Hydrangea paniculata ‘Limelight’ – Pluimhortensia

Hydrangea paniculata ‘Limelight’ of Pluimhortensia is een winterharde bloeiende heester.

De heester heeft mooie grote bloempluimen in een wit/ groene kleur, de plant bloeit langdurig.  De bloemen verkleuren in het najaar met prachtige roze kleuren. De bloemen kunnen ook goed worden gebruikt in droogboeketten.

Deze winterharde Hortensia is mooi als solitair, in de border, of als vakbeplanting (3 stuks per vierkante meter). Als je ieder voorjaar de heester snoeit, wordt de pluimhortensia ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog. Sla je het snoeien over dan wordt hij veel hoger, maar gaat wel minder bloeien en met kleinere bloemen. De takken van deze heester zijn zo stevig dat ze ook met de zware bloemen eraan mooi overeind blijven.

Standplaats Pluimhortensia

Hydrangea paniculata ‘Limelight’ staat graag in halfschaduw of volle zon, maar heeft vooral in de zon voldoende water nodig. De heester staat graag in vruchtbare, kalkarme, vochthoudende grond, die wel waterdoorlatend is. In arme grond worden de bloemen witter van kleur.

Bloei Hydrangea paniculata ‘Limelight’

Deze langbloeiende plant bloeit langdurig, van juli t/m oktober met grote bloempluimen ( 25 – 30 cm groot) in een groen/ witte kleur.De kleur is afhankelijk van de vruchtbaarheid van de grond. Hoe armer de grond is, hoe witter de bloem wordt. Voor de bijzondere, haast lichtgevende, groene kleur heb je dus een vruchtbare grond nodig.

Per tak groeit er één grote bloem. In september en oktober kleuren de bloemen roze. Het is mooi om in de winter de bloemen aan de struik te laten zitten. Ze kleuren bruin en zorgen vooral bij sneeuw voor een prachtig beeld in de tuin. Vogeltjes zijn ook altijd nog blij met oude bloempluimen, vanwege insecten die zich erin verschuilen.

Wanneer en hoe snoei je de heester?

Pluimhortensia wordt het best ieder voorjaar ( eind februari) gesnoeid tot ongeveer 20 cm boven de grond. Na de snoei loopt de heester al snel uit tot een hoogte van 1,5 meter en vormt mooie grote bloempluimen. Snoei je de plant niet dan groeit hij hoger door en vormt kleinere en minder bloemen.

De heester kan ieder voorjaar eind februari/ begin maart worden teruggesnoeid tot ongeveer 20 cm boven de grond. Dit bevorderd bloei met mooie grote bloemen.

Plaats drie stuks per vierkante meter of twee stuks per strekkende meter.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

58 reacties


 • CV

  Wat een prachtige foto’s!


 • L.Gort

  goedemiddag,
  ik lees dat u veel weet over de soorten van planten en de verzorging hiervan.
  nu heb ik zo’n 3 weken geleden 3 limelights gekocht met potten, met extra verzorgende potgrond en hydrokorrels.
  dit is mij geadviseerd door een medewerker van een Intratuin winkel.
  nu staan de potten niet in de felle zon, geef ze voldoende water, maar de ‘struik’ groene blaadjes zien er verschrompeld uit.
  de potgrond bovenop voelt ‘vochtig’aan.
  weet u wat ik kan doen?
  ik ben bang dat ik ze ‘verzuip’als ik ze meer water geef..??

  hoop dat u mij kunt helpen.
  Groetjes Lisette.


  • admin

   Hoi Lisette,
   Ik was even weg met vakantie, vandaar mijn late reactie. Het kan zijn dat de planten gewoon niet zijn ‘aangeslagen’. Misschien hadden de planten niet zo’n goede conditie of hadden ze een ziekte. Ik zou even teruggaan naar Intratuin en het probleem daar voorleggen. Ze hebben zelf geadviseerd hoe u ze moest planten en verzorgen. Als u het bonnetje nog heeft krijgt u misschien wel nieuwe planten mee. Als de grond al vochtig is, zal meer water geven vast niet de oplossing zijn. Succes met hopelijk nieuwe gratis planten van Intratuin!

   Groetjes, Willemien


 • admin

  Wat zonde dat de planten het niet goed doen. Ik durf niet te zeggen of deze planten het goed kunnen doen in potten, ik heb ze zelf in de grond staan. Maar ik begrijp uit de twee voorgaande verhalen dat ze bij Intratuin wel vertellen dat het kan. Ik ben bang dat de planten de winter zo niet zullen overleven, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Vorig jaar deden een aantal van mijn planten het ook amper nog, maar dit jaar staan ze opeens weer volop te bloeien. Deze planten stonden echter wel al een paar jaar in de grond…


 • Anita

  Hallo.
  Wat een leuke site!
  Ik wil de limelights graag als haag voor het huis zetten met een buxushaagje eromheen. Ik heb alleen geen idee hoever ik ze het beste van elkaar af kan zetten zodat het een mooie volle haag lijkt maar ze niet in de verdrukking komen….


  • admin

   Hallo Anita,
   Allereerst bedankt voor je compliment. Leuk om te horen. Wij hebben drie planten op een afstand van ongeveer 75 cm van elkaar staan. Bij ons lijkt het nu net één grote plant, en dat is vast wat je wil. Ik vind dit zelf een erg leuke plant en bij ons doet hij het al jaren erg mooi! Succes ermee en groeten van Willemien


 • eric

  Hallo,
  Wat ik hierboven lees, lijkt me normaal.
  Ik heb regelmatig bij verpotten of verplanten dat de bladeren van planten beginnen bruin te zien en zelfs volledig afvallen, maar volgens mij is dit een manier van de planten om dit trauma te overleven. Laat hen maar wat doen, ik zou ze niet direct snoeien of weggooien. Kijk goed uit voor kleinen groene scheutjes onderaan je plant. Eens die beginnen te groeien, snoei je de plant terug en het volgend jaar of zelf binnen een maand zal deze plant zich beginnen goed voelen en zal het wel een succes worden. Bij ons toch 😉


 • Jolanda

  Ook wij hebben 2 limelights in potten staan, gekocht bij intratuin maar wel op stam. Deze doen het super goed en hangen niet slap. Ook wij hebben hydrokorrels onderin. De planten verdienen wel een iets warmere plek in de winter, bij ons gaan ze de blokhut in. De rand van de tuin, zo’n 30 meter lang, staat vol met limelights en het vormt een prachtig bloeiende haag, wel later als de Annabella maar onze tuin ziet er dus in het najaar ook nog prachtig uit!
  Volgend jaar nemen wij weer twee stamlimelights in potten voor bij de voordeur. Een echte aanrader.
  Succes allemaal!


 • Monique

  Ik heb vorig jaar een Hortensia Paniculata Limelight op stam gekocht, ik weet dat ik em straks in maart moet gaan snoeien. Ik lees dat je ze ong. 25 cm vanaf de grond moet snoeien, ik ben erg bang het verkeerd te doen. De stamtak is ong 50 cm hoog, vanaf die hoogte beginnen de zijtakken. Hoe kan ik nu het beste snoeien?

  B.v.d.
  M. vr. gr.

  Monique


  • Willemien

   Hoi Monique,
   je kunt de takken die uit de stam komen op ongeveer 20 à 25 cm af knippen. Doe dit echter niet zolang het nog vriest.


 • Monique

  Hoi Willemien,

  Dank voor je reactie 🙂

  De zijtakken zijn ong 25 cm lang, je zegt dus snoei maar terug tot op de stam ?

