Pennisetum setaceum Fireworks – Lampenpoetsersgras

Pennisetum setaceum FireworksPennisetum setaceum Fireworks of Lampenpoetsersgras is een prachtig siergras met roodpaars gestreept blad en roze pluimen later in het jaar.

Er zijn veel verschillende soorten siergrassen te koop, variërend in bladkleur, hoogte en vorst bestendigheid. Veel grassen hebben ook in herfst en winter nog  sierwaarde.

Pennisetum setaceum Fireworks is matig winterhard en heeft vorstbescherming nodig. Dit siergras wordt ongeveer 70 cm hoog en 60 cm breed, houdt hiermee rekening bij de aanplant. De eerste tijd kan de border wat leeg lijken maar voldoende ruimte komt de ontwikkeling van de plant ten goede.

Standplaats Pennisetum setaceum Fireworks

Het siergras staat graag op een warme plek in de zon. Lichte schaduw wordt ook verdragen maar de rode kleur van het blad wordt het mooist als het blad veel zon vangt.
De plant kan in de border staan of in een kuip op een zonnig terras. Staat de plant in de border, dek dan de grond voor de winter af met blad of stro. Kuipplanten kunnen het best op een koele plek binnen worden geplaatst.

De grond kan het best matig voedselrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend. De grond mag ook korte tijd uitgedroogd raken.

Bloei en blad

Pennisetum setaceum Fireworks is een langbloeiende plant. De pluimen zijn roze gekleurd van augustus t/m oktober, later worden ze meer bruin van kleur.

Het smalle blad is groen roze gestreept met een prachtige herfstverkleuring naar roodpaars. In het najaar wordt het blad bruin en kan worden afgeknipt tot vlak boven de grond. Het is echter beter om het afknippen pas in het vroege voorjaar te doen, het blad heeft zo nog sierwaarden in de wintertuin en bovendien is het een goede schuilplaats voor insecten en geeft het wat extra bescherming tegen vorst.

Verzorging Pennisetum setaceum Fireworks

  • Snoei in het vroege voorjaar de plantenresten terug tot 20 cm boven de grond, zodat het nieuwe jonge blad zich mooi kan ontwikkelen.
  • Vermeerderen kan worden gedaan d.m.v. delen van de pol in het voorjaar.
  • Bemest het siergras met organische mest tijdens de groei.
  • Bescherm de voet van de plant tegen vorst door de grond rondom de plant af te dekken met stro of blad. Staat het gras in een kuip, plaats deze dan binnen op een koele plek.

Pennisetum soorten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier