in.

 22. Renate schreef:

  Op mijn kaartje staat Wilde Hortensia. Hoe moet ik deze behandelen/snoeien?

 23. eveline Alkemade schreef:

  Dag,
  Ik wil in mijn tuin 3 verschillende soorten hortensia’s bij elkaar planten die in elkaar overlopen. Het liefst paars/roze. Heeft iemand een idee welke 3 soorten het mooist bij elkaar passen?

Plaats een reactie