Zo kan je beginnen met een eigen moestuin

Wil je ook zo graag groente uit eigen tuin eten? Dan is het tijd geworden om met je eigen moestuin te beginnen. Niet alleen het eindresultaat is leuk, ook de hele weg ernaartoe is de moeite waard. Het is een goed idee om klein te beginnen, dus kies je voor een moestuinbak van hout waar je het nodige in gaat verbouwen. De vraag is alleen: wat heb je verder allemaal nodig om goed te beginnen? Je leert het in dit artikel!

De juiste plek zoeken

Dat je gaat werken in een bak is alvast een goed idee, want zo zorg je dat het te overzien is. De vraag is nu alleen waar de bak moet staan. Dit hoeft gelukkig niet heel lastig te zijn. De beste plek is die waar voldoende licht op de bak valt. Zoek dus een mooie plek in de zon in je tuin om de bak te plaatsen. Er zijn wel groenten en fruit die het goed doen in de schaduw, maar die keuze is beperkt. Een moestuinbak die op het zuiden kan staan zorgt ervoor dat je veel meer mogelijkheden hebt.

De juiste groenten uitkiezen

Het belangrijkste punt van het aanleggen van een moestuin is natuurlijk welke groenten en fruit je gaat verbouwen. Dit kies je aan de hand van een aantal kenmerken. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je soorten kiest die je lust. Je wilt ze uiteindelijk wel oogsten en zelf opeten. Dat is alvast een goed uitgangspunt. Daarnaast is het belangrijk om soorten te kiezen die gemakkelijk bij te houden zijn. Omdat je net begint is het slim om het niet lastig te maken. Mocht het je nu goed bevallen en word je er goed in? Dan kan je altijd nog andere soorten gaan verbouwen.

De juiste aarde kiezen

Wat geldt voor gewone planten, geldt ook voor de moestuin. De kwaliteit van de aarde speelt een grote rol in hoe goed alles zal groeien. Je moet immers alles goed voeden. De aarde en compost die je daarvoor gebruikt zijn van groot belang hierin. Alleen al om die reden is het dus ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Bovendien vragen moestuinplanten om andere kenmerken van aarde dan gewone planten. Dit zijn dus allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je er een succes van wilt maken. Een specialist kan je hierover adviseren als dat nodig is.

Het juiste moment van zaaien

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om het juiste moment te kiezen om te beginnen. In veel gevallen betekent dit dat je in maart, april of mei moet zaaien. Pas wel op dat je niet te vroeg begint, kijk daarbij naar de weersontwikkeling. Het is echter wel zo dat het vaak ook nog mogelijk is om in de zomer en de herfst te zaaien. Let wel op dat je de moestuinbak dan goed bedekt. Wanneer je eenmaal alles gezaaid hebt, dan kan je beginnen met het verzorgen en groeien van de groenten van je keuze.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.