  Gr. Monique


  • Willemien

   Ik zou de takken niet helemaal afknippen maar toch zeker een 15 cm laten zitten. Ik heb zelf geen ervaring met deze plant op stam, maar neem aan dat het snoeien hetzelfde werkt als bij de plant. Succes ermee ( en hopelijk hebben onze planten de strenge vorst van afgelopen week goed doorstaan, ik ben zelf ook benieuwd)


 • Monique

  Hallo Willemien,

  Ik hoop inderdaad dat ze de vrieskou hebben overleefd. Ik heb ze in augustus gepland, en het zag er zo mooi uit, ze hebben ook lang doorgebloeid moet ik zeggen. Dus nu maar hopen dat ze de kou konden hebben, ze schijnen goed winterhard te zijn……
  We hopen maar het beste 🙂

  Fijn dat ik je om raad kon vragen.

  Gr. Monique


 • Annemarie

  Beste Willemien,

  In welke periode van het jaar kunnen Hortensia Paniculata Limelights het beste verpot/ verplant worden. Kan je ze ook splitsen, zoja, hoe moet ik dat doen?

  M.v.g. Annemarie


  • Willemien

   Beste Annemarie
   Het voorjaar is een goede tijd om te verplanten. De planten hebben dan alle tijd om goed te wortelen voor de winter. Geef wel altijd voldoende water na verpotten. Of ze ook gesplitst kunnen worden weet ik niet, heb ik nooit gedaan. Maar zelf denk ik van niet. Misschien dat iemand anders hier een antwoord op weet te geven?


  • Roderick

   Beste Annemarie,

   Splitsen zoals je doet bij bijvoorbeeld daglelies kan je niet doen met hortensia’s. Wat je wel kan doen met de meeste hortensia’s is het afleggen van een tak, deze laten wortelen en daarna kan je het nieuwe plantje er af steken/knippen.

   Afleggen doe je door middel van een tak door te buigen tot op de grond en deze vast te maken. Het deel van de tak wat in de grond komt, kan je een beetje verwonden voor sneller wortelen.

   Vorig jaar heb ik dit geprobeerd met een Hydrangea arborescens, maar dit is helaas niet gelukt. Het is echt meer een experiment of het goed gaat. De plant zal niet doodgaan doordat hij een tak mist.

   Hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen en om zeker te weten of dit kan, kan je je vraag misschien nog stellen bij een tuincentrum.

   Mvg Roderick


 • Monique

  hallo willemien,

  Ik heb mijn pluimhortensia op stam gesnoeid. En in de achtertuin nieuwe gepland:)
  Welke voeding kan ik het beste kopen voor de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ ?

  Gr. Monique


 • Wiepke

  Goedemorgen,

  Ik wil nog even reageren op een eerdere post van mij (de hortensia’s die gingen verdorren en er slap bij hingen.
  Ik heb ze gewoon laten staan (weggooien kon altijd nog) en ze hebben de winter “overleefd”. Ik was en ben helemaal verbaasd. Toch zo’n strenge vorst, de limelights in de pot/bak en niet beschermd of binnen gezet!

  Ze staan nu prachtig in bloei (niet zo veel als in de limelights die in de achtertuin in de volle grond staan maar toch……)

  p.s. ook hier gele blaadjes maar ook bij de hortensia’s die in de volle grond staan…. Het lijkt mij teveel water (gezien de waterhozen die soms naar beneden komt…. 🙂


  • Willemien Mostert

   Leuk dat je nog even laat weten hoe het is verder gegaan. Af en toe raak je inderdaad verrast, zo is deze maand onze vijgenboom uiteindelijk toch nog tot leven gekomen, ook deze leek helemaal dood te zijn…


 • Friso Schinkel

  Hallo,

  Ik heb een vraagje: In mijn tuin heb ik een lege border van 80cm breed en ongeveer 5 meter lang. Zou ik in deze border meerdere van deze planten kunnen plaatsen?
  Of gaan de planten overhellen?

  Ik hoor het graag van u!

  Groet van Friso Schinkel


 • Linda

  Bestaat er een Hydrangea arborescens Lime Light? Of is dit de paniculata? Ik zoek de hortensia met de pluimvormige bloemen maar heb van de tuinman de eerste naam gekregen. Wie kan mij helpen?


