Lampenpoetser – Callistemon Citrinus

LampenpoetserLampenpoetser of Callistemon Citrinus is in Nederland alleen als kuipplant te houden. De struik is namelijk niet winterhard. Hij overleeft temperaturen tot +5 graden Celsius.

In de winter moet de struik dus binnengehaald worden. Lees hier alles over de verzorging, bloei, standplaats en snoei van de plant.

Algemene informatie

Lampenpoetser is een prachtige groenblijvende plant, die maandenlang bloeit met fel roze/rode borstelvormige pluimen. Aan deze pluimen dankt de plant de naam lampenpoetser, vroeger werd met een soortgelijke borstel flessen schoongemaakt.

De plant geeft een citroengeur af bij het kneuzen van blad, vandaar de naam Citrinus. Het blad is grijs/groen van kleur.

Standplaats Callistemon Citrinus

De struik staat graag in de zon en kan goed in de wind staan. Tegen vorst kan de plant echter totaal niet. Het best kan de struik binnen gezet worden in de winter. Blijft hij buiten staan dan is er zeer goede vorstbescherming nodig.Callistemon Citrinus houdt van zure grond, die humusrijk is en voldoende vocht bevat. De grond moet echter wel goed waterdoorlatend zijn. Geef de struik geen kraanwater, dit bevat te veel kalk.

Wanneer bloeit de plant?

Callistemon Citrinus is een langbloeiende plant. Van mei tot augustus zitten er borstelvormige roze/rode pluimen aan de plant, de bloemkelken vallen al snel af. De borstelvormige pluimen geven de plant een grote sierwaarde. Verder worden er grijze vruchtjes gevormd.

Snoeien van Callistemon Citrinus

Direct na het planten van een jonge plant is het goed om de beschadigde delen en zwakke takken eruit te snoeien. De overige takken kunnen 1/3 deel terug gesnoeid worden. De plant kan zo goed wortels vormen en nieuwe scheuten maken.

Voor het onderhoud van de plant is het aan te raden om direct na de bloei te snoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt groei van de takken gestimuleerd en zal de plant het volgende jaar weer volop bloeien.

Callistemon Citrinus, die nooit gesnoeid is, zal er open en slordig uit gaan zien.Door over drie jaar verdeeld flink terug te snoeien kun je proberen om er weer een mooie plant van te maken. Snoei jaarlijks na de bloei drie takken terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. De plant zal reageren door nieuwe scheuten te maken.  

Snoei na de bloei de takken terug tot boven de eerst volgende knop. Dit stimuleert groei van de takken en zorgt volgend jaar weer voor meer bloemen.

Lampenpoetser kan in Nederland buiten in de winter niet overleven. Plaats de plant in de winter binnen op een koele vorstvrije plaats.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

30 reacties


  • wieke

    mag de “lampenpoetser ’s winters ook gewoon in de kamer staan?


    • admin

      Nee, hij moet wel koel staan, bijvoorbeeld in een schuur met een raam.


    • Anneke

      Mijn lampenpoetser staat nog steeds buiten en staat te bloeien, het lijkt wel lente!


      • Wineke

        Anneke, is die van jou nu dan ook dood?
        De mijne stonden ook te bloeien,
        Toen kwam de sneeuw, en ondanks dag erna naar beschutte oorden zijn ze volgens mij kapot gevroren, helemaal bruin.
        Kijken of zo’n deel snoeibeurt iets oplost voor volgend jaar?


        • G.K.

          Hoi,
          De onze heeft vorig jaar tot augustus uitbundig gebloeid. Heb hem daarna niet gesnoeid want dacht dat snoeien niet mocht. Plant bleef echter groen, ook bij overwinteren in de garage. Na hem vorige week weer buiten te hebben gezet is hij in no time helemaal bruin geworden. Heb nu alle takken tot de stam terug gesnoeid en hoop dat hij weer zal uitlopen. Of moet ik de stam ook nog tot 5 cm boven de grond terug snoeien?


          • Wineke

            Er staat ergens op deze pagina dat volledig snoeien een dode plant veroorzaakt, zou ik niet doen dus. de mijne heeft alleen onderaan nog keurig grown blad, dus omdat hij toch al lelijk is heb ik m nu teruggesnoeid tot eerste oog achter de bloei.


    • Yvonne

      Ik heb hem nu voor het 3e jaar buiten staan. Nooit binnengehaald en hij staat weer prachtig in bloei. Wel ieder jaar na de bloei wat teruggesnoeid . Nu dit jaar in een grotere pot geplaatst.


  • maria

    Ik heb de plant uit de tuin gehaald. Moet hij ook gesnoeid worden?


  • nadja

    ik heb hem nog nooit gesnoeit en binnen gezet..vorig jaar bloeide hij na de winter..nu weer na de winter..en van locatie verplaatst..geeft hij geen enkel teken van groen..het is allang lente nu..wat moet ik doen?


  • ingrid

    hallo

    Ik heb in het voorjaar ook deze mooie plant gekocht zat vol met bloem.
    Naar een aantal weken is de bloem uitgebloeid, heb toen geen nieuwe bloem meer gekregen waar ligt dat aan.


  • Jacky

    Hallo,

    hoe moet ik deze plant bemesten?
    mag dit met 20-20-20?


  • steven

    Hallo kan ik deze plant momenteel nog gaan snoeien? Of is dit te laat?


  • Jolanda

    Goedendag,

    Wij hebben deze struik in een pot staan. Hij bloeit nu prachtig, maar krijgt nu rood/bruin blad.
    Wat kan er aan de hand zijn?


  • Wim van de graaf

    Lampen poetser staat in de slaapkamer koel verliest grijze bladeren hoe komt dat.


  • Wim van de graaf

    U zou een bericht melden over de lampen poetser.


    • Willemien Mostert

      Ik denk dat het nu in de slaapkamer te warm/te droge lucht is. Het is buiten nu nog warm genoeg voor deze plant naar mijn idee.


    • Rene

      Heb de plant ook een winter in de slaapkamer gezet vielen de bladeren er ook af,zet nu in de schuur waar het ongeveer nul graden word, de plant blijft nu in prima conditie, geef ook geen of heel weinig water.doe dit nu voor het derde jaar.


  • ARLETTE

    lampenpoetser staat altijd buiten zelfs bij vriesweer,komt er altijd heelhuids terug in bloei


  • Wim van de graaf

    Bedank voor de suggestie van de lampenpoetser afz. Wim en Coby v/d graaf uit delft.


  • Anneke

    Jammer dat ik er geen foto bij kan doen, hij staat zo mooi te bloeien en dat in december. Straks gaat hij in de noppenfolie de schuur in en met het voorjaar weer naar buiten.


  • Ton Stoffels

    Mijn lampepoetser lijkt te verdrogen iemand een tip hóe ik dit moet oplossen?


  • Willemien Mostert

    De plant heeft licht nodig om te overleven en kan het best wel koel staan, maar in een vorstvrije ruimte


  • Eddy hakkers

    Hallo,
    Ik heb de callistemon voor het 3e jaar in een kuip staan .
    Hij heeft bij mij elk jaar flink gebloeid en snoeien doe ik begin september.Bemesten doe ik met pokon vloeibare voeding 1 keer in de 2 weken.In de winter de bladeren afdekken noppenfolie of worteldoek.
    Om de stam heen het zand een cm of 5 afdekken met turfmolm.


  • F. Caspers

    Mijn plant voriginele jaar gekocht, bloeiend in de tuin geplant. In de winter laten staan en nu bloeit hij weer. Prachtig gezicht. Zal hem na de bloei weer snoeien maar wel in de grond laten staan. Haal hem niet binnen.


  • J.M.Vanderveen

    Mijn Callistemon, ik heb h’m al 5 jaar, is enorm gegroeid en is hoger dan ikzelf lang ben. plus/minus 2 meter. Hij staat in een grote pot op m’n balkon.
    Bloeit elk jaar fantastisch mooi! Tot nu toe nog nooit gesnoeid. Ik heb het nooit aangedurft. In Australie laten ze ze ook maar groeien denk ik.
    M’n buren zijn zeer verbaasd als hij in bloei staat. Hij is nu net uitgebloeid.In de winter blijft hij buiten en heeft wel vorst doorstaan.


  • Yvonne

    Mijn lampenpoetser staat gewoon in de tuin in de volle grond, nooit binnen gehaald en is een prachtige struik geworden van 1.5 m hoog en 1 m breed. Zeer blij mee. Had m gezien in Turkije, daar staan ze als heg.


    • Maranda

      wat doe je in de winter ? ik vind hem super. wilde hem ook halen voor in onze voortuin. maar weet nu niet zo goed of ik het moet doen


  • john

    ik heb een calistamon citrinus uit zaad gekweekt. de plant is nu 4 jaar oud, goed gegroeid, maar geen bloei. wanneer kan ik dat verwachten?