Planten en bemesten van de Hortensia

Planten en bemesten van Hortensia
Om mooie Hortensia’s te houden in de tuin is het goed om het één en ander te weten over het planten en bemesten van de Hortensia. In dit artikel vindt u over deze twee onderwerpen informatie.

Tips voor het planten van Hortensia

  • Informeer jezelf eerst goed over de grootte die de Hortensia zal krijgen als hij een aantal jaren staat. Hortensia’s hebben namelijk ruimte nodig. Staan ze heel dicht op elkaar,
    dan hebben de bloemen niet voldoende ruimte om mooi tot hun recht te komen. Je kunt de Hortensia’s dan wel weer verplanten, dit kun je het beste in het voorjaar doen.
  • De meest ideale tijd om een Hortensia te planten is het voorjaar, tot half mei.
  • Geef veel water bij het aanplanten van containerplanten in de zomer, om de planten goed te laten aanslaan. Planten kan gedaan worden tot ongeveer eind september. De plant heeft dan nog tijd om te wortelen, voordat de eerste vorst komt.
  • Informeer jezelf eerst goed over de standplaats die de Hortensia nodig heeft, houdt de soort van schaduw of juist van zon.

Verzorging Hortensia

Lees hier over het planten en bemesten van Hortensia.

Het planten van Hortensia

Zorg dat het gat, waar de Hortensia in komt te staan, flink groot is. De doorsnede en diepte van het gat moeten ongeveer 1,5 keer zo groot zijn als de kluit. Maak de bodem en de wanden van het gat goed los.

Giet flink wat water in het gat en laat dat weglopen. Zet planten die in een plastic pot gekocht zijn eerst een uur in een emmer water. Haal de pot van de kluit en stop de wortelkluit in het gat, waarbij de plant net zo diep geplaatst moet worden, als hij stond bij de kwekerij. Vul het gat op met de uitgegraven aarde, gemengd met goede compost. Druk de aarde goed aan rondom de kluit, zodat er geen holle ruimtes overblijven.

Geef de plant vervolgens veel water. Water geven blijft het eerste jaar erg belangrijk, totdat de Hortensia goed geworteld is. De grond mag niet uitdrogen. Hortensia’s wortelen niet erg diep en zijn aangewezen op oppervlakte water.

Bemesten van Hortensia’ s

Wanneer de Hortensia voldoende maar niet teveel mest krijgt, groeit hij uit tot een gezonde gelijkmatig groeiende plant, die veel bloemen geeft. Voor het geven van mest zijn er verschillende mogelijkheden;

  • Organische mest

Dit is mest die is gemaakt van plantaardige of dierlijke materialen. Dit is langzaam werkende mest. Het wordt langzaam maar zeker door in de grond levende micro-organismen omgezet tot voedingsstoffen, die de plant met zijn wortels kan opnemen. De werking van dit soort mest begint na een week of drie à vier. Bij hoge temperaturen wordt de mest eerder omgezet in gemakkelijk opneembare stoffen. Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia’s. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen.

  • Minerale mest

Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt. Het is dan ook verstandig wat vaker, maar spaarzaam te bemesten.

  • Compost

Compost wordt gemaakt van allerlei afval uit de natuur. Bladeren, gemaaid gras, snoeisel en plantaardig keukenafval wordt door bodemorganismen omgezet in humus. Compost bevat een groot deel van de noodzakelijke mest.  Je kunt het best gemengde compost gebruiken, dit is compost die een goede verhouding van verschillende voedingsstoffen bevat.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

3 reacties