Pennisetum orientale – Lampepoetsersgras

Pennisetum Orientale

Lampepoetsersgras

Pennisetum orientale of Lampepoetsersgras is een siergras met een lange bloei van juni t/m oktober met zachtroze bloempluimen.

Dit siergras is geschikt voor kleine tuinen, want het wordt maar 60 cm hoog en vormt pollen.

Pennisetum orientale kan solitair geplant worden, maar komt vooral mooi tot zijn recht als hij met meerdere exemplaren tegelijk wordt aangeplant. Houdt een aantal van 5 à 7 stuks per vierkante meter aan. In grotere hoeveelheden is het een bodembedekkende plant.

Het siergras heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Toch is het verstandig om de voet van de plant tijdens strenge winters af te dekken.

Standplaats Pennisetum orientale

Het siergras staat graag op een zonnige plek, maar halfschaduw wordt ook wel verdragen.

De grond kan het best humusrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Bloei en blad

Pennisetum orientale is een langbloeiende plant met een rijke bloei met zachtroze pluimen, die van juni t/m oktober aan de plant zitten. Later verkleuren de pluimen meer naar lichtbruin.

De pluimen zijn geschikt om te drogen en voor droogboeketten te gebruiken. Ook in boeketten staan ze prachtig.

Het blad is fijn en smal en is groen van kleur. Later verkleurt het blad naar geelbruin. De afstervende delen kunnen in het najaar weggeknipt worden, maar het is aan te raden om ze tot in het voorjaar aan de plant te laten zitten. Het heeft sierwaarde en beschermt de plant tegen vorst. Bovendien zullen insecten en vogels u er dankbaar voor zijn.

Verzorging Pennisetum orientale

  • Laat de grond niet teveel uitdrogen. Geef tijdens langdurig droogte eventueel zelf wat water.
  • Vermeerderen kan d.m.v. scheuren gedaan worden.
  • Vorstbescherming kan het siergras wel gebruiken. Dek de voet van de plant af met blad en/of stro.
  • Snoei de dode delen in maart terug tot ongeveer 20 cm boven de grond. Vanuit de pol gaat het nieuwe blad weer groeien. Snoei daarom ook niet te laat in het jaar.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier