Pachysandra terminalis – Schaduwkruid

Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis – Schaduwkruid

Pachysandra terminalis of Schaduwkruid is een zeer sterke bodembedekker. De plant is eigenlijk een struikje en geen vaste plant, omdat het van onderen houtachtig is. Het wordt ongeveer 20 cm hoog. Het is een groenblijvende plant die zeer winterhard is. De plant bloeit met kleine witte bloemen, maar die zijn nogal onopvallend. De plant vermeerderd zichzelf door worteluitlopers.

Standplaats Pachysandra terminalis

De plant houdt van een plek in de schaduw. Als de plant in de zon staat zal het blad lelijk en geel worden.
De plant doet het goed als bodembedekker en kan ook goed onder heesters of bomen geplant worden.

Blad

De plant heeft mooi glimmend groen blad. Het heeft een leerachtig uiterlijk en de bladeren zijn gezaagd.

Aan het einde van een stengel bevinden zich 3 tot 6 bladeren. Er is een soort met een witgerand blad, Variegata. Deze soort groeit erg langzaam en heeft meer licht nodig dan de Terminalis. Green Carpet heeft kleiner blad dan de Terminalis en groeit ook langzamer.

Planten van Pachysandra terminalis

Maak voor de Pachysandra terminalis een plaats klaar op een schaduw plek. Doe wat humus en organische mest door de bodem voor het planten, zodat de plant een goede start maakt.

Je hoeft de plantjes niet heel dicht op elkaar te zetten, ze breiden zichzelf uit door het maken van worteluitlopers.  Verder staat de plant graag in goed doorlatende grond en verdraagt slecht kalk. Het liefst moet de PH lager dan 5 zijn.

Bloei

In het voorjaar, in maart en april, bloeit de plant met kleine witte bloempjes. Die stellen echter niet veel voor.

Lees verder; Pachysandra soorten