 • M. Kusters

  Twee jaar geleden heb ik 2 Hydrangea “Phantom”gekocht. Ze staan prachtig in de tuin. Maar omdat ik twee jaar deze planten niet heb gesnoeid (volgens gebruiksaanwijziging)beginnen ze zwaar te hangen. Zoveel bloemen, dat ze amper kunnen dragen. Ze groeien ook meer naar breedte. Ik wil ze klein houden. Hoe moet ik dan snoeien? Begrijp ik dat ik de takken, die uit de stam komen vanaf de stam 20 a 25 cm. kan afknipopen.
  Vriendelijke groet,

  Margriet


  • Willemien Mostert

   Beste Margriet,
   U kunt ze snoeien in het voorjaar ( als het niet vriest), waarbij u de takken net boven een knop afknipt. Ik heb onderaan het artikel twee foto’s toegevoegd van planten die ik vorige week zelf gesnoeid heb. Hopelijk is het zo duidelijk. Succes!
   Groeten, Willemien


 • Hetty

  Ik heb in februari de limelights gesnoeid en van het afgesneden hout winterstekken gemaakt en met 1 oog in de volle grond gezet met een plastic koepeltje eroverheen (ook stekpoeder gebruikt). Eigenlijk tot mijn verbazing begonnen deze houten stekken al vrij snel uit te lopen, veel eerder dan de planten in volle grond wsl. door het plastic koepeltje eroverheen. Op de een of andere manier zijn ze daarna toch doodgegaan terwijl het groen al wel ruim een cm was uitgelopen. Ik heb wel een x gekeken of ze al beworteld waren maar dat was niet het geval? Weet iemand wat ik hier verkeerd heb gedaan?? Had ik ze dieper in de grond moeten steken oid?
  Heel benieuwd…


 • José Brands

  Ik heb een pluihortensia op stam in de volle grond staan. Hij zit vol met bloemen. De bladeren worden echter geel en gaan uitvallen. Weet iemand hoe dat komt? Vorig jaar was dat niet het geval. Te veel of te weinig water soms? De standplaats kan het niet zijn want daar staat hij al 2 jaar.


  • Willemien Mostert

   Ik denk dat het komt door te weinig water of door een teveel zonneschijn op het blad. Het is nu toch al een tijdje extreem droog en warm.


   • José Brands

    Dank je voor het antwoord. Ik denk het ook, ondanks dat hij in de volle grond staat merkte ik gisteren dat de grond toch wel erg droog was, en ja hij staat in de volle zon.


 • Philma

  Vorig jaar een hele rij limelights geplant,
  om een aansluitende “heg” te krijgen.In het voorjaar(iets later dan normaal, vanwege slechte weer) gesnoeid. Ze beginnen nu te bloeien, maar lijken niet groter te zijn dan ik ze vorig jaar geplant heb? Te weinig voeding?


 • mnkon

  is deze plant giftig voor hommels en bijen?


 • Jantien

  Ik wil graag rondom het terras paniculata limelights of arborscens incrediball planten. Wat is het meest geschikt? Ik
  het idee dat de limelight wat breder groeit en de incrediball wat rechter omhoog. Achter de borders van zo’n 50 cm breed staat een schutting.


 • Mirjam

  Ik heb in oktober een tuin-plantenbak (volle grond) met 5 limelights geplant. Een enkele bloem zat er bij de koop in. Wat doe ik nu…, al wel of met snoeien wachten tot volgend jaar? Of ben ik nu eigenlijk al te laat met snoeien..?


 • Chantal

  Hallo

  Ik heb sinds vorig jaar zomer 2 pluimhortensia’s. (Bij de koop zaten er al bloemen in) Nu heb ik ze half maart teruggesnoeid zoals op internet staat vermeld. Nu schieten de takken met blad al een aardig eind de lucht in, maar ik zie nog geen bloemknoppen. Wanneer komen de bloemknoppen erin? Heb ik wat verkeerd gedaan? Ze staan gewoon in vaste bloembakken in de grond. Dus niet in een pot.


 • Greet

  ik heb sedert vorig jaar een mooie rij limelights pluimhortensia’s staan, ze staan heel mooi tot nu, de onderste bladeren komen allemaal geel? door wat zou dat komen?


 • Joke

  Ik heb 2 maanden geleden hortensia limelight gekocht maar tot op heden heb ik alleen nog maar groene blaadjes en geen teken van bloemen. Wat kan het probleem zijn.


 • Hanny

  Ik heb vorig jaar(sept) een hele rij hortensia’s gekocht. Ik had al eerder 1 gekocht die heb ik toen in het voorjaar gesnoeid. Maar helaas is deze nooit uitgekomen. Verkeerd gesnoeid??
  Dus ik ben bang dat wanneer ik de hele rij snoei dezen ook niet gaan uitkomen….mijn vraag moet je vlak bij een knop snoeien.
  Ik hoor het we…


  • Willemien Mostert

   Je kunt alle takken tot ongeveer 10 cm terug snoeien tot de basis van de plant. Zie foto onderaan het artikel.


   • Hanny

    Hallo Willemien….
    Bedankt voor je antwoord. Maar moet ik ook net boven een knopje snoeien of maakt dat niets uit. Vorig jaar heb ik nl ook1 hortensia gesnoeid, en deze is helaas nooit tot bloei gekomen. Je zegt 10 cm snoeien tot de basis van de plant bedoel je daarmee waar alle takken uiteen komen. Ben een beginnend tuinierder……


    • Willemien Mostert

     Ja, je hebt de hoofdstam en daaruit groeien takken. Die kun je op 10 cm afknippen en het is wel verstandig om dit ruim boven een knop te doen. Succes. (Bij mij zijn vorig jaar ook enkele Hortensia’s dood gegaan, nadat ze het 8 jaren lang prima hadden gedaan. Dat gebeurd gewoon wel eens).


 • Mariken

  Ik heb een border van 2bij 3 meter waar ik de hydrangea limelight in wil planten. Hoeveel kan ik er het beste planten?


 • Anna Maria

  Ik wil graag mijn panicalata er stukje verplaatsen. Kan dat?
  Ik heb nog een aanvullender vraag. Heb de paniculata verleden jaar gekocht. Hij heeft nog geen bloemen. Klopt dat?
  Een iets oudere paniculata zit wel onder de knop.


  • Willemien Mostert

   Je kunt hem verplaatsen, maar doe dit niet tijdens deze warme dagen en geef vooral weer lange tijd voldoende water. Het kan zijn dat de plant zich nog niet goed gesetteld had en daardoor nog geen bloemen geeft. Volgend jaar komen er vast wel bloemen aan.


 • jeanneke

  Hallo,
  Ik laat mijn vijver leeglopen en er komt nieuwe aarde in. Ik wil er graag hortensia’s in, maar liever niet met die zwieberende stengels. Ik denk aan hortensia ”white lady”. Heeft die lekker stevige stengels ? En kunnen die tegen de zon uit het westen ? Ik weet dat hortensia’s veel water nodig hebben, maar ik dacht dat de white lady niet zo HEEL erg dorstig is. Klopt dat ? Alvast dank voor uw reactie.


 • Erik

  Vorig jaar hebben we in het voorjaar een aantal Hydr. Paniculata Limelight gepland. Deze hebben toen in de zomer gebloeid. In februari heb ik ze gesnoeid tot een 20 à 30 cm. Maar nu lijken ze, op een paar kleine takjes na, niet uit te lopen. Enig idee wat er fout gelopen kan zijn, of moet ik gewoon nog wat geduld hebben?


 • Wilma

  Hallo,

  Hoeveel centimeter moeten die pluimhortensia uit elkaar geplant worden zodat je een mooie dichte volle haag krijgt?


 • Elke

  Hallo, Vraagje, ik heb limelights en carex(gras) gekocht voor aan de rand van het zwembadterras te planten. Aan de rand vooraan moet de carex komen en daarachter de limelights om en om, dus niet gelijk aan de carex. Hoeveel afstand moet de carex van de rand af en hoeveel afstand de limelight van elkaar en van de carex om het mooiste effect te krijgen?