Pyracantha Soleil d’Or – Vuurdoorn

Pyracantha Soleil d'Or

Vuurdoorn

Pyracantha Soleil d’Or of Vuurdoorn is een winterharde bloeiende klimplant, die in het najaar en winter aantrekkelijk is vanwege veel geeloranje bessen.

De heester kan als klimplant worden toegepast, maar kan als vrijstaande heester ook zeer goed als ondoordringbare haag worden aangeplant. De heester heeft scherpe doornen op de takken zitten.

Zonder snoei kan de heester 3 à 4 m hoog worden en kan zo goed een muur van een huis bedekken.

Vogels zullen erg blij zijn als u Pyracantha Soleil d’Or in de tuin plant, ze kunnen goed nestelen tussen de takken met doorns en in de herfst/winter smullen ze graag van de bessen.

Standplaats Pyracantha Soleil d’Or

De langbloeiende heester staat graag in de zon of halfschaduw.

 

De grond kan het best voedsel- en humusrijk zijn en waterdoorlatend, maar licht vochtig. Perioden van langdurige droogte worden echter ook verdragen, wat dit en gemakkelijke klimplant maakt.

Bloei, bessen en blad

Pyracantha Soleil d’Or bloeit in mei en juni met witte bloemen.

Eind zomer/in de herfst komen er veel geeloranje bessen aan de heester, die tot in de winter vogels naar de tuin trekken.

Het groene blad is glanzend. Pyracantha Soleil d’Or is een groenblijvende plant.

Verzorging Pyracantha Soleil d’Or

  • Aanbinden aan muur of rek: Om de klimplant zo mooi mogelijk tegen een muur te laten groeien is het van belang om de heester vanaf het planten op een goede manier te geleiden. De eerste drie jaren geleid u de scheuten langs horizontale en verticale draden, zodat gesteltakken worden gevormd.
  • Snoei: Na de vorming van de gesteltakken is het zaak om nieuw gevormde zijscheuten in te korten gedurende de zomer, zodat de vorming van bloemknoppen voor het volgende jaar gestimuleerd worden en de bessen in het najaar en winter goed zichtbaar zullen zijn. Snoei verder alle takken die te ver naar voren en naar de muur groeien korter. Staat de heester vrij (bv. als haag) dan hoeft er maar weinig gesnoeid te worden. Begin voorjaar kan de grootte en vorm met snoei bepaald worden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier