Zo combineer je planten perfect met kunstgras

Wanneer je erover denkt om kunstgras aan te leggen of dat misschien al gedaan hebt, is de kans groot dat je wilt uitzoeken of er planten beschikbaar zijn om de ruimte nieuwe kleuren of texturen te geven. Dit kan op een aantal manieren: je kunt bloemen of andere planten aan de randen van je gazon toevoegen of 1 of meer verhoogde tuinbedden opzetten om eilanden van kleur in je gazon aan te brengen.

De eerste en meest belangrijke  vraag is of het überhaupt mogelijk is om levende planten in kunstgras te planten, ongeacht of je bezig bent je gazon te plannen of al een gefabriceerd gazon hebt.

Is het mogelijk om kunstgras in de buurt van bomen en andere bestaande planten te planten?

Ja, dat kan. De installateur kan je adviseren over de beste manier om je nieuwe gazon rond of over bomen of planten te plaatsen die bovengrondse wortels hebben.

Sommige planten mogen niet in kunstgras-installaties gebruikt worden. Een voorbeeld is bamboe, dat in veel verschillende vormen voorkomt en zich verspreidt door middel van wortelstokken. Omdat de jonge scheuten door het oppervlak van de grond proberen te dringen, en hiermee willen uitbreiden, kan dit type snel verspreidende plant uiteindelijk het uiterlijk en de functionaliteit van je gazon aantasten.

Het is aan te raden om levende planten of bomen in je gazon te zetten op het moment dat het aangelegd wordt. Zo kunnen de installateurs ervoor zorgen dat de bomen of planten in het ontwerp worden opgenomen en de bomen en planten op tijd voorzien van bewatering en voedingsstoffen.  Het creëren van plantzones en het maken van voldoende randen voor het kunstgras, worden allebei mogelijk gemaakt door de installateurs. Laat kunstgras door vakmannen leggen, dat is aan te raden!

De beste opties zijn plaatselijke, droogtetolerante soorten

Je kunt het beste boom- en plantsoorten zoeken die weinig water, snoeiwerk  of ander onderhoud nodig hebben. Immers, één van de redenen waarom je kunstgras liet aanleggen, was waarschijnlijk het onderhoudsarme karakter ervan. Daarom is het zinvol om onderhoudsarme planten te kiezen die de kleur en textuur van je grasveld kunnen verbeteren, zonder dat ze veel onderhoud vragen. Bedenk dat sommige planten, zoals die welke woekeren door wortelstokken te verspreiden,, beter niet gebruikt kunnen worden om kunstgras-ontwerpen te maken, misschien heb je wel kunstgras ideetjes voor je balkon?

Je moet eerst de grond voorbereiden voordat je het kunstgras kunt leggen

Strooi, afhankelijk van de dichtheid van het gras, minstens zes centimeter zand over het oppervlak. Over de laag zand breng je vervolgens voorgemengde meststof aan. Ga na of de kunstmest die je gebruikt de juiste soort is voor het gazon.

Zand kan ook met bovengrond gemengd worden, maar de bovengrond moet niet veel stenen bevatten. De wortels kunnen moeilijk groeien door de aanwezige stenen in de bovengrond.

Een dunne bedekking van materiaal, anti-onkruid geotextiel genoemd, houdt onkruid tegen om op de grond te groeien. Het kan tussen het gras en het zand gelegd worden. Het geotextiel kan het kunstgras vasthouden en bestaat vaak uit een hars-substantie. Het geotextiel moet eerst op de grond worden uitgespannen voordat er met de aanleg wordt begonnen. De volgende stap is het te schuren. Het gras moet daarna over het zand gezaaid worden.

Leg het kunstgras

Je kunt het kunstgras pas neerleggen nadat je de grond hebt voorbereid en een geotextiel hebt neergelegd dat onkruid tegengaat. Om wat zand op de achterkant van de grasmat te krijgen, leg je het kunstgras ondersteboven over de plaats en druk je het voorzichtig aan. Bedenk dat je, voordat je het monteert, de kleefstof op het oppervlak van het gras moet aanbrengen. Na het plaatsen van het kunstgras kun je wat bomen en bloemen planten, zodat het iets echter lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.