Pyracantha Red Column – Vuurdoorn

Pyracantha Red Column

Vuurdoorn

Pyracantha Red Column of Vuurdoorn is een groenblijvende heester met witte bloemen in voorjaar en rode bessen in najaar en winter.

Deze bloeiende heester, die grote en scherpe stekels draagt, is geschikt als klimplant tegen een muur of schutting (heeft wel steun nodig), maar is ook zeer geschikt om als ondoordringbare haag aan te planten of solitair in de border.

Deze breed uitgroeiende heester kan tot 3 m hoog worden en kan goed tegen snoei.

Plant voor een mooie dichte muurbegroeiing 2 à 3 stuks per strekkende meter.

Vogels zijn dol op deze sierheester vanwege de lekkere bessen en verder gebruiken ze de heester vaak als nestelplaats vanwege de veiligheid tussen de doorns.

Standplaats Pyracantha Red Column

Deze groenblijvende plant is zeer gemakkelijk wat standplaats betreft, of hij nou in zon, halfschaduw of schaduw staat, alles is goed. Wel heeft de heester een voorkeur voor beschutting tegen koude wind.

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn en waterdoorlatend. Pyracantha Red Column kan droogte goed verdragen.

Bloei, bessen en blad

Pyracantha Red Column is een langbloeiende plant, die in mei en juni bloeit met witte bloemschermen.

In het najaar verschijnen er grote trossen rode bessen aan de heester, waar vogels (vooral merels) dol op zijn. De bessen blijven meestal tot diep in de winter aan de heester zitten.

Het blad is klein, donkergroen en glimmend. Pyracantha Red Column is een groenblijvende plant.

Vuurdoorn snoeien

  • Snoei. Deze heester kan goed gesnoeid worden. Staat hij als gevelbedekking tegen een muur, zorg dan dat hij meteen goed aangebonden staat en snoei hem zodanig, dat de heester vrij plat tegen de muur aan groeit. Snoei van alle zijtakken ongeveer ¼ deel terug.
  • Opbinden. Bind alle zijtakken goed vast, deze heester heeft echt steun nodig als hij als klimplant gebruikt wordt!

